Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2006

Επιστολή διαμαρτυρίας για το επίδομα φαρμακευτικής πολιτικής

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα, Τηλ/Φαξ:210-7753104


Αθήνα 30-01-06

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ο κλάδος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣΥ είναι για μια ακόμη φορά, ανάστατος λόγω της ασυνέπειας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο αίτημα της κατοχύρωσης του πενιχρού επιδόματος των 880 € που καταβάλλεται εφ άπαξ κατ έτος στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επί ένα χρόνο μας υπόσχεται τη ρύθμιση της εκκρεμότητας αυτής και, μετά από τις συνεχείς πιέσεις μας, περιελήφθη η σχετική διάταξη ως άρθρο 14 στο προσχέδιο νόμου που δόθηκε στους φορείς για συζήτηση τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι η διάταξη τελικά δεν περιελήφθη τόσο στο σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή όσο και στην ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Αντί άλλης επιχειρηματολογίας , σας παραθέτουμε το απόσπασμα της αιτιολογικής έκθεσης του προσχεδίου του Δεκεμβρίου του 2005.

Απόσπασμα της αιτιολογικής έκθεσης του προσχεδίου που δόθηκε στους φορείς για συζήτηση.

« Επί του άρθρου 14

Με το εδάφιο γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 2703/1999 (ΦΕΚ Α΄, 72), θεσπίστηκε η δυνατότητα καταβολής στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς ενός αφ άπαξ ανά έτος ποσού, του οποίου το ύψος καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Βάσει της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, το ύψος του ως άνω επιδόματος ανέρχεται στα οκτακόσια ογδόντα ευρώ και έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα έτη 2004 και 2005. Όμως , από προφανή παραδρομή, το ως άνω επίδομα δεν περιελήφθη στις διατάξεις του ν. 3205/2003, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σχετικά με την καταβολή του. Έτσι, ορισμένα νοσοκομεία το καταβάλουν κανονικά στους φαρμακοποιούς, άλλα αρνούνται την καταβολή του και άλλα διεκδικούν την επιστροφή του ποσού που έχουν καταβάλει στους φαρμακοποιούς. Με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται οριστικά το πρόβλημα.».

Κάνοντας μια συνοπτική κριτική στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο διαπιστώνουμε ότι :

Σε πολλά άρθρα υπάρχουν ιδιαίτερα ασαφείς αλλά και περίεργες διατάξεις όπως η δυνατότητα των ιδιωτικών φαρμακείων να εκτελούν συνταγές φαρμάκων υψηλού κόστους που έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για νοσοκομειακή χρήση και φυσικά σε πολύ υψηλότερη τιμή, κίνηση που θα επιβαρύνει τα Ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον κατά 30% . Φυσικά αυτό είναι «επιτυχία» του Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δ. Βαγιωνά !!!!!!!

Σε άλλο άρθρο φαίνεται να ενισχύονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε βάρος των εσόδων των νοσοκομείων (για μια ακόμη φορά) αφού μέχρι σήμερα η χρέωση γινόταν σε χονδρική τιμή + 5% ενώ εφ εξής η χρέωση θα γίνεται σε νοσοκομειακή τιμή + 5% που είναι κατά 13% χαμηλότερη της χονδρικής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr. ΑΣΙΘΙΑΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ



















Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2006

Ειδική αμοιβή νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα, Τηλ/Φαξ : 210-7753104

Αθήνα 30-01-06

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ


Προς : τον κ. Ν. Κακλαμάνη

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα : Ειδική αμοιβή νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ

Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη και δυσαρέσκεια διαπιστώσαμε ότι στο νομοσχέδιο που καταθέσατε στη Βουλή παραλείψατε τη διάταξη για τη συνέχιση της καταβολής της ειδικής εφ άπαξ αμοιβής των 880 € στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς.

Επί ένα χρόνο συνεργάτες του γραφείου σας δια στόματος του νομικού σας συμβούλου κ. Παραρά , μας διαβεβαίωναν ότι τα θεσμικά μας αιτήματα θα μπουν στο νομοσχέδιο για το φάρμακο όπως και ότι θα γίνει οριστική ρύθμιση της εκκρεμότητας της καταβολής των 880 €. Στο προσχέδιο του Δεκεμβρίου περιελήφθη μόνο η ρύθμιση για την αμοιβή των 880 € με τη ρητή διαβεβαίωση για μια ακόμη φορά του κ. Παραρά, ότι τα υπόλοιπα θέματα θα περιληφθούν σε επόμενο νομοσχέδιο (άραγε σε ποιο επόμενο ποιο σχετικό αν όχι σ αυτό για τα φάρμακα ; ). Όμως για μια ακόμη φορά μας αγνοήσατε θεωρώντας προφανώς ότι οι 302 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δεν είναι ικανοποιητικός αριθμός εργαζομένων στο χώρο της Υγείας για να ασχοληθείτε μαζί του, παρ όλο που διαχειρίζεται 1 δις ευρώ κατ έτος. Διότι πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών για περικοπές δαπανών μόνο στα 880 €, όταν ικανοποιείτε αίτημα των φαρμακοποιών με φαρμακείο για χορήγηση των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία με ανυπολόγιστη επίπτωση τόσο στα οικονομικά του Δημοσίου όσο και των Ασφαλιστικών ταμείων ;

Ικανοποιείτε αίτημα των 10.000 φαρμακοποιών και του άμεσου συνεργάτη σας κ. Βαγιωνά, με την ιδιότητά του αυτή του συνδικαλιστή, εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος και δεν υποστηρίζετε την καταβολή του πενιχρού επιδόματος των 880 € εφ άπαξ κατ έτος κατά νοσοκομειακό φαρμακοποιό που αμείβεται με μικτές αποδοχές περίπου 1700 € το μήνα.

Κύριε Υπουργέ

Έστω και την ύστατη στιγμή πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, σας καλούμε να ικανοποιήσετε αυτό μας το αίτημα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr. ΑΣΙΘΙΑΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ



















Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2006

eλεκτρονικό ευρετήριο φαρμάκων από το ΙΦΕΤ

Από το ΙΦΕΤ (http://www.ifet.gr) λάβαμε email σχετικά με το eλεκτρονικό ευρετήριο φαρμάκων το οποίο παραθέτουμε για ενημέρωσή σας.



To Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) προσφέρει ένα σημαντικό ηλεκτρονικό εργαλείο-βοήθημα στον ιατρό, το φαρμακοποιό και γενικότερα στους επιστήμονες του χώρου της υγείας.

Σε μια καλαίσθητη και εύχρηστη ηλεκτρονική έκδοση το eυρετήριο φαρμάκων επιτρέπει στον χρήστη την αναζήτηση πληροφοριών για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα με πολλαπλά κριτήρια (με βάση τη δραστική ουσία, την οδό χορήγησης, την εμπορική ονομασία κ.λπ.), ενώ είναι εφικτή η πρόσβαση στις πληροφορίες του Εθνικού Συνταγολογίου για κάθε δραστική ουσία.

Το eυρετήριο φαρμάκων περιέχει:

· Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα με τα χαρακτηριστικά τους (εμπορική ονομασία, υπεύθυνο κυκλοφορίας, φαρμακοτεχνική μορφή, περιεκτικότητα, συσκευασία, δραστική ουσία),
· τις τιμές πώλησης (λιανική, χονδρική, νοσοκομειακή),
· τη θεραπευτική κατηγορία που έχει ενταχθεί το φαρμακευτικό προϊόν (σύστημα ATC-anatomical Therapeutic Classification system)
· οδηγίες σε θέματα ενδείξεων και διάθεσης (περιορισμούς ενδείξεων, συστάσεις, περιορισμούς διάθεσης),
· όλη την πληροφορία από το Εθνικό Συνταγολόγιο (ενδείξεις, αντενδείξεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, αλληλεπιδράσεις, δοσολογία, προσοχή στη χορήγηση).

Το eυρετήριο φαρμάκων είναι εύχρηστο γρήγορο και λειτουργικό. Δίνει δυνατότητες:

· ελεύθερης αναζήτησης

·

απλής και σύνθετης αναζήτησης βάσει κριτηρίων (εμπορική ονομασία, δραστική ουσία, κωδικός ATC και οδό χορήγησης)

To eυρετήριο φαρμάκων είναι ένα δυναμικό προϊόν που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου και θα ανανεώνεται άμεσα. Οι χρήστες θα μπορούν να αναβαθμίζουν εύκολα την έκδοση του προγράμματος μέσω διαδικτύου. Στη διάθεση των χρηστών υπάρχει γραφείο υποστήριξης στο ΙΦΕΤ, για παροχή βοήθειας στη λειτουργία και αναβάθμιση του eυρετηρίου.

Περισσότερες πληροφορίες από τη σελίδα eυρετήριο φαρμάκων όπου μπορείτε να κατεβάσετε και μία έκδοση επίδειξης.

Σας ευχαριστώ

ΕΛΛΗ ΓΑΒΡΙΗΛ
Υπεύθυνη Εκδόσεων & Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων
18 χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, 153 51 Παλλήνη Αττικής
τηλ.: 210 6603406, fax: 210 6039956



















Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2006

Ενημέρωση δημοσιογράφων

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα, Τηλ/Φαξ:210-7753104

Αθήνα 26-01-06


Ενημέρωση δημοσιογράφων

Περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης

Σε όλα τα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν φαρμακευτικά τμήματα υπό την ευθύνη επιστήμονα φαρμακοποιού, σύμφωνα με τις διατάξεις Προεδρικού Διατάγματος 108/1993 που ορίζει την οργάνωση και λειτουργία του φαρμακευτικού τμήματος.

Η υπηρεσίες που παρέχονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι σε νοσηλευόμενους, σε προσερχόμενους στα έκτακτα και σε όσους είναι δικαιούχοι εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης (άποροι, καρκινοπαθείς, κλπ) και διακρίνονται τόσο σε επιστημονικές όσο και σε διαχειριστικές.

Το φαρμακείο του νοσοκομείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία ελέγχου του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης, έχει τη μερίδα του λέοντος στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου (εξαντλεί το 24% σε γενικά νοσοκομεία και έως το 50% στα αντικαρκινικά νοσοκομεία του συνόλου των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων) και αποτελούσε πάντα το σημείο που ασκούσαν παρεμβάσεις οι Διοικητές των νοσοκομείων με σκοπό τη συμπίεση των δαπανών.

Η συνολική νοσοκομειακή κατανάλωση για το 2004 έχει ανέλθει σε 835. 342.000 € (στοιχεία ΙΟΒΕ και ΣΦΕΕ) και σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία για το 2005 έχει ξεπεράσει το 1 δις €. Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο φάρμακα και σ αυτά πρέπει να προστεθεί η κατανάλωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, που διακινείται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, σε ένα επί πλέον ποσοστό 60%.

Το σύνολο αυτής της δαπάνης διακινείται και ελέγχεται από 302 νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα. Σε 60 νοσοκομεία, από τα 132 της χώρας, υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είναι μόνιμοι Δημόσιοι λειτουργοί και από το 1992 έχουν ενταχθεί σε ιδιαίτερο κλάδο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ΕΣΥ με διαβάθμιση όπως και οι γιατροί του ΕΣΥ (Δ/ντές, Επιμ. Α΄, Επιμ. Β΄ και Επιμ. Γ΄). Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά την ένταξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στο ΕΣΥ, δεν έχει γίνει καμία διοικητική πράξη προσαρμογής των Οργανισμών των νοσοκομείων (ούτε και των καινούργιων νοσοκομείων) με αποτέλεσμα όλες οι προσλήψεις και η εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών να αντιμετωπίζεται με το προ του 1992 καθεστώς. Αυτό δημιουργεί σύγχυση στις υπηρεσίες καθώς και στην υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

Οι αποδοχές των νοσοκομειακών φαρμακοποιών εξαρτώνται από τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου των Δημοσίων υπαλλήλων και δεν ξεπερνούν τις 35.000 € ετησίως, συμπεριλαμβανομένης και της αποζημίωσης των εφημεριών (μιλάμε πάντα για μικτές αποδοχές), ποσό που είναι σε κάθε περίπτωση κάτω του 50% των αμοιβών των Ευρωπαίων συναδέλφων μας. Οι ετήσιες τακτικές αποδοχές ενός Δ/ντή νοσοκομειακού φαρμακείου στην Αγγλία κυμαίνονται στις 60.000 έως 70.000 λίρες και επιπλέον έχει και αποζημίωση για τις εφημερίες ανάλογα με τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Ειδικά για τις αποζημιώσεις των εφημεριών βρισκόμαστε σε συνεχή, επαναλαμβανόμενη κατ έτος, διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας για την επαρκή κάλυψη των κονδυλίων, που όμως ποτέ δεν επαρκούν για τον στοιχειώδη προγραμματισμό.

Στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αριθμός των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι πολλαπλάσιος, οι αρμοδιότητες τόσο του τμήματος όσο και των φαρμακοποιών είναι διακριτές, η υπηρεσιακή κατάσταση είναι διαφορετική και οι αποδοχές αξιοπρεπείς όπως αρμόζουν σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Όλα τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων στη χώρα μας λειτουργούν με μηχανογραφικά συστήματα (όχι ενιαία, αλλά όλα σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικά) τα οποία επιτρέπουν τόσο στο φαρμακείο να έχει πλήρη και συστηματική εικόνα της διακίνησης όσο και στις Διοικήσεις να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου της διαχείρισης.

Τα στοιχεία αυτά διοχετεύονται συστηματικά στις ΔΥΠΕ, οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για στατιστικούς, για οικονομικούς ή για άλλους σκοπούς. Τα στοιχεία αφορούν την κίνηση φαρμάκων, αντιδραστηρίων, λοιπού υλικού αλλά και κίνηση λογαριασμών, χρεών και υποχρεώσεων. Έχουν επίσης σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και έχουν τροφοδοτήσει δεκάδες μελέτες φαρμακοποιών αλλά και άλλων επιστημόνων με αντικείμενο το AIDS, τα ναρκωτικά, τα ψυχοφάρμακα, τις αντικαρκινικές θεραπείες, συγκριτικές μελέτες κατανάλωσης ομάδων φαρμάκων αλλά και σύνθετες κοινωνικές μελέτες για το προφίλ των ασθενών χρηστών, το βαθμό ικανοποίησης των χρηστών των υπηρεσιών του ΕΣΥ, την εκπαίδευση του προσωπικού, κ.λ.π. Έχουν επίσης παίξει σημαντικό ρόλο σε κάθε πρόταση για τη βελτίωση της χρηματοδότησης του νοσοκομειακού συστήματος της χώρας.

Όλη αυτή η σημαντική δραστηριότητα έχει δυσανάλογα μίζερη αποδοχή τόσο από το ίδιο το νοσοκομειακό σύστημα όσο και (πολλές φορές ίσως περισσότερο δυσάρεστη) από μια μερίδα του τύπου που έχει να επισημάνει κάτι για τα νοσοκομειακά φαρμακεία μόνο όταν οσμίζεται σκάνδαλα. Από τη συστηματική παρακολούθηση των δημοσιευμάτων σας τονίζουμε ότι, τις περισσότερες φορές, οι αναφορές σας δεν έχουν σχέση με τη διαχείριση του νοσοκομειακού φαρμακείου αλλά με το γενικότερο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Το φαρμακείο εφοδιάζει το νοσοκομείο με φαρμακευτικό και λοιπό υλικό με βάση συγκεκριμένα αιτήματα τμημάτων και γιατρών και υλοποιώντας συγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Η αντιμετώπιση των αιτημάτων μας για θεσμική αναβάθμιση δεν έχουν τύχει δυστυχώς της καλλίτερης αντιμετώπισης από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειές μας για συνεργασία στην κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr. ΑΣΗΘΙΑΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα