Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

"Στρογγυλό τραπέζι" της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. στα πλαίσια του 14ου Πανελλήνιου Συνέδριου της Π.Ε.Φ.

Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση απέστειλε επιστολή που αφορά το 14 Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΦ (βλ. το ηλεκτρονικό μήνυμα που ακολουθεί) και έχει κοινοποιηθεί στην διοργανώτρια εταιρεία «Κ. ΠΡΟΒΟΛΗ» στις 10/4/2009, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου.

======================================================

From: Π.Ε.Φ.Ν.Ι [mailto:pefni@ath.forthnet.gr]
Sent: Friday, April 10, 2009 1:59 PM
To: ' vicky@kprvoli.gr '
Cc: ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ
Subject: 14 o ΠΑΝ/ΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε.Φ

Καλημέρα σας,

Σας επισυνάπτουμε σχετική επιστολή που αφορά το 14 o ΠΑΝ/ΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε.Φ

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση , στη διάθεσή σας.

Ευχαριστώ,

Με εκτίμηση,

Βαρυμπομπιώτου Χρύσα

Γρ. Υπ.

ΠΕΦΝΙ

210-7753104

==============================================================

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr



Αθήνα 10/4/2009

Αρ. πρωτ.: 166


Προς : τον Πρόεδρο Π.Ε.Φ, κ. Α. Αυγερινό

& τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Φ.



Θέμα: «ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» ΤΗΣ Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ 14ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ε.Φ.


Σχετικά: επιστολή σας 25/7/08


Αξιότιμοι κύριοι,

Σας ενημερώνουμε ότι, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) θα συμμετέχει με «στρογγυλό τραπέζι» στα πλαίσια του 14ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.) στις 9 – 11 Μαΐου 2009, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , με θέμα:

«Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Προτιμήσεις στην Άσκηση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής», τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2009 ώρα 10.00 – 12.00 π.μ.

Συντονιστής:

  • Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας, Πρόεδρος του τμήματος της Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομιλητές:

  1. Δέσποινα Μακριδάκη, PharmD, Κλινικός Φαρμακοποιός MSc, Δ/ντρια Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ. Γ.Ν.Α. « ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»

Θέμα: «Επιτροπές Φαρμάκων στα Ευρωπαϊκά Νοσοκομεία»

  1. Λεωνίδας Τζίμης, RPharm, PhD, Δ/ντής Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Γ.Ν. «ΧΑΝΙΩΝ»

Θέμα: «Λευκή Βίβλος – Ευρωπαϊκή Συνεργασία στη διαχείριση δεδομένων στα νοσοκομειακά φαρμακεία».

  1. Ζωή Δέδε, PharmD, Δ/ντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ, ΝΟΣ. ΑΦΡΟΔ. & ΔΕΡΜ. ΝΟΣΩΝ «Α. ΣΥΓΓΡΟΣ»

Θέμα: «Κεντρικές μονάδες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων κατά τα πρότυπα QuaPOS 3

  1. Δήμητρα Γεννηματά, PharmD PhD, Δ/ντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ , Γ.Ν.Α. «ΣΩΤΗΡΙΑ»

Θέμα: «Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών – Το Ελληνικό Πείραμα».


Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ....................................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ .................................. ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc




















Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η "Λευκή Βίβλος" για τη Νοσοκομειακή και Κοινοτική Φαρμακευτική

Η "Λευκή Βίβλος" (White Paper) για τη Διασυνδεσιμότητα των Πληροφοριακών Συστημάτων στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική και στη Κοινοτική Φαρμακευτική, μετά από ένα χρόνο προσπαθειών, είναι έτοιμη. Έχει αναρτηθεί η Έκδοση Νο 1, στην ιστοσελίδα του προγράμματος και μπορείτε να την "κατεβάσετε" και να τη μελετήσετε.

Η προσπάθεια αυτή είναι η πρώτη που γίνεται για το χώρο μας σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό δείχνει τη χρησιμότητά της.

Για την Έκδοση Νο 1.0 συνεργάστηκαν 14 επιστήμονες από διάφορους κλάδους (πληροφορικοί, αρχιτέκτονες λογισμικού, φαρμακοποιοί, φυσικοί, μαθηματικοί, γιατροί) από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την EAHP - European Association of Hospital Pharmacists - Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών- συμμετείχαν οι Simon Letellier, Jacqueline Surugue, Rob Moss και Λεωνίδας Τζίμης.

Για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της Φαρμακευτικής, είναι σημαντικό ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν συμφωνήσει σε ένα σύνολο κοινών προτύπων επικοινωνίας.

Σκοπός της Λευκής Βίβλου είναι να εντοπιστούν τα κρίσιμα σημεία για την διαλειτουργικότητα των αναγκών του τομέα της Φαρμακευτικής, να περιγράψει τα αντίστοιχα στοιχεία διαλειτουργικότητας, να χρησιμοποιήσει υποθέσεις και να προτείνει μια σειρά από πρότυπα για την εφαρμογή τους.

Η Λευκή Βίβλος μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την ανάπτυξη ενός ή περισσότερων συστημάτων για τη Διαλειτουργικότητα στη Φαρμακευτική.

Το IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) είναι μια πρωτοβουλία από επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της βιομηχανίας που έχει σκοπό να βελτιώσει τον τρόπο που υπολογιστικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ανταλλάσουν πληροφορίες.

Συστήματα που υποστηρίζουν τα IHE Integration Profiles συνεργάζονται καλύτερα, είναι ευκολότερο να εφαρμοσθούν και να βοηθήσουν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά. Ο στόχος είναι η αποτελεσματική παροχή της βέλτιστης ιατρικής φροντίδας.

Τα διάφορα Profiles περιγράφουν κλινικές χρήσεις, περιπτώσεις διαχείρισης πληροφοριών και προσδιορίζουν το πως πρέπει να χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα πρότυπα (HL7, DICOM, κτλ ,...) για την αντιμετώπισή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις διευθύνσεις:

http://www.ihe.net/
http://nosfar.blogspot.com/2008/04/ihe-pharmacy.html
http://nosfar.blogspot.com/2009_02_01_archive.html



















Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων σε ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων – Χρέη Νοσοκομείων

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr



Αθήνα 23/4/09

Αρ. πρωτ.: 167


Προς : Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο


ΘΕΜΑ: Χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων σε ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων – Χρέη Νοσοκομείων.


Κύριε Υπουργέ,


Με αφορμή τη έναρξη των διαδικασιών για την ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, , θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα :

  1. Από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων χορηγούνται φάρμακα υψηλού κόστους σε ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων η δαπάνη των οποίων ξεπερνά τα 350 εκ.€ ετησίως και μέχρι πρόσφατα τα νοσοκομεία τα τιμολογούσαν με ζημία περίπου 4%, παρά το γεγονός ότι το θέμα το είχαμε θέσει επανειλημμένα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν άμεσο οικονομικό όφελος περίπου 100 εκ. €(στην πραγματικότητα το όφελος είναι πού μεγαλύτερο διότι κάποια ταμεία δεν καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά στα νοσοκομεία) από την χορήγηση αυτών των φαρμάκων στους ασφαλισμένους τους από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων, χωρίς να υπάρχει έστω και συμβολικά το κατ’ ελάχιστο αντισταθμιστικό όφελος προς τα νοσοκομειακά φαρμακεία.

  2. Τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες από το έτος 2005 μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει το ποσό των 3,5 δις € και ένα μεγάλο μέρος από αυτό το χρέος (περίπου 1 δις € ) οφείλεται στο κόστος παροχής φαρμάκων υψηλού κόστους προς τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων. Με αυτό τον τρόπο οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα, μετατρέπονται σε χρέη των νοσοκομείων.

  3. Παρά το γεγονός ότι σε εφαρμογή της απόφασης με αριθμό πρωτ. ΔΥΓ3α/Γ.Π.15109 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄2717 31/12/2008)που αφορά τον καθορισμό των ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται βάσει των διατάξεων του άρθρου 9 του νόμου 3457/2006 (ΦΕΚ Α΄93), έχει εκδοθεί η εγκύκλιος με αριθμό πρωτ. ΔΥΓ3(α)/ οικ.30423 4/3/2009 που ορίζει καταληκτική ημερομηνία την 1/5/2009 για την χορήγηση αυτών των φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, υπάρχει «συντονισμένη» δράση από διάφορους φορείς για τη μη εφαρμογή των διατάξεων του 3457/2006 που προβλέπουν την χορήγηση των φαρμάκων αυτών και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

  4. Τα φάρμακα αυτά απαιτούν ειδικές συνθήκες αποθήκευσης (ψυγεία) και φυσικά και το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα είναι κατάλληλο για την πλήρη διεκπεραίωση της διαδικασίας χορήγησης αυτών των φαρμάκων (έλεγχος συνταγών, παραγγελίες, χορήγηση, κατάθεση λογαριασμών και εξόφληση κλπ). Και ενώ ο όγκος εργασίας αυξάνεται καθημερινά, με τους ασθενείς να στοιβάζονται στις εξώπορτες των φαρμακείων και να διαπληκτίζονται με το προσωπικό, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την βελτίωση των υποδομών και για την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού των φαρμακείων (υπάρχουν 200 κενές θέσεις βοηθών φαρμακείου και 100 κενές θέσεις φαρμακοποιών). Η δαπάνη για αυτά τα φάρμακα αυξάνεται με σημαντικό ρυθμό κάθε χρόνο, διότι και νέα φάρμακα προστίθενται στον κατάλογο, και νέοι ασθενείς «ανακαλύπτονται», και νέες ενδείξεις χορήγησης τεκμηριώνονται «επιστημονικά» και φυσικά αυξάνονται και τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

  5. Επανερχόμεθα λοιπόν και ζητάμε την εφαρμογή του νόμου για την χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και την διευθέτηση του θέματος με την συνταγογραφία αυτών των σκευασμάτων από τα Ιδιωτικά και τα Στρατιωτικά νοσοκομεία τα οποία παρόλο που συνταγογραφούν μεγάλο μέρος αυτών των φαρμάκων, παραπέμπουν τους ασθενείς στα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων. Ζητάμε την ενίσχυση των Φαρμακείων των Κρατικών Νοσοκομείων για να μπορούμε απλά να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Ζητάμε να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός και η προσβολή των ασθενών οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα επειδή τα συντεχνιακά συμφέροντα διαφόρων ομάδων τίθενται υπεράνω των νόμων και η πολιτεία απλώς παρακολουθεί. Σημειώνουμε ότι με βάση τις διατάξεις του νόμου και τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, από 1/5/2009 τα φάρμακα αυτά οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η μη εφαρμογή του νόμου σημαίνει απλά ότι κάποιοι αδιαφορούν για την υπερχρέωση των νοσοκομείων και ότι τα διάφορα οργανωμένα συμφέροντα επιβάλλουν πολιτικές.


Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ........................................................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ................................................. ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc



Κοινοποίηση:


Υφυπουργό Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου

Γ. Γραμματέα Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Α. Καλογερόπουλο

Γ. Γραμματέα Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Δ. Ριζά

Ειδ. Γραμματέα Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Κ. Κόκκινο

Δ/νση Φαρμάκων και Φαρμακείων

Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας



















Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ρυθμίσεις, περικοπές εφημεριών & φάρμακα εξωτερικών ασθενών



Με <κλικ> σε κάθε εικόνα, μπορείτε να τη δείτε (και να την τυπώσετε) σε μεγάλο μέγεθος.

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα