Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Ετήσια τακτική γενική συνέλευση στις 12/4/2008

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 21/2/08
Αρ. Πρωτ. 105

Πρόσκληση


Αγαπητέ συνάδελφε-σσα,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦΝΙ - ΕΝΩΣΗΣ καλεί τα μέλη του
στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση που θα γίνει στις 5/4/2008 ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 π.μ. στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου “ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ'' (απέναντι από το CARAVEL).

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΠΑΡΤΙΑΣ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 12/4/2008 ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ.

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

1. Ενημέρωση.
2. Ετήσιος και Οικονομικός απολογισμός.
3. Προγραμματισμός του έτους 2008 .

Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.


Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ........................ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ...................... ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc



















Χορήγηση Φαρμάκων από Φαρμακεία Κρατικών Νοσοκομείων

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 14 /2 /2008
Αρ. Πρωτ. 103


Προς : τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο


Θέμα : Χορήγηση Φαρμάκων από Φαρμακεία Κρατικών Νοσοκομείων

Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο, σημαντικός αριθμός ασθενών της πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων να προσέρχεται κάθε φορά, για την εκτέλεση των συνταγών τους σε διαφορετικό νοσοκομείο απ’ αυτό από το οποίο παρακολουθείται και εκδίδεται η συνταγή τους ή σε τελείως απομακρυσμένο από τον τόπο διαμονής τους.

Η δυνατότητα η οποία παρέχεται σήμερα σε αυτούς τους ασθενείς να εκτελούν τις συνταγές τους σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, έχει σαν συνέπεια αφενός μεν να υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα ελέγχου των συνταγών μιας και δεν υπάρχει ιστορικό του ασθενούς(κυρίως στους απόρους), αφετέρου δε να προκαλείται πρόβλημα στον προγραμματισμό των προμηθειών, για τον λόγο ότι τα φάρμακα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων, είναι υψηλού κόστους, απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης και κατά συνέπεια οι παραγγελίες τους γίνονται σε μικρές ποσότητες.

Το γεγονός ότι στον κατάλογο των φαρμάκων τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων προστίθενται συνεχώς νέα και άρα νέες κατηγορίες ασθενών, σε συνδυασμό με την απουσία ελεγκτικής διαδικασίας κατά την συνταγογράφηση και το γεγονός ότι το προσωπικό των φαρμακείων μειώνεται συνεχώς, έχουν φέρει τα πράγματα σε οριακό σημείο. Το φαινόμενο της συνταγογράφησης εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων ΕΟΦ είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο και παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα τα οποία έχουμε θέσει για το θέμα αυτό προς κάθε αρμόδιο (τέσσερις φορές), δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα.

Η προσέλευση των εξωτερικών ασθενών είναι καθημερινή καθ’όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση χάους με συνέπεια να είναι αδύνατη και η σωστή εκτέλεση των συνταγών(έλεγχος) αλλά και η εξυπηρέτηση των νοσηλευόμενων ασθενών του νοσοκομείου να είναι πλημμελής. Ασφαλισμένοι οι οποίοι ανήκουν στα ταμεία στρατιωτικών, αστυνομικών κλπ και οι οποίοι παρακολουθούνται από ιατρούς των αντίστοιχων στρατιωτικών νοσοκομείων, προσέρχονται και αυτοί στα κρατικά νοσοκομεία για την εκτέλεση των συνταγών τους διότι τα φαρμακεία των στρατιωτικών νοσοκομείων αρνούνται την χορήγηση φαρμάκων παρά το γεγονός ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν την υποχρέωση της νοσηλείας τους.

Επίσης ασθενείς οι οποίοι των οποίων οι συνταγές έχουν εκδοθεί από μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία (ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΥΓΕΙΑ, ΕΡ. ΝΤΥΝΑΝ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ κλπ) προσέρχονται και αυτοί για την εκτέλεση των συνταγών τους στα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων. Γιατί άραγε τα ιδιωτικά νοσοκομεία αρνούνται να λειτουργήσουν τα νοσοκομειακά τους φαρμακεία σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου και γιατί η Πολιτεία ανέχεται αυτή την κατάσταση;

Με βάση τα όσα σας αναφέρουμε ανωτέρω θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για τα εξής:

1.Οι ασθενείς με βιβλιάρια απορίας ή των ασφαλιστικών ταμείων να προσέρχονται υποχρεωτικά για την εκτέλεση των συνταγών τους μόνο στα νοσοκομεία όπου έχουν συνταγογραφηθεί τα φάρμακα τους. Μόνο στην περίπτωση όπου το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν έχει το φάρμακο και με την γνωστή διαδικασία (ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ), θα μπορεί να απευθύνεται στο αμέσως πλησιέστερο φαρμακείο κρατικού νοσοκομείου.

2.Με απόφαση της διοίκησης του κάθε νοσοκομείου και ανάλογα με τις συνθήκες, να ορισθούν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες όπου θα προσέρχονται οι εξωτερικοί ασθενείς στο φαρμακείο του νοσοκομείου κατ΄αντιστοιχία της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου(πχ τρεις ημέρες τη εβδομάδα, 9.00 – 14.00).

3.Να εκτελούν συνταγές των ασφαλισμένων τους και τα στρατιωτικά και τα αμιγώς πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια όχι να επιβαρύνονται οικονομικά και λειτουργικά μόνο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σημειωτέον ότι η δαπάνη για την εξυπηρέτηση αυτών των συνταγών είναι περίπου 250 εκ. € ετησίως.

4.Να εφαρμοσθεί η σχετική διάταξη του άρθρου 26 του ν.3457/2006 « Σε εξωτερικούς ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και όλων των φορέων και κλάδων ασφάλισης ασθενείας χορηγούνται, χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων, από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΊΑ, ιδιοσκευάσματα υψηλού κόστους…»

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ .............. ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc




Κοινοποίηση:
1.ΥΥΚΑ
Υφυπουργό Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου
Υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλο
Γ. Γ. κ. Α. Καλογερόπουλο
Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας
Δ/νση φαρμάκων & Φαρμακείων
3.Ε.Ο.Φ.
Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Β. Κοντοζαμάνη
4.Σ.Ε.Υ.Υ.Π.
Γ. Δ/ντή κ. Μ. Σαμπατακάκη
5. Γρ. Πολιτικών Κομμάτων
6. Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημ. Μαμμωνά



















Εγκατάσταση Νέου Πληροφοριακού Συστήματος στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 14 /2 /2008
Αρ. Πρωτ.104


Προς : Τους Υποδιοικητές της 1η ΥΠΕ
κ. Ν. Μπεχράκη & κ. Α. Αννόπουλο


Θέμα : Εγκατάσταση Νέου Πληροφοριακού Συστήματος στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ

Με αφορμή την έναρξη των διαδικασιών εκπόνησης και εγκατάστασης του νέου πληροφοριακού συστήματος στα νοσοκομεία τις 1ης ΥΠΕ και ειδικότερα σε ότι αφορά τις εφαρμογές του Φαρμακευτικού Τμήματος, θέλουμε να θέσουμε υπόψη τις τα ακόλουθα:

Τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων είναι εδώ και αρκετά χρόνια τα πρώτα τμήματα των νοσοκομείων στα οποία εγκαταστάθηκε πληροφοριακό σύστημα και αυτό χάρη στην επιμονή αποκλειστικά των φαρμακοποιών. Η αναφορά αυτή γίνεται μόνο και μόνο για να επισημάνουμε ότι έπειτα από πολλούς «πειραματισμούς» σε σχέση με τα συστήματα, τα προγράμματα και τις διάφορες εταιρείες πληροφορικής, και εμπειρία έχουμε και γνώση διαθέτουμε. Εξάλλου ότι πληροφοριακό σύστημα υπάρχει μέχρι σήμερα για το νοσοκομειακό φαρμακείο, έχει φτιαχτεί ουσιαστικά από την δωρεάν εργασία των νοσοκομειακών φαρμακοποιών ( την οποία μοσχοπούλησαν στην συνέχεια οι εταιρείες πληροφορικής στα νοσοκομεία).

Επειδή κατά την συνεργασία την οποία είχαμε με τις αναδόχους του έργου διαπιστώσαμε δύο βασικά κενά στην όλη διαδικασία εγκατάστασης και για τα οποία δεν εδόθησαν επαρκείς απαντήσεις, θα παρακαλούσαμε για την παρέμβασή σας.

1.Κωδικοποίση. Τα φάρμακα είναι η μοναδική κατηγορία ειδών για τα οποία υπάρχει έτοιμη και ενιαία κωδικοποίηση η οποία έχει γίνει από τον ΕΟΦ. Από τις αναδόχους του έργου δεν υπάρχει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση ότι μαζί με το πρόγραμμα θα υπάρχει και η ενιαία κωδικοποίηση. Αντί για αυτό επιχειρηματολογούν ότι ο ΕΟΦ δεν παραδίδει τις κωδικούς ή ότι απαιτεί χρήματα ή ότι η κωδικοποίηση θα γίνει αργότερα από τα τμήματα μηχανοργάνωσης των νοσοκομείων.

2.Μεταφορά Αρχείων. Δεν δίδεται καμία απάντηση πως θα γίνει η μεταφορά των αρχείων από το παλαιό σύστημα και ποιος έχει την υποχρέωση και την ευθύνη τις μεταφοράς. Τα αρχεία αυτά αφορούν όλα τα διαχειριστικά και συνταγογραφικά στοιχεία των προηγουμένων ετών.

Είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους λεπτομέρειες του νέου πληροφοριακού συστήματος, εάν η εγκατάσταση του δεν συνοδεύεται από την υλοποίηση των δύο παραπάνω προϋποθέσεων, θα προκληθεί σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή του, θα προκύψει διαχειριστικό χάος και θα βρεθούμε στην κατάσταση να χρησιμοποιούμε δύο πληροφοριακά συστήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια) με τις αντίστοιχες οικονομικές συνέπειες.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc

Κοινοποίηση

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο
Υφυπουργό Υγειάς κ. Γ. Παπαγεωργίου
Υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλο
Γ.Γ. κ. Α. Καλογερόπουλο
Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.



















Πρόσκληση για την Ημέρα της γυναίκας

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα 4 /3 /2008

Αρ. Πρωτ. 106


Ημέρα της γυναίκας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προς όλες τις γυναίκες συναδέλφους που μοχθούν καθημερινά στα νοσοκομεία.

Φέτος η ημέρα της γυναίκας στις 8 του Μάρτη, συμπίπτει με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και έτσι αποφασίσαμε να αναβάλουμε τον εορτασμό της κατά μία εβδομάδα.

Όλες οι γυναίκες φαρμακοποιοί , μέλη της ΠΕΦΝΙ – Ένωσης είναι καλεσμένες στις 14 του Μάρτη ημέρα Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι , για να γιορτάσουμε έστω και μεταχρονολογημένα την ημέρα της γυναίκας.

Θα γλεντήσουμε μαζί με ζωντανή μουσική και εκλεκτούς μεζέδες στου Ψυρρή στο «Σύλφιο» οδός Τάκη 24 και Λεπενιώτη , τηλ. 210-3247028.

Θα σας παρακαλούσαμε να κανονίσετε όλες τις υποχρεώσεις σας (εφημερία εκείνη την ημέρα να κάνουν οι άντρες συνάδελφοι) και να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 7 Μάρτη στα γραφεία της ΠΕΦΝΙ , τηλ. και φαξ 210-7753104.

Το γλέντι μας είναι προσφορά της «Ι.Μ.S. ΕΛΛΑΣ»

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .................................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

.......................... ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ......................................... ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα