2η συνάντηση εκπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών
Διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η τεκμηριωμένη ιατρική-τεκμηριωμένη πρακτική (Evidence Based Medicine- Evidence Based Practice) και έλαβε χώρα στις 15-17 Μαΐου 2009 στο Πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο
Συμμετείχαν 43 εκπρόσωποι από 23 κράτη. Για την Ελλάδα συμμετείχαν δύο εκπρόσωποι: Η κ. Αγγελοπούλου Βασιλική (Πολυκλινική Αθηνών) και ο κ. Γούλας Βασίλης (Γεν. Νοσ. Αγρινίου).
Το πρόγραμμα ήταν αρκετά σφικτό, αλλά άξιζε τον κόπο. Ήταν μία απίστευτη εμπειρία σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των λειτουργών υγείας σε θέματα εφαρμογής της θεραπευτικής αγωγής σε συγκεκριμένα περιστατικά, βασισμένη στην επιστήμη της τεκμηριωμένης πρακτικής.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν από την αρχή σε ομάδες των 5-6 ατόμων, συζητήθηκε το πρόγραμμα των ημερών που θα ακολουθούσαν, ( το οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί εάν το απαιτούσαν οι συνθήκες), την κάθε ομάδα ανέλαβε ένας facilitator, και ανακοινώθηκε ότι από όλες τις ομάδες θα βραβευθεί μόνο μία.
Κάθε ομάδα ανέλαβε ένα συγκεκριμένο θέμα, για παράδειγμα, πραγματικό περιστατικό ενός ασθενούς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που ήδη αντιμετωπίζει τις παρενέργειες της τρέχουσας θεραπείας. Το ζητούμενο ήταν, μετά από μελέτη της τρέχουσας βιβλιογραφίας, και με βάση την τεκμηριωμένη πρακτική, να προταθεί στον θεράποντα ιατρό η καλύτερη θεραπευτική αγωγή, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, και τελικά την έκβαση της πορείας της υγείας του συγκεκριμένου ασθενή. Κάθε ομάδα είχε τον δικό της χώρο εργασίας και κάθε συμμετέχων είχε το προσωπικό του laptop. Κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρχαν μία-δύο συναντήσεις με όλους τους συμμετέχοντες για την παρακολούθηση διαλέξεων, την ανακοίνωση της συνέχειας του προγράμματος, ή ολιγόλεπτες διαδραστικές συζητήσεις.
Φυσικά κατά τη διάρκεια των ημερών, η ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα της κάθε ομάδας, ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και οι απαιτήσεις από τον εκπαιδευτή της ομάδας ήταν όλο και μεγαλύτερες. Την τελευταία ημέρα, Τελικά οι ομάδες παρουσίασαν κάθε μία τα συμπεράσματα της έρευνας που είχε κάνει όλες αυτές τις ημέρες (σε εικονικό περιβάλλον όπου ο θεράπων ιατρός συναντά στο γραφείο του τον νοσοκομειακό φαρμακοποιό-ένας εκπρόσωπος που έχει επιλεγεί από την ομάδα για να παρουσιάσει το θέμα-, και ο δεύτερος συζητά την προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή). Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθούν, και μία τριμελής επιτροπή βαθμολογεί Τελικά, μία από τις ομάδες στην οποία συμμετείχε και Έλληνας εκπρόσωπος, βραβεύτηκε για την απόδοσή της.
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα μας στείλουν και το αντίστοιχο υλικό της συνάντησης, και θα είναι έτοιμο και το site, έτσι ώστε να ετοιμαστεί για την ΠΕΦΝΙ το πρόγραμμα εκπαίδευσης των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στην Ελλάδα.
Με τιμή
Βασίλης Γούλας
Αγγελοπούλου Βασιλική
<< Home