Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη Φαρμακευτική Πολιτική

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr



Αθήνα 23/11/09
Αρ. πρωτ.: 203

Προς την
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου


ΘΕΜΑ : Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη Φαρμακευτική Πολιτική



Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) χαιρετίζει τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σχετικά με τη Φαρμακευτική Πολιτική.
Πολλά από τα μέτρα αυτά (νοσοκομειακή συσκευασία, ενιαίο σύστημα μηχανοργάνωσης, μειοδοτικοί διαγωνισμοί) αποτελούν και προτάσεις μας που από παλιά έχουμε καταθέσει στο ΥΥΚΑΛ.

Πιστεύουμε ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων μπορούν να αποδώσουν .

Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, γνωρίζοντας σε βάθος το συγκεκριμένο αντικείμενο, είμαστε βέβαιοι ότι με τις ολοκληρωμένες προτάσεις και την εμπειρία μας μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στη μείωση της φαρμακευτικής σπατάλης και παράλληλα να βοηθήσουμε στη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών που θα βελτιώσουν τη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Η Π.Ε.Φ.Ν.Ι. είναι στη διάθεση της Ηγεσίας του Υπουργείου για διαβούλευση και συνεργασία με στόχο ένα ενδυναμωμένο σύστημα υγείας για όλους τους Έλληνες.


Με τιμή
Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .......................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ..................... ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc



Κοινοποίηση:

-Υφ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φ. Γεννημάτά
-Γ.Γρ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ν. Πολύζο



















Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Εφημερίες Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών – Πρόταση

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 16/11/2009

Αρ. πρωτ.: 201


Προς : Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου


Κυρία Υπουργέ,


Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες μιας νεολογικής πρακτικής των Διοικητών των νοσοκομείων, που εξαντλεί την διάθεση για περικοπές δαπανών στις εφημερίες των 300 νοσοκομειακών φαρμακοποιών της χώρας.

Η εφημερία των φαρμακευτικών τμημάτων είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, τόσο για την καθημερινή όσο και για την «μεγάλη» εφημερία.

Οφείλουμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα :


  1. Για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς οι ενεργείς εφημερίες είναι υποχρεωτικές και έχουν καθιερωθεί από το έτος 1992, ο δε αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ οκτώ και δέκα ανάλογα με το εάν το νοσοκομείο βρίσκεται σε Αθήνα/ Θεσσαλονίκη ή στην περιφέρεια. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι στα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων δεν υπηρετούν ειδικευόμενοι και οι εφημερίες εκτελούνται μόνο από τους φαρμακοποιούς όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων και των Διευθυντών.


  1. Πέρα από το γεγονός ότι με την καθιέρωση των ενεργών εφημεριών, τα νοσοκομεία καλύπτονται καθημερινά και σε εικοσιτετράωρη βάση, η αμοιβή από αυτές τις εφημερίες μετά από δεκαεπτά χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των μηνιαίων αποδοχών των νοσοκομειακών φαρμακοποιών. Οι αμοιβές για τους τριακοσίους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς από τις εφημερίες ανέρχονται στο ποσό των 5 εκ. € το έτος και αποτελούν το 0,36 % της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης η οποία για το έτος 2008 είναι περίπου 1,8 δις. € .


  1. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί με συγκεκριμένες προτάσεις (νοσοκομειακή συσκευασία, διαγωνισμοί προμήθειας φαρμάκων, ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, κωδικοποίηση ενδείξεων κλπ), έχουμε αποδείξει το ενδιαφέρον μας για τον έλεγχο και την ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης και θεωρούμε ότι κάθε κίνηση η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την δυσμενέστερη οικονομική μας θέση, αποτελεί ένα μήνυμα για μία αδιάφορη και παθητική στάση. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν την ευθύνη μίας μέσης διαχειριστικής δαπάνης κατ’ άτομο, περίπου 6 εκ. € ετησίως. Είναι δε υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες πέρα από τους νοσηλευόμενους ασθενείς και σε χιλιάδες εξωτερικούς ασθενείς, απόρους και ασφαλισμένους στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία.


  1. Θεωρούμε ότι η μείωση του αριθμού των εφημεριών πέρα από το γεγονός ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην λειτουργία όλων των νοσοκομείων και στην παροχή υπηρεσιών στους εξωτερικούς ασθενείς, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του οποιοδήποτε οικογενειακού προγραμματισμού σε ένα ολόκληρο κλάδο εργαζομένων, μιας και η αμοιβή από τις εφημερίες αντιπροσωπεύει σημαντικό τμήμα των αποδοχών μας, με συνέπεια μεγάλος αριθμός φαρμακοποιών να εγκαταλείψει τα νοσοκομεία.



  1. Επί προσθέτως, η εφαρμογή των διατάξεων του Π. Δ/τος 76/19.05.05 [Τροποποίηση του π.δ. 88/99 «Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104» (Φ.Ε.Κ. 94 Α ) σε συμμόρφωση με την οδηγία 2000/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. (Φ.Ε.Κ. Α΄ 117/19.05.2005) ] έχει δημιουργήσει προβλήματα ερμηνείας για το αν και κατά πόσον οι διατάξεις αυτές επηρεάζουν και το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και προσέφεραν τη χρυσή ευκαιρία σε Διοικητές νοσοκομείων για περικοπές, χωρίς να λάβουν υπ όψιν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.


Εφόσον το υπάρχον σύστημα εφημεριών κρίνεται αναγκαίο να αλλάξει θα πρέπει εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες (νομοθετικές, διοικητικές κλπ) που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και θα αποτρέπουν την οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών μας.


Στη βάση αυτή θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την ακόλουθη πρόταση για το σύστημα εφημεριών των νοσοκομειακών φαρμακοποιών η οποία και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες φαρμακευτικής περίθαλψης των νοσοκομειακών και εξωτερικών ασθενών, δεν αντιβαίνει τις διατάξεις του Π. Δ/τος 76/19-05-05, αλλά και η προκαλούμενη δαπάνη είναι η ίδια ακριβώς με αυτή που απαιτείται για το σημερινό σύστημα εφημεριών.



Εφημερίες Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών – Πρόταση


Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί του ΕΣΥ όλων των βαθμών, εφημερεύουν στα νοσοκομεία με καθεστώς μικτής εφημερίας και εφημερίας ετοιμότητας.

α) Η μικτή εφημερία λογίζεται ως εξάωρη ενεργός εφημερία πέραν του κανονικού πρωινού ωραρίου και ως εφημερία ετοιμότητας για το υπόλοιπο 24ωρο και αποζημιώνεται με το 70% της κανονικής ενεργού εφημερίας. Για τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες η εξάωρη ενεργός εφημερία λογίζεται για το πρωινό ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου και η υπόλοιπη μέχρι την κάλυψη του 24ώρου ως εφημερία ετοιμότητας και αποζημιώνεται με το 40% της ενεργού εφημερίας. Το πρόγραμμα των εφημεριών συντάσσεται κάθε μήνα και εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας όπως κάθε φορά ισχύει. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των μικτών εφημεριών δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε.

β) Για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί υποχρεούνται και σε εφημερία ετοιμότητας, για την οποία αμείβονται με πάγια αποζημίωση εφημεριών ετοιμότητας ως εξής :

Διευθυντές 900 € ανά μήνα

Επιμελητές Α΄ 800 € ανά μήνα

Επιμελητές Β΄ και Γ΄ 700 € ανά μήνα


Το πρόγραμμα των εφημεριών ετοιμότητας συντάσσεται ανά μήνα και εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των εφημεριών ετοιμότητας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των δέκα.

Όσες φορές και αν κληθούν στο νοσοκομείο, κατά την διάρκεια της εφημερίας ετοιμότητας, υποχρεούνται να ανταποκριθούν και δεν δικαιούνται άλλης πρόσθετης αποζημίωσης.

γ) Η απουσία των φαρμακοποιών του ΕΣΥ είτε για λειτουργικές ανάγκες είτε για κάθε είδους άδεια, εφ όσον δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες μηνιαίως , δεν συνεπάγεται περικοπή της αποζημίωσης των εφημεριών ετοιμότητας .

Επισημαίνουμε :

Η πρότασή είναι εναρμονισμένη με τις διατάξεις του Π.Δ/τος 88/99 «Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104» (Φ.Ε.Κ. 94 Α )

Το ποσό των συνολικών εφημεριών που αντιστοιχεί σε όλους τους φαρμακοποιούς σήμερα (όπως προκύπτει από τη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση), είναι 5.000.000 € από το σύνολο των 13.500.000 € της απόφασης.

Το ίδιο αυτό ποσό χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση, καλύπτει τη νέα πρόταση ως εξής: τα 3.104.000 € θα αντιστοιχούν στις εφημερίες ετοιμότητας και το υπόλοιπο 1.896.000 € θα καλύψει τις μικτές εφημερίες.


Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ................ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:

Γ.Γ. Υ.Υ.Κ.Α κ. Ν. Πολύζο



















Εφημερίες Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών έτους 2009

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 16/11/2009

Αρ. πρωτ.: 200


Προς : την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου


ΕΠΕΙΓΟΝ



Θέμα : Εφημερίες Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών έτους 2009


Κα υπουργέ,


Η επιστολή αυτή είναι απόρροια σοβαρών προβλημάτων τα οποία υπάρχουν στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας και για τα οποία πιστεύουμε ότι θα έχουμε την άμεση συμπαράστασή σας.

Είναι γνωστό ότι παρά τον απελπιστικά μικρό αριθμό των υπηρετούντων φαρμακοποιών στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. (286 φαρμακοποιοί σε 130 Νοσοκομεία !!!), καλύπτουμε ουσιαστικά τις ανάγκες των ασθενών σε 24ωρη βάση.

Παρατηρείται όμως το φαινόμενο να περικόπτεται όχι μόνο ο αριθμός των εφημερευόντων φαρμακοποιών στα προγράμματα εφημερίας αλλά και να μη καταβάλλονται δεδουλευμένα.

Έτσι σήμερα οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί έχουν να πληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες από τον Ιούλιο του 2009, με την επίκληση από πλευράς Διοικήσεων των Νοσοκομείων, άλλοτε της έλλειψης κονδυλίων και άλλοτε διαδικαστικού χαρακτήρα εμποδίων (πχ δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί τα απαιτούμενα ποσά).

Όπως αντιλαμβάνεσθε αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για ένα κλάδο που η παρουσία του στις εφημερίες είναι απόλυτα απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Ε.Σ.Υ.


Το θέμα έχει καταστεί εξαιρετικά επείγον, λόγω του ότι σε λίγες μέρες κλείνουν τα χρονικά περιθώρια έκδοσης των σχετικών ενταλμάτων.


Είμαστε στη διάθεσή σας ώστε να καταθέσουμε την εμπειρία μας και να συμβάλουμε στην μείωση των φαρμακευτικών δαπανών που αφορούν το νοσοκομειακό περιβάλλον.


Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ............................ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ..................... ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:

Γεν. Γρ. Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ν. Πολύζο



















Προτάσεις για μια νέα Φαρμακευτική πολιτική στα νοσοκομεία

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα, Τηλ/Φαξ:210-7753104

pefni@ pefni.gr .................. e-mail: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 16-11-09

Αρ. Πρωτ: 199


Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου


ΘΕΜΑ: Προτάσεις για μια νέα Φαρμακευτική πολιτική στα νοσοκομεία

Κυρία Υπουργέ ,


Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, είναι ο σύλλογος που έχει ως μέλη όλους τους φαρμακοποιούς που εργάζονται στα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας .

Στην προσπάθειά σας να περιοριστεί η φαρμακευτική κατανάλωση στα νοσοκομεία , θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας μία δέσμη προτάσεων οι οποίες κατά τη γνώμη μας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο συζήτησης και σχεδιασμού δράσεων και παρεμβάσεων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης , αλλά και της βελτίωσης γενικότερα των συνθηκών παροχής της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως είναι γνωστό η συνολική φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2007 κυμάνθηκε στα 6 δις. €, η δε φαρμακευτική δαπάνη στα Νοσοκομεία για το ίδιο έτος ξεπέρασε το 1,5 δις. € σε νοσοκομειακές τιμές όταν το 2004 ήταν 836 εκ. €, το 2003 768 εκ € και το έτος 2002 ήταν 626 εκ. €. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία είναι της τάξης του 20% και με βάση τα νέα δεδομένα που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων, είναι πιθανό να είναι υψηλότερος τα επόμενα χρόνια. Τα είδη φαρμάκων που διακινούνται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία είναι περίπου 2000 σε σύνολο περίπου 8000 που έχουν άδεια κυκλοφορίας, και σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν διαφορετικά ιδιοσκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας.

Μερικοί από τους βασικούς λόγους που συμβάλουν στον ρυθμό αύξησης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης είναι οι ακόλουθοι:

  • Η συνταγογράφηση γίνεται με την εμπορική ονομασία και όχι με την ονομασία της δραστικής ουσίας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται πολλαπλές προμήθειες του ιδίου κατ’ ουσίαν φαρμάκου.

  • Δεν υπάρχουν νοσοκομειακές συσκευασίες ημερήσιας δόσης και σχετική σήμανση, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να χορηγούνται στους ασθενείς τέτοιες ποσότητες φαρμάκων οι οποίες λόγω συσκευασίας να είναι πολλαπλάσιες της ημερήσιας ανάγκης σε φάρμακα και των συνολικών ημερών

νοσηλείας, γεγονός που οδηγεί στην συσσώρευση σημαντικών αποθεμάτων φαρμάκων στα νοσηλευτικά τμήματα, με άγνωστη κατάληξη.

  • Δεν γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί ή κάποιου είδους διαπραγμάτευση για μείωση τιμών αγοράς, τη στιγμή που το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν, στην συγκεκριμένη περίπτωση τους μοναδικούς και αποκλειστικούς αγοραστές των φαρμάκων.

  • Η ανυπαρξία ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος για όλα τα φαρμακεία των νοσοκομείων (Pharma Taxis) δεν παρέχει την δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων κατανάλωσης καθώς και συγκριτικής μελέτης της συνταγογραφίας, μεταξύ ομοειδών τμημάτων, ειδικοτήτων και νοσοκομείων.

  • Δεν εφαρμόζονται θεραπευτικά πρωτόκολλα στην αντιμετώπιση των διαφόρων νοσημάτων με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να χορηγούνται περισσότερα φάρμακα, σε μεγαλύτερες δόσεις ή και εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων φάρμακα για συγκεκριμένες παθήσεις.


Με βάση λοιπόν την υφιστάμενη κατάσταση όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη λήψης μιας σειράς μέτρων και αποφάσεων οι οποίες θα έχουν σαν στόχο την ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την δημιουργία ακόμα καλύτερων συνθηκών ασφαλούς χορήγησης των φαρμάκων προς τους ασθενείς.


Προτεινόμενα μέτρα


  1. Νοσοκομειακή Συσκευασία. Όπως είναι γνωστό τα σύγχρονα συστήματα χορήγησης φαρμάκων σε νοσηλευόμενους ασθενείς, προβλέπουν μία σειρά διαδικασιών οι οποίες ως κοινό παρονομαστή έχουν την ασφαλή χορήγηση φαρμάκου, την ημερήσια δοσολογία, την ατομική χορήγηση και τον έλεγχο της δαπάνης. Στη χώρα μας αντίθετα οι συσκευασίες φαρμάκων οι οποίες προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση είναι οι ίδιες με αυτές οι οποίες χορηγούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων στο κοινό και μπορούμε να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν εκπληρούν τα κριτήρια τα οποία αναφέρονται παραπάνω. Οι υπάρχουσες συσκευασίες φαρμάκων είναι ασφαλείς και πρακτικές για τους εξωτερικούς ασθενείς αλλά οδηγούν σε σπατάλη πόρων στο νοσοκομείο ή στην αντίθετη περίπτωση σε μειωμένα επίπεδα ασφαλούς χορήγησης, διότι ο ασθενής ή θα λαμβάνει συσκευασία με μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειάζεται ή την ποσότητα που χρειάζεται με ελλιπή όμως σήμανση (είδος φαρμάκου, ημερ. λήξης, παρτίδα κλπ). Ο σύλλογός μας συμμετείχε σε επιτροπή του ΕΟΦ που μελέτησε το θέμα και εξέδωσε σχετική θετική απόφαση, χωρίς όμως αυτή να τύχει ακόμη εφαρμογής.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες υγειονομικά ανεπτυγμένες χώρες που δεν διαθέτει νοσοκομειακή συσκευασία φαρμάκων.


  1. Διαπραγμάτευση τιμών – μειοδοτικοί διαγωνισμοί. Η προμήθεια φαρμάκων από τα νοσοκομεία γίνεται σήμερα σε νοσοκομειακές τιμές, ανεξάρτητα από την ποσότητα, το είδος, τον χρόνο αποπληρωμής κλπ. Το σίγουρο είναι ότι το Δημόσιο ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής, δεν ασκεί το διαπραγματευτικό του δικαίωμα όπως θα έπρεπε. Με εξαίρεση τα σκευάσματα εκείνα τα οποία είναι πρωτότυπα και προστατεύονται με δικαιώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) τα οποία και προσφέρονται στην αγορά από ένα παραγωγό, όλα τα υπόλοιπα προσφέρονται από πολλούς παραγωγούς. Έτσι θα μπορούσε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό φαρμάκων η προμήθεια να γίνεται με βάση την δραστική ουσία και με διαδικασίες αντίστοιχες αυτών που εφαρμόζονται για τις προμήθειες του Δημοσίου ή ακόμη και με διαπραγματεύσεις τιμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Είναι προφανές ότι οι τιμές τις οποίες θα επετύγχανε το Δημόσιο με αυτές τις διαδικασίες θα ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ότι οι νοσοκομειακές με τις οποίες αγοράζει σήμερα.


  1. Συνταγογραφία με βάση την δραστική ουσία. Λογικό επακόλουθο της εφαρμογής του προηγούμενου μέτρου θα είναι και η αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης. Σήμερα η συνταγογράφηση γίνεται με βάση το εμπορικό όνομα του φαρμάκου και όχι την δραστική ουσία. Αυτό έχει σαν συνέπεια, μεταξύ των άλλων, το ίδιο φάρμακο να αποθηκεύεται στο φαρμακείο με διαφορετικά ονόματα και φυσικά σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου με αποτέλεσμα όχι μόνο την επιδείνωση των οικονομικών συντελεστών του νοσοκομείου αλλά γενικότερα της δημοσιονομικής κατάστασης ( χρέη νοσοκομείων κλπ).


  1. Κωδικοποίηση ενδείξεων χορήγησης, θεραπευτικά πρωτόκολλα . Είναι γνωστό ότι το 20% περίπου της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους, δηλαδή αυτά τα οποία χορηγούνται στους εξωτερικούς ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων ή αυτά των οποίων το κόστος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς δεν περιλαμβάνεται στο κλειστό ημερήσιο νοσήλιο και η επιπλέον δαπάνη καλύπτεται επίσης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για αυτά λοιπόν τα φάρμακα, τα οποία είναι περίπου εκατό σκευάσματα, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει τάση υπερσυνταγογράφησης ακόμη και πέρα από τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις χορήγησης. Έτσι επειδή θεωρούμε ότι η κατάργηση της θεώρησης των συνταγών έχει ενισχύσει την τάση υπερσυνταγογράφησης και προκειμένου να τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης κατά την συνταγογράφηση, θα πρέπει άμεσα να κωδικοποιηθούν αυτές οι ενδείξεις, εισάγοντας κωδικό κατά ένδειξη (πχ τετραψήφιο αριθμό) χωρίς την καταχώρηση του οποίου σε συγκεκριμένο πεδίο της συνταγής, δεν θα είναι δυνατή η εκτέλεση της συνταγής.


  1. Εγκατάσταση ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος. Τα νοσοκομειακά φαρμακεία στο σύνολο τους είναι μηχανογραφημένα παρά το γεγονός ότι από το σύνολο των νοσοκομείων μόνο ένα μικρό μέρος διαθέτει Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα (ΟΠΣ).Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η μηχανοργάνωση των νοσοκομειακών φαρμακείων προηγήθηκε αρκετά χρόνια της εγκατάστασης του οποιοδήποτε πληροφορικού συστήματος στα νοσοκομεία και αυτό πρέπει να αποδοθεί στην θετική υποδοχή της νέας τεχνολογίας από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς. Η ύπαρξη όμως διαφορετικών συστημάτων τα οποία εφαρμόζονται στα νοσοκομεία αλλά και στα φαρμακεία (περίπου 10) δεν μας επιτρέπει να έχουμε αξιόπιστα συγκρίσιμα μηχανογραφικά αρχεία. Η ύπαρξη ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος για όλα τα φαρμακεία των νοσοκομείων (Pharma Taxis) θα παρέχει την δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων κατανάλωσης αλλά και συγκριτικής μελέτης της συνταγογραφίας, μεταξύ ομοειδών τμημάτων, ειδικοτήτων και νοσοκομείων. Όπως επίσης θα παρέχει στην πολιτεία όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία.


  1. Διασύνδεση Νοσοκομειακών Φαρμακείων με Βάση Δεδομένων ΕΟΦ – ΙΦΕΤ. Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο κυκλοφορούν περισσότερα από διακόσια νέα σκευάσματα φαρμάκων. Για όλα αυτά τα νέα σκευάσματα είτε πρόκειται για πραγματικά νέα φάρμακα είτε πρόκειται για γνωστές δραστικές ουσίες ή συνδυασμούς ουσιών με νέα εμπορική ονομασία, δεν υπάρχει καμία επίσημη διαδικασία ενημέρωσης παρά μόνο από τα δίκτυα μάρκετινγκ των ενδιαφερομένων φαρμακευτικών εταιρειών. Το Εθνικό Συνταγολόγιο, που εκδίδεται από τον ΕΟΦ, υπολείπεται κατά δύο χρόνια της κυκλοφορίας νέων φαρμάκων ενώ ο Κατάλογος Φαρμάκων, μία αξιόλογη προσπάθεια ηλεκτρονικής έκδοσης από το ΙΦΕΤ, αφενός μεν χρειάζεται συμπλήρωση και τακτική ενημέρωση, αφετέρου δε δεν διατίθεται δωρεάν ούτε στα νοσοκομειακά φαρμακεία (κόστος αγοράς 50 €). Η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των νοσοκομειακών φαρμακείων με τις επιστημονικές βάσεις δεδομένων του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, για την άμεση και επίσημη πληροφόρηση σε ότι έχει σχέση με το φάρμακο θα πρέπει να είναι ένας τομέας ο οποίος να εποπτεύεται από την επίσημη πολιτεία και όχι να βρίσκεται στην διάθεση των οποιωνδήποτε ιδιωτικών συμφερόντων. Η ετήσια τακτική έκδοση του Εθνικού Συνταγολογίου πρέπει να αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες του ΕΟΦ, καθώς και η διαρκής ενημέρωση του ηλεκτρονικού Οδηγού Φαρμάκων, ο οποίος εκδίδεται από το ΙΦΕΤ και ο οποίος θα πρέπει να διατίθεται δωρεάν στα Νοσοκομεία. Τέλος για λόγους προστασίας της Δημόσιας υγείας θα πρέπει γίνεται διαρκώς μία ισχυρή καμπάνια Φαρμακοεπαγρύπνησης καθώς και ετήσια αξιολόγηση όλων των νοσοκομείων σε σχέση με την ανταπόκρισή τους στην υποχρέωση του προσωπικού να συμπληρώνει την ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ (παρενέργειες φαρμάκων). Η χώρα μας κατέχει το θλιβερό ρεκόρ μεταξύ των υγειονομικά ανεπτυγμένων χωρών να συμπληρώνει μόλις το 10% του μέσου όρου του αριθμού των Κίτρινων Καρτών ανά εκατομμύριο κατοίκους.


Κυρία Υπουργέ,


Με την ελπίδα ότι οι απόψεις μας θα τύχουν της προσοχής σας, καθώς και των συνεργατών σας και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, αναμένουμε την πρόσκλησή σας προκειμένου να σας εκθέσουμε με κάθε λεπτομέρεια τις προτάσεις μας, αλλά και να υποστηρίξουμε με τις γνώσεις μας και με τον θεσμοθετημένο ρόλο μας τα κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τέλος για μια ακόμη φορά θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και μία μικρή μείωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης της τάξης του 3% αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 50 εκατ. € ετησίως, δηλαδή στο κόστος μισθοδοσίας όλων των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της υπερωριακής αποζημίωσης για εφημερίες, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας


ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:

Γρ. Υπ. Οικονομικών κ Γ. Παπακωνσταντίνου

Γρ. Υπ. Οικονομίας κ.Λ. Κατσέλη

Γρ. Υπ. Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης κ Α. Λοβέρδου

Γρ. Υφ. Υγείας κ. Φ. Γεννηματά

Γρ.Υφ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη

Γεν. Γραμ. Υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζο

Γεν. Γραμ. Υπ. Εργασίας

Υπ. Υγείας Δ/νση Ανάπτυξης μονάδων Υγείας

Υπ. Υγείας Δ/νση Φαρμάκων και Φαρμακείων

Γεν. Γρ. Οικονομικών και Οικονομίας



















Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Επιστολή προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 29/10/2009
Αρ. πρωτ.: 191

Προς : Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου



Κυρία Υπουργέ,

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας για την ανάληψη των καθηκόντων σας, να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο έργο σας και να ζητήσουμε τη συνεργασία σας τόσο για την ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης όσο και για τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου μας, που και τα δύο δεν έτυχαν καμιάς αντιμετώπισης από την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο κλάδος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών αριθμεί σήμερα 286 νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς που υπηρετούν στα 132 Δημόσια νοσοκομεία της χώρας και καλύπτουν λιγότερες από το 50% των οργανικών θέσεων, αριθμός που καθιερώθηκε με συνθήκες 1986, τότε που η φαρμακευτική κατανάλωση στα Δημόσια νοσοκομεία αντιπροσώπευε το 10% της σημερινής.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ανήκουν στη Ιατρική Υπηρεσία των νοσοκομείων, συμμετέχουν ενεργά στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και διαχειρίζονται κατά μέσο όρο το 30% του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, Σήμερα η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καλπάζει προς τα 2 δισεκατομμύρια € , κατά δικούς μας υπολογισμούς, και συμβάλει κατά το ένα τρίτο περίπου στο συσσωρευμένο χρέος των νοσοκομείων.

Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά η κατάσταση αυτή θα οξυνθεί όσο δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, αλλά κυρίως όσο συνεχίζουν τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων να χαρακτηρίζονται από:

  • Δραματικά ελλιπή στελέχωση, που συνεχώς επιδεινώνεται.
  • Δραματική καθυστέρηση έκδοσης ενός Προεδρικού Διατάγματος (επί τρία χρόνια) που ρυθμίζει τη διαδικασία προσλήψεων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.
  • Απουσία εκπαίδευσης του προσωπικού.
  • Απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές.
  • Απουσία ενός σοβαρού και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και εργαλείων οργάνωσης (μηχανογράφηση, σύγχρονα συστήματα διαχείρισης και διανομής, εργαστήρια, κ.λ.π.)
  • Αδυναμία διευθέτησης του καθεστώτος και των αμοιβών των εφημεριών μας.
  • Αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τμημάτων από τις εκάστοτε Διοικήσεις ως «τον κάλαθο των αχρήστων» όλων των διαχειρίσεων των νοσοκομείων.
  • Συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση εξωτερικών ασθενών (δίπλα-μαζί με το νοσοκομειακό φαρμακείο λειτουργεί και ένα ιδιωτικό φαρμακείο).
  • Και κυρίως την άμεση τροποποίηση του Π.Δ. 108/93, ενός απαρχαιωμένου εργαλείου ήδη στην οργάνωση και λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων.

Κυρία Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας συναντήσουμε ώστε να σας ενημερώσουμε και να προωθήσουμε την επίλυση των βασικών θεμάτων που απασχολούν τόσο τον κλάδο μας όσο και τη νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη.


Με τιμή


Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ................................. Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc .............. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc




Κοινοποίηση:
- Υφυπουργό Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φ. Γεννηματά

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα