Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Μηχανογράφηση των Νοσοκομείων

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 20/5/2008

Αρ. πρωτ.: 121


Προς Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Δ. Αβραμόπουλο

ΘΕΜΑ: Μηχανογράφηση των Νοσοκομείων

Κύριε Υπουργέ,


Η εφαρμογή ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος για όλα τα νοσοκομεία ή νοσοκομειακά φαρμακεία (Pharma Taxis) αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών. Το θέμα αυτό σας το θέσαμε και κατά την μοναδική μέχρι σήμερα συνάντηση μας (7/2006), αλλά το επαναλαμβάνουμε και σε κάθε έγγραφό μας το οποίο απευθύνουμε προς το Υπουργείο. Είναι προφανή τα πλεονεκτήματα ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος το οποίο παρέχει τις δυνατότητες, ελέγχου, σχεδιασμού και διαχείρισης του συστήματος υγείας. Και μιλάμε για ένα σύστημα υγείας για όλη τη χώρα το οποίο θα χρησιμοποιεί και ένα μηχανογραφικό σύστημα.

Αντί γι’αυτό όμως αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο για την μηχανογράφηση των νοσοκομείων όπου κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα έχει και ένα διαφορετικό μηχανογραφικό σύστημα. Δηλαδή από τις αρχές του 2009 το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΥΚΑ) θα χρησιμοποιεί επτά (7) διαφορετικά μηχανογραφικά συστήματα όσα δηλαδή είναι και ο αριθμός των Υγειονομικών Περιφερειών. Δηλαδή ένας ασθενής ο οποίος θα μετακινηθεί από τα όρια μιας Υγειονομικής Περιφέρειας θα είναι κάτι άγνωστο για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Υπουργός Υγείας για να μάθει τι απόθεμα έχει από ένα φάρμακο στα νοσοκομεία της χώρας (σε μία κρίσιμη στιγμή) ή σε τι ποσό ανέρχονται οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις των νοσοκομείων, θα το μάθει με τη ξεπερασμένη μέθοδο των επτά φαξ που θα του στείλουν οι περιφέρειες (αν του τα στείλουν). Εάν ζητήσει πληροφορίες για ένα υγειονομικό υλικό δεν θα είναι δυνατό να του παρασχεθούν διότι το είδος αυτό θα έχει τουλάχιστον επτά διαφορετικούς κωδικούς. Πως φιλοδοξεί το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει το νέο νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, όταν τα επιτελικά του κέντρα δεν θα έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας των πληροφοριών ώστε να διαμορφώσουν την συνολική εικόνα της κατάστασης; Πως θα εφαρμόσει την εξαγγελία για την ηλεκτρονική κάρτα υγείας όταν αυτή δεν θα αναγνωρίζεται από τα διαφορετικά μηχανογραφικά συστήματα; Αυτά τα λίγα παραδείγματα δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή (κατάτμηση λέγεται) μπορεί να είναι καλή για την κατασκευή ενός εθνικού δρόμου, αλλά είναι λάθος επιλογή για την μηχανογράφηση των νοσοκομείων της χώρας τα οποία από το 2009 θα έχουν επτά διαφορετικά και ασύνδετα μεταξύ τους μηχανογραφικά συστήματα. Επιπλέον είναι άξιο απορίας πως όταν και η πιο μικρή επιχείρηση (περίπτερο) αξιοποιεί για την παρακολούθηση της κίνησης των εμπορευμάτων τον γραμμωτό κώδικα (barecode), δεν υπάρχει πρόβλεψη για την χρήση του στα νέα υπό εγκατάσταση μηχανογραφικά συστήματα. Είναι δυνατόν να σχεδιάζονται συστήματα πληροφορικής τα οποία είναι ξεπερασμένα ήδη; Σημειωτέο ότι εδώ και τρία χρόνια όλες οι συσκευασίες φαρμάκων και σχεδόν όλες των διαφόρων άλλων υλικών που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία, διαθέτουν barecode. Είναι προφανές ότι θα ανακαλύψουμε τον «τροχό» αρκετά χρόνια αργότερα με μερικά εκατομμύρια ευρώ ακόμα.

Θεωρούμε ότι έστω και τώρα υπάρχει χρόνος ώστε να διορθωθεί η κατάσταση. Η εγκατάσταση εθνικού μηχανογραφικού συστήματος είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και η ενσωμάτωση κάθε νέας και δοκιμασμένης τεχνολογικής εξέλιξης (barecode) θα πρέπει να αποτελεί αυτονόητη επιλογή. Διαφορετικά το όλο εγχείρημα όπως εξελίσσεται σήμερα θα αφήσει στο απυρόβλητο για μια ακόμη φορά τα «μεγαλο – μικροσυμφέροντα» που διοικούν το σύστημα υγείας.

Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ..................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ....................... ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:

1.ΥΥΚΑ

Υφυπουργό Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου

Υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλο

Γ. Γραμματέα κ. Α. Καλογερόπουλο

Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας

Δ/νση φαρμάκων & Φαρμακείων

Δ/νση Οργάνωσης Ποιότητας Υπηρεσιών

& Πληροφορικής

3.Ε.Ο.Φ.

Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Β. Κοντοζαμάνη

4.Γρ. Πολιτικών Κομμάτων

5. Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.


<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα