Δελτίο Τύπου για το 3ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-6-2010
Με μεγάλη επιτυχία στις 17-19 Ιουνίου 2010 διεξήχθει στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας το 3ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.
Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών ιδρυμάτων με την αρωγή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, με θέμα : «Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Παρόν και Μέλλον».
Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. κα Ειρήνη Τσικαλάκη μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:
Τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός :
Η πρώτη είναι η επιστημονική.
Και όταν λέμε επιστημονική εννοούμε αυτό το σύνολο των σύγχρονων επιστημονικών απαιτήσεων που υπάρχει σήμερα για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών νοσοκομειακής φαρμακευτικής.
Η συνεχής εκπαίδευση και εξειδίκευση είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.
Η δεύτερη πρόκληση είναι η οργανωτική.
Το πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομειακού φαρμακείου όπως γνωρίζετε καθορίζεται από το Π.Δ. 108/93, ήδη σήμερα ξεπερασμένο, που δεν αφήνει περιθώρια για την εξέλιξη της νοσοκομειακής φαρμακευτικής με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις επίκαιρες απαιτήσεις.
Οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν την λειτουργική αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού φαρμακείου και την εξέλιξή του σε Φαρμακευτικό Τομέα. Έναν φαρμακευτικό τομέα στα πρότυπα των ήδη υπαρχόντων ιατρικών τομέων και ο οποίος θα περιλαμβάνει πλέον αυτόνομα τμήματα τα οποία θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας .
Η τρίτη πρόκληση είναι η διαχειριστική.
Ο φαρμακοποιός ως υπόλογος διαχειριστής, διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και η Πολιτεία απαιτεί να την απόλυτη τήρηση των κανόνων διαχείρισης.
Η εφαρμογή του ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος για όλα τα νοσοκομειακά φαρμακεία και η εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης και χορήγησης φαρμάκων είναι αίτημα πολλών χρόνων και θα πρέπει επιτέλους να γίνει η πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας.
Σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν 20 τουλάχιστον διαφορετικά μηχανογραφικά συστήματα. Τη στιγμή αυτή υπάρχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα εγκατάστασης επτά νέων συστημάτων, όσες δηλαδή και οι υγειονομικές περιφέρειες αλλά και με πολλά νοσοκομεία να εξαιρούνται.
Η ΠΕΦΝΙ έχει κάνει πολλές προσπάθειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, ώστε να εφαρμοσθεί ένα ενιαίο πλαίσιο άσκησης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής και σε επίπεδο ΕΕ .
Η θέση αυτή θα ισχυροποιήσει και τη δική μας θέση απέναντι στα θεσμικά όργανα της χώρας μας.
Επίσης η Πολιτεία σε πολλά από αυτά θα ανταποκριθεί και θα κατανοήσει τον σημαντικό ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στο σύστημα υγείας, στην οργάνωση και παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας.
Η νοσοκομειακή φαρμακευτική είναι η επιστήμη, η τέχνη και η πρακτική παροχής υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να καταστεί δυνατή η επιλογή, η προετοιμασία, η μορφοποίηση, η αποθήκευση και διάθεση φαρμάκων, μέσα από τη συνεργασία και ενημέρωση των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας αλλά και των ασθενών, για την ασφαλή, αποτελεσματική και ανταποδοτική χρήση τους.
<< Home