Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Συνάντηση των Προέδρων των Ενώσεων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στο Μάαστριχ, Ολλανδίας


===================================================================

Ελεύθερη μετάφραση
------------------

Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
κ. Λάκκα


Αγαπητέ κ. Λάκκα,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω οτι σκοπεύουμε να προγραμματίσουμε το 14 Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στη Μπαρτσελόνα, Ισπανία το 2009.
Ειλικρινά ελπίζω να μπορέσετε να παρακολουθήσετε αυτό το Συνέδριο και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών σας ενημερώνω οτι θα είναι μεγάλη τιμή για την ένωσή μας εάν η ένωσή σας θα μπορούσε να ορίσει ένα μέλος για την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή ώστε να συμμετέχει στον καθορισμό του επιστημονικού προγράμματος, των ομιλητών, την εκτίμηση των εργασιών και τις θεματικές ενότητες για τις παρουσιάσεις και τα σεμινάρια.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν κατά την διάρκεια του Συνεδρίου (στο Μααστριχ), μερικά από τα μέλη του Προεδρείου της ΕΑΗΠ και εγώ, θ έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στο Γεύμα Εργασίας των Προέδρων, που οργανώνεται στο συνεδριακό κέντρο του Μάαστριχ την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου από τις 12:30 – 14:00. Η συνάντηση θα γίνει στην Αίθουσα Τύπου.

Αυτή η συνάντηση διοργανώνεται για να ενημερωθούν οι τοπικές ενώσεις σχετικά με την μελλοντική ανάπτυξη της ΕΑΗΡ, το συνέδριο, το περιοδικό, την ιστοσελίδα και ειδικότερα την Ακαδημία.

Είναι στις προθέσεις της ΕΑΗΡ να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις με τις τοπικές (ενώσεις) των χωρών και να δει πως αυτές οι συνεργασίες μπορούν να αναπτυχθούν και ποια υποστήριξη είναι απαραίτητη για μελλοντικές συνεργασίες Κατά την διάρκεια αυτού του γεύματος εργασίας θα προβληθεί μια παρουσίαση στρατηγικού περιεχομένου και θα εκτιμήσουμε την συμμετοχή σας ή ενός εκπροσώπου σας που θα μας ενισσύσει στην προσπάθειά μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να έχουμε μια αλληλεπιδραστική συζήτηση.
Προς το τέλος Ιανουαρίου θα επικοινωνήσουμε μαζί σας τηλεφωνικά. Εαν έχετε κάποια συγκεκριμένη ημέρα/ώρα που είναι εύκολο για εσάς (ώστε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο -email μαζί με τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την επικοινωνία.

Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε εσάς ή έναν εκ των εκπρόσωπόν σας στο τρέχων συνέδριό μας στο Μάαστριχ της Ολλανδίας.

Ελπίζοντας σε μια επωφελή συνεργασία,


Με τις καλύτερες ευχές,

Jacqueline Surugue

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών



















Πρωτοβουλίες από τον EMEA στην επισήμανση των συσκευασιών των φαρμάκων για τη χρήση των νοσοκομείων μετά την αλληλογραφία με την ΠΕΦΝΙ-Ένωση




London, Thursday, January 17, 2008
Doc. Ref.:
Direct Line (44-20) 7 418 8443


M. Martin Terberger
Head of Unit
European Commission
DG Enterprise and Industry
BREY 10/130
Rue de la Loi 200
1049 Bruxelles
BELGIUM


Dear M. Terberger,

The letter you sent on 19 December 2007 to Dr. Lakkas and Ms Tsikalaki from the Hellenic Association of Hospital Pharmacists mentions some initiatives to be taken by the EMEA on labelling of medicines for hospital use.

I would like to inform you that we have now planned, during the course of 2008, a discussion between the Quality Review of Documents Group and the EMEA/CHMP Working Group with Healthcare Professionals. Initially we will focus the discussion on the expression of strength for parenteral presentations available in hospital as first requested by the European Association of Hospital Pharmacists some time ago.

Moreover, we will take this opportunity to address the concerns expressed by Dr. Lakkas and Ms Tsikalaki and I would like to advise them to follow this issue through their European Association, which is represented in the EMEA/CHMP Working Group with Healthcare Professionals.

We will keep you informed about the outcome of the discussions.

Yours sincerely,



Isabelle Moulon

Head of Sector
Medical Information



Cc: Dr Lakkas and Ms Tsikalaki


==============================================================

Ελεύθερη μετάφραση
------------------


Αγαπητέ M. Terberger,


Η επιστολή που στείλατε στις 19 Δεκεμβρίου 2007 στο Δρ Λάκκα και στη κα Τσικαλάκη από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, αναφέρει μερικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τον EMEA στην επισήμανση των συσκευασιών των φαρμάκων για τη χρήση των νοσοκομείων.

Θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω ότι τώρα έχουμε προγραμματίσει, κατά τη διάρκεια του 2008, μια συζήτηση μεταξύ της Ομάδας Εργασίας για την Ποιοτική Αναθεώρηση των εγγράφων και της ομάδας εργασίας του EMEA/CHMP με τους Επαγγελματίες Υγειονομικής Περίθαλψης. Αρχικά θα στρέψουμε τη συζήτηση για τις παρεντερικές μορφές που είναι διαθέσιμες στα νοσοκομεία, όπως έχει ήδη ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, πριν από καιρό.

Επιπλέον, θα εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία να εξετάσουμε τις ανησυχίες που εκφράζονται από τον Δρ Λάκκα και την κα Τσικαλάκη και θα επιθυμούσα να τους συμβουλέψω να παρακολουθήσουν αυτό το ζήτημα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσής τους, η οποία αντιπροσωπεύεται στην ομάδα εργασίας του EMEA/CHMP με τους Επαγγελματίες Υγειονομικής Περίθαλψης.

Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για την έκβαση των συζητήσεων.


Με εκτίμηση,


Isabelle Moulon

Επικεφαλής του Τομέα
Ιατρική Πληροφορική



















Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Δημιουργία συνθηκών ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων στα νοσοκομεία. Συνέχεια αλληλογραφίας

























========================
Ελεύθερη μετάφραση
------------------

Ευρωπαϊκή Ένωση

Θέμα: Δημιουργία συνθηκών ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων στα νοσοκομεία

Αγαπητοί Δρ Λάκκα και Κα Τσικαλάκη,

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας της 10ης Οκτωβρίου 2007 που κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Επιτρόπου Κυπριανού, η οποία κοινοποιήθηκε στον Αντιπρόεδρο Verheugen καθώς το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Ο Κος Verheugen μου ζήτησε να απαντήσω στην επιστολή σας.

Η Κοινοτική φαρμακευτική νομοθεσία, όπως αναμορφώθηκε το 2004, έχει ένα αριθμό κανονισμών που σαν σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν επαρκές επίπεδο πληροφοριών που παρέχονται στην επισήμανση και στο εσώκλειστο φυλλάδιο των φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι κανονισμοί δεν κάνουν διάκριση στο αν το φαρμακευτικό προϊόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά προσανατολίζονται στο να παρέχουν ένα εναρμονισμένο σύνολο δεδομένων το οποίο θεωρείται απολύτως αναγκαίο για την χρήση του προϊόντος. Παρόλα αυτά, όπως ο ΕΜΕΑ σας έχει θέσει υπόψη σας στην επιστολή του της 25ης Ιουλίου 2007, το θέμα της επισήμανσης για νοσοκομειακή χρήση λαμβάνεται υπόψη στην επανεξέταση σε κεντρικό επίπεδο.

Εκτιμώ τις προτάσεις που θέσατε καθώς προβάλουν την βελτίωση της ασφαλούς χρήσης των φαρμάκων στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Αυτές, παρόλα αυτά, προϋποθέτουν αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο, που προς το παρόν δεν είναι στο σχεδιασμό για το κοντινό μέλλον.

Εν τούτοις, με σκοπό να διερευνήσουμε περαιτέρω αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, θα προτείνουμε στον ΕΜΕΑ να ξεκινήσει μια συζήτηση σε σχετική ομάδα εργασίας με το θέμα της επισήμανσης και των πιθανόν εξειδικευμένων αναγκών για νοσοκομειακή χρήση. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης, θα εγείρουμε το θέμα με Σημείωμα στην Ομάδα Εφαρμογών όταν συζητηθεί το θέμα της επισήμανσης με ειδικούς από τα κράτη μέλη.

Ειλικρινά δικός σας,

Martin Terberger
Προϊστάμενος του Τομέα

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα