Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση και τις συγχωνεύσεις μονάδων της 2ης ΥΠΕ

Το Σχέδιο προτάσεων για τις συνενώσεις και τη λειτουργική αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, των κλινικών, των εργαστηρίων και των υπηρεσιών των νοσοκομείων του Πειραιά, της Δυτικής Αττικής και του Αιγαίου, ανακοίνωσαν η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Χριστίνα Παπανικολάου και οι υποδιοικητές Σ. Ζώτος και Χ. Πλάτσης.

Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ αναφέρει στην εισήγησή της ότι η χωροταξική κατανομή και τα μεγέθη των Νοσοκομειακών Μονάδων της 2ης ΥΠΕ δεν επιτρέπουν τη Διοικητική τους ενοποίηση, δηλαδή την ενιαία Διοίκηση δύο ή περισσότερων Νοσοκομείων, σε ότι αφορά τουλάχιστον τα Νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Ωστόσο, θεωρείται απολύτως εφικτή και αναγκαία η λειτουργική ομαδοποίηση ανά κατηγορίες Νοσοκομείων και κυρίως η ενοποίηση ορισμένων υπηρεσιών και λειτουργιών.

Πρόταση για ανάπτυξη Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής

Τα μέλη της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ προτείνουν στο υπουργείο Υγείας την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, της οποίας ο πληθυσμός έχει ραγδαία πολλαπλασιασθεί την τελευταία πενταετία, τη στογμή που η χωροταξική κατανομή των νοσοκομείων της μεγάλης αυτής περιοχής εμφανίζει ευρύτατη γεωγραφική διασπορά.

Το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα»

Σε ότι αφορά το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ προτείνει

την μετατροπή του σε πρότυπο Δημόσιο Διαγνωστικό Κέντρο και Κέντρο παροχής ΠΦΥ με πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου ενοποίησης του Πρωτοβάθμιου χώρου παροχής υπηρεσιών, μέσω του ΕΟΠΥΥ. Το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα έχει μέση πληρότητα 39%, 150 Νοσηλευτές και περίπου 100 Ιατρούς, στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελεί αρνητικό παράδειγμα κατασπατάλησης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία: ΨΝΑ «Δαφνί» και ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο»

Για τα δύο Ψυχιατρικά νοσοκομεία προτείνεται η λειτουργική αναδιάρθρωση αυτού του υγειονομικού συμπλέγματος και των εκατοντάδων δομών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και φιλοξενίας που διαθέτει.

Συγκεκριμένα προτείνονται:

α. Η δημιουργία τμημάτων Ψυχιατρικής εξειδίκευσης: Ψυχοδικαστικό, Οξείας Νοσηλείας, περίθαλψης χρόνιων οργανικών ψυχοσυνδρόμων (π.χ. άνοια, Alzheimer), μέσης διάρκειας Νοσηλείας κ.λ.π.

β. Η δραστική μείωση των κλινών

γ. Η φιλοξενία μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ «Δρομοκαίτειο»

δ. Η επαναξιολόγηση των δραστηριοτήτων και της αποτελεσματικότητας όλων των εξωνοσοκομειακών δομών περίθαλψης και φιλοξενίας (Κ.Ψ.Υ., Ξενώνες κ.λ.π.)

Ειδικά Νοσοκομεία: Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά»

Προτείνεται η επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση του Ν.»Μεταξά» με τα άλλα δύο ογκολογικά Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου («Άγιος Σάββας και «Άγιοι Ανάργυροι»), μέσω κοινού ογκολογικού Συμβουλίου/ Επιτροπής.

Ενοποίηση υπηρεσιών, κοινή χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας

Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ κρίνει ότι θα πρέπει να γίνεται κοινή χρήση της εξειδικευμένης ιατρικής τεχνολογίας ανάμεσα στις μονάδες υγεάις της 2ης ΥΠΕ και προτείνει επίσης την ενοποίηση:

-- της τεχνικής υπηρεσίας ανά ομάδα νοσοκομείων,

-- της υπηρεσίας εστίασης και παραγωγής και διανομής γευμάτων, εγκατεστημένης στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του «Αττικόν» Νοσοκομείου με παράλληλη ανάπτυξη δικτύου διανομής για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ

-- της υπηρεσίας καθαρισμού ιματισμού (πλυντηρίων) επίσης εγκατεστημένης στο «Αττικόν», με ανάλογο δίκτυο συλλογής και διανομής για την εξυπηρέτηση του συνόλου των νοσοκομείων του Πειραιά.

Διασπορά τμημάτων και κλινικών- Συνενώσεις και Μεταφορές

Με βάση τα διεθνή και Ευρωπαϊκά standards η λειτουργία ορισμένων μονάδων υψηλής εξειδίκευσης (π.χ. Νευροχειρουργικά ή Καρδιοχειρουργικά τμήματα), Μονάδες αποκατάστασης εγκαυμάτων, Μονάδες εξειδίκευσης σε μικροχειρουργικές επεμβάσεις, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων κ.λ.π.) ακολουθεί τα ποσοστά νοσηρότητας του πληθυσμού, είναι δηλαδή συνάρτηση της συχνότητας και της βαρύτητας των περιστατικών.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η ανάπτυξη τέτοιου είδους μονάδων στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός κλινών και Νοσοκομείων παρουσιάζει απόλυτη αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Ενώ, αποδεδειγμένα π.χ. απαιτούνται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, διαθέτουμε αντιθέτως μεγάλο αριθμό Νευροχειρουργικών και Καρδιοχειρουργικών κλινών. Στη 2η ΥΠΕ π.χ. και τα 4 γενικά νοσοκομεία διαθέτουν Νευροχειρουργικές

κλινικές, ενώ μία 5η Νευροχειρουργική Κλινική πρόκειται να αναπτυχθεί στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», για ένα πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου.

Επομένως η οποιαδήποτε λειτουργική αναδιάρθρωση θα πρέπει να στοχεύει και στον χωροταξικό και λειτουργικό εξορθολογισμό των υπερεξειδικευμένων τμημάτων, μέσω της δημιουργίας ειδικών κέντρων υψηλής εξειδίκευσης ανά ομάδα Νοσοκομείων, λαμβάνοντας υπόψη πληθυσμιακά κριτήρια.

Συνενώσεις ομοειδών κλινικών στο ίδιο νοσοκομείο- Μεταφορά κλινικών μεταξύ των Νοσοκομείων της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στη 2η ΥΠΕ παρατηρείται έλλειψη κλινών Πνευμονολογικής, με συνέπεια τη δυσλειτουργία των δύο κλινικών τόσο του Γ.Ν. «Νίκαιας» όσο και του Π.Γ.Ν «Αττικόν», όπου παρατηρούνται προβλήματα υπερσυγκέντρωσης περιστατικών, ιδιαίτερα μετά την εφημερία.

Η διατήρηση επίσης μεγάλου αριθμού Ορθοπεδικών κλινικών στο «Ασκληπιείο Βούλας», θα πρέπει να επαναξιολογηθεί.

Νησιωτική περιοχή του Αιγαίου

Η βιωσιμότητα και η βελτίωση της λειτουργίας του αποτελεί ζήτημα μείζονος Εθνικής και Κοινωνικής σημασίας, σε ότι αφορά την κάλυψη σε υπηρεσίες Υγείας των κατοίκων των παραμεθορίων και απομακρυσμένων αυτών περιοχών, αλλά και των πολυάριθμων εποχικών επισκεπτών τους.

Με αυτό το σκεπτικό η 2η ΥΠΕ θεωρεί αναγκαία:

1. Τη διατήρηση ενιαίας περιφερειακής Διοίκησης για το Αιγαίο και κοινής εποπτεύουσας Αρχής (2η ΥΠΕ), ώστε να είναι εφικτή η διαρκής τροφοδότησή του με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Η αναγκαία αυτή διασύνδεση μπορεί να ενισχυθεί και να καταμεριστεί λειτουργικά στις Μεγάλες Νοσοκομειακές Μονάδες της 2ηςΥΠΕ (ή και άλλων ΥΠΕ).

2. Την οργανωτική επιμέρους ανασυγκρότηση των Μονάδων ΠΦΥ του Αιγαίου (ΚΥ και ΠΠΙ), βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, με την λειτουργία σχετικής επιτροπής, για την προτύπωση λειτουργιών, υπηρεσιών και διακομιδών.

3. Την ανάπτυξη μηχανισμών αυτοτροφοδότησης του Υγειονομικού Συστήματος στο Αιγαίο, με πόρους που μπορεί να προέλθουν από την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού και γενικότερα την παροχή Υπηρεσιών Υγείας σε Ευρωπαίους πολίτες ή πολίτες τρίτων χωρών.

Η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, μετά την ολοκλήρωση και ψήφιση του σχετικού Νομοθετήματος μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών, αναφέρουν τα μέλη της 2ης ΥΠΕ. Η εφαρμογή εξαρτάται από την ταχύτητα έκδοσης των αναγκαίων διοικητικών πράξεων και αποφάσεων και από τον ρυθμό διεκπεραίωσης ενδεχόμενων παρεμβάσεων σε επίπεδο υποδομών.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.2dype.gr/index.php/diafania/2011-05-23-11-34-32

Tags:

· Υπουργείο

· Επικαιρότητα

· 2η ΥΠΕ

· νοσοκομεία Πειραιά

· Σωτήρης Ζώτος

· Χριστίνα Παπανικολάου

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα