Απάντηση σε άρθρο της εφημερίδας "Διάγνωση"
(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr
E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr
Αθήνα , 17/ 04 /2007
Αρ. Πρωτ. : 74
Προς : κ. Μ. Πιτσιλίδη
Εκδότη – Διευθυντή της εφημερίδας «ΔΙΑΓΝΩΣΗ»
Κύριε Διευθυντά,
Με αφορμή το άρθρο σας με τίτλο «Μπάμ!. Ηκούσθη στον αέρα και τα χάπια πήγαν πέρα.!» το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας την Τετάρτη 4 Απριλίου 2007 , θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
1.Το άρθρο σας είναι καταρχήν άκρως ειρωνικό και απαξιωτικό για τις απόψεις ενός κλάδου εργαζομένων οι οποίοι τουλάχιστον δεν προβάλουν οικονομικά αιτήματα, παρά μόνο απόψεις για τον έλεγχο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης η εξέλιξη της οποίας αναγνωρίζεται από όλους σαν ένα σοβαρό πρόβλημα. Ταυτόχρονα μας αποδίδετε δόλιες σκοπιμότητες, ότι δηλαδή εφαρμόζουμε την φοβερή πολιτική του «κουραμπιέ» σαν ομάδα πίεσης, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τα «πάγια αιτηματά μας», αδιαφορώντας για τα προβλήματα του «κοσμάκη».
2.Το εάν οι τριακόσιοι (300) Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί είναι ομάδα πίεσης μέσα σε ένα σύνολο εκατόν είκοσι χιλιάδων εργαζομένων (120.000) στο ΕΣΥ, σημαίνει ή ότι είναι πράγματι πολύ ικανοί ή ότι υποστηρίζουν απόψεις αξιόπιστες με σημαντική απήχηση και σε αντιστοιχία με τα γεγονότα και τους αριθμούς.
3.Το «Μπάμ!» θα έπρεπε να το έχετε ακούσει αρκετά νωρίτερα, ως οφείλατε, διότι οι ίδιες θέσεις έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα σας την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2006 με αριθμό φύλλου 14, σελίδα 20 -22, με τίτλο « Η Αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης θα είναι Εκρηκτική ». Το γεγονός ότι έρχεστε σήμερα να σχολιάσετε με αυτό τον τρόπο τις θέσεις μας , δύο πράγματα σημαίνει. Η ότι δεν διαβάζετε την εφημερίδα την οποία εκδίδετε ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος…
4.Εμείς θα αναφέρουμε απλά για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, ότι στις «Θέσεις και Προτάσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη Νέα Φαρμακευτική Πολιτική» (Αθήνα Νοέμβριος 2004, σελ. 18) αναφέρεται ρητά ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής ειδικής νοσοκομειακής συσκευασίας όσο και οι διαπραγματεύσεις για εκπτώσεις επί της νοσοκομειακής τιμής των φαρμάκων. Ειδικότερα στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, έχει συγκροτηθεί μετά από την προτασή μας από τον ΕΟΦ σχετική επιτροπή και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος μεταξύ των φορέων για τα θέματα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής (νοσοκομειακή συσκευασία, κωδικοποίηση ενδείξεων κλπ). Η επιτροπή αυτή έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές και σύντομα θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι τυχαία άραγε η «αναλυσή σας»;
5.Επί της ουσίας όμως μιας και εμφανίζεστε ως «Γκουρού» της φαρμακευτικής πολιτικής θα μας επιτρέψετε να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
Γιατί η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας αυξάνεται με τέτοιους ρυθμούς για χρόνια τώρα;
Γνωρίζετε σε πόσες χώρες της ΕΕ ( σε 18) γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί ή προμήθεια φαρμάκων με καλύτερες προσφορές, και ότι υπάρχουν και Ελληνικές Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις οι οποίες μετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες με θαυμάσια αποτελέσματα. Εκεί ο ανταγωνισμός είναι καλός εδώ όμως όχι;
Γνωρίζετε ότι και στην χώρα μας υπάρχει πρόσφατη νομοθεσία που επιτρέπει τη παροχή εκπτώσεων, πέραν της νοσοκομειακής τιμής, εκ μέρους των παραγωγών προς τα δημόσια Νοσοκομεία; Αφού υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο γιατί δεν εφαρμόζεται, γιατί δεν ζητούνται εκπτώσεις από τα Δημόσια Νοσοκομεία;
Γνωρίζεται σε πόσες χώρες της ΕΕ (σε 13) και όχι μόνο υπάρχει η νοσοκομειακή συσκευασία;
Γνωρίζετε ότι στον ασθενή φθάνει ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων χωρίς καμία σήμανση ασφαλείας ( όνομα φαρμάκου, ημερομηνία λήξης, παρτίδα κλπ), επειδή ακριβώς η παραγωγή των φαρμάκων στην χώρα μας είναι προσανατολισμένη στην συσκευασία που απευθύνεται στον εξωνοσοκομειακό ασθενή. Εκτός εάν θεωρείτε ότι οι Έλληνες ασθενείς αξίζει να έχουν την αντιμετώπιση των ασθενών «του νοσοκομείου της Άνω Ταρταρούγας» όπως αναφέρετε στην ανάλυση σας, προκειμένου να μην αναστατωθούν οι παραγωγοί φαρμάκων.
Γνωρίζετε σε πόσες χώρες της ΕΕ υπάρχει ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα για τα νοσοκομειακά φαρμακεία (PharamaTaxis) και πόσα μηχανογραφικά συστήματα χρησιμοποιούν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ;
Γνωρίζετε εάν Υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες σε ανεπτυγμένες υγειονομικά χώρες , για ορισμένες κατηγορίες ασθενειών και ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων (ογκολογικά, φάρμακα κατά των λοιμώξεων, αντιϋπερτασικά κλπ); Ζητήστε να μάθετε ποια είναι η δαπάνη για τα φάρμακα κατά των λοιμώξεων, ποια είδη είναι πρώτα στην κατανάλωση, συσχετίστε το με την αντοχή των μικροβίων στην χώρα μας (πρώτη θέση) και τότε θα αντιληφθείτε την ανάγκη εφαρμογής τέτοιων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Γνωρίζετε βέβαια ότι η τιμή των φαρμάκων δεν ορίζεται με βάση τις τρεις Ευρωπαϊκές φθηνότερες, αλλά από τις δύο φθηνότερες ( των 15 παλαιών μελών της ΕΕ, των 10 νέων μελών της διεύρυνσης) και από την ακριβότερη της Ευρώπης, δηλαδή της Ελβετίας. Είναι μεγάλη η διαφορά της τιμής μεταξύ των δύο τρόπων υπολογισμού και υποθέτουμε ότι από λάθος διατυπώθηκε με αυτό τον τρόπο.
6.Είναι προφανές ότι δεν γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν και κάτω από ποιες συνθήκες οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί. Θα σας παραπέμψουμε στο ίδιο άρθρο της εφημερίδας σας για να διαμορφώσετε μία καταρχήν άποψη και εάν επιθυμείτε περισσότερες λεπτομέρειες είμαστε στην διαθεσή σας και είμαστε σίγουροι ότι θα αντιληφθείτε ότι τα προβλήματα την φαρμακευτικής περίθαλψης δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ειρωνικά σχόλια ούτε με μονομερείς αναλύσεις και ούτε με την αλαζονική έπαρση του παντογνώστη. Η πραγματικότητα, οι αριθμοί, τα αποτελέσματα και οι ακολουθούμενες πολιτικές στην ΕΕ και σε όλο τον ανεπτυγμένο υγειονομικά κόσμο, μάλλον δικαιώνουν τις απόψεις μας.
7.Τέλος τα περί «πολιτικής του κουραμπιέ» τα οποία αναφέρετε στην «αναλυσή σας» σας τα επιστρέφουμε, διότι δεν μας αφορούν, καθότι και φανερούς εργοδότες έχουμε, αλλά και δεν είμαστε ενεργούμενο κανενός επιχειρηματικού και ιδιωτικού συμφέροντος. Οι εντολείς μας είναι η Πολιτεία με τα θεσμοθετημένα οργανά της και οι συναδελφοί μας τους οποίους εκπροσωπούμε.
Με την ελπίδα ότι θα τύχουμε της αντίστοιχης προβολής από την εφημερίδα σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την φιλοξενία.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc
Κοινοποίηση:
Υπ. Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο
Πρόεδρο ΕΟΦ κ.Δ.Βαγιωνά
<< Home