Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αίτημα από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας για Στατιστικά στοιχεία



















Χορήγηση φαρμάκων σοβαρών ασθενειών



















Προγραμματισμός προμηθειών αντιρετροϊκών φαρμάκων



















Επιστολή της ABBOTT για το HUMIRA





Μπορείτε να επιλέξετε κάθε εικόνα για να προβληθεί σε μεγάλο μέγεθος.



















Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Επιστολή προς την Υπουργό ΥΥΚΑ για ενίσχυση των Φαρμακευτικών τμημάτων με προσωπικό

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 27/5/2010
Αρ. πρωτ.: 236

Προς : Υπουργο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου


Κυρία Υπουργέ ,

Στην εγκύκλιό ΥΥΚΑΛ με αρ.πρ. οικ 39372/31-3-10 περί ορθολογικοποίησης της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο, αναφέρεστε προς τους Διοικητές των νοσοκομείων να συνδράμουν με κάθε τρόπο τα Φαρμακευτικά Τμήματα ώστε να ανταποκριθούν στο έργο τους. Εν τούτοις μέχρι σήμερα κανένας Διοικητής δεν έχει βοηθήσει κανένα νοσοκομείο. Ούτε ένα άτομο δεν έχει διατεθεί στα Φαρμακεία.

Στη δύσκολη αυτή ώρα ήρθε να προστεθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, έτσι τον τελευταίο μήνα η δουλειά μας έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ουδέποτε αρνήθηκαν να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών ούτε να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς των ασφαλιστικών Ταμείων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση πάσχουν από πολύ σοβαρές παθήσεις. Ωστόσο και οι ανθρώπινες αντοχές έχουν όρια.

Θα θέλαμε να απευθυνθείτε άμεσα στους Διοικητές των ΥΠΕ και στους Διοικητές των νοσοκομείων να μας διαθέσουν πρόσθετο προσωπικό οποιασδήποτε κατηγορίας και για χρονικό διάστημα λίγων μηνών, μέχρι της οριστικής ρύθμισης και πρόσληψης είτε Επικουρικού Προσωπικού είτε μόνιμου. Μια άμεση λύση θα ήταν επίσης η πρόσληψης μιας Επικουρικής νοσηλεύτριας (που καλύπτεται από τον ισχύοντα νόμο) για κάθε νοσοκομείο και άμεσης διάθεσής της στο φαρμακείο.
Ευελπιστούμε στην ανταπόκρισή σας .

Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ..................................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc .......... ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:
- Γ.Γ. ΥΥΚΑΛ κ. Ν. Πολύζο
- Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλο
- Όλες τις Υ.ΠΕ της χώρας.



















Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Συνάντηση με την πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr



Αθήνα 14-5-2010
Αρ. πρωτ.: 235



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΘΕΜΑ: Συνάντηση με την πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από συνεχείς προσπάθειες του συλλόγου μας για συνάντηση με την Υπουργό Υγείας και με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τελευταία από την έκδοση της εγκυκλίου του ΥΥΚΑΛ (Διαδικασίες Διαχείρισης Φαρμάκων στο Νοσοκομείο) & την ΚΥΑ (Κατάλογος χορηγούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από Νοσοκομειακά Φαρμακεία - 89 φάρμακα) επιτεύχθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΦΝΙ με τους Γενικούς Γραμματείς του ΥΥΚΑ κ.κ. Α. Δημόπουλο και Ν. Πολύζο, την Τρίτη 11 Μαΐου 2010.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν, κατά προτεραιότητα, θέματα που αφορούν την υλοποίηση της εγκυκλίου με αρ.πρ. οικ 39372/31-3-10 και της ΚΥΑ με Αρ. Πρωτ. Φ80000/οικ.11385/1394 στα 132 κρατικά νοσοκομεία της χώρας μας, δεδομένου ότι δεν έχουν τεθεί ακόμη οι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεν έχουν αναπτυχθεί οι απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη του νοσοκομειακού φαρμακείου στην εφαρμογή των άρθρων των παραπάνω εγγράφων.

Συγκεκριμένα, οι Γ.Γ. δεσμεύτηκαν ότι:

  • Θα γίνουν τουλάχιστον 100 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου) στα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2010 και θα ολοκληρωθεί η έκδοση του ΠΔ που αφορά την πρόσληψη και εξέλιξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών. Ταυτόχρονα θα καταστεί δυνατή η πρόσληψη «επικουρικών φαρμακοποιών» ή φαρμακοποιών με σύμβαση ορισμένου χρόνου, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
  • Θα κατατεθούν άμεσα οι απαραίτητες τροπολογίες ώστε να υπάρξει θεσμοθέτηση της Επιτροπής Φαρμάκων και ανάπτυξη νοσοκομειακού συνταγολογίου, προσαρμοσμένου στις πραγματικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου. Έγινε δεκτή η πρόταση της Π.Ε.Φ.Ν.Ι για την συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπής Φαρμάκων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο
  • Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες παραλαβής των ΟΠΣυ στα περισσότερα νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2010.
  • Θα υποστηριχθούν άμεσα, με επαρκή στελέχωση, ικανοποιητικές υποδομές και επαρκείς πόρους τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων, ώστε να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση των πολιτών με συνταγές ειδικών φαρμάκων υψηλού κόστους και η εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Θα γίνουν τροποποιήσεις στο ΠΔ 108, ώστε να αποδεσμευτούν τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων από την διαχείριση και διακίνηση υλικών που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του φαρμακευτικού υλικού (π.χ. υγειονομικό υλικό και χημικά-αντιδραστήρια) και να ενισχυθεί ο κλινικός ρόλος του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στην φαρμακευτική υποστήριξη του ασθενή και Έλληνα πολίτη.
Συνάδελφοι, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και με τις ενέργειές μας προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά σε οτιδήποτε αφορά τον κλάδο μας.


Με τιμή
Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ .......................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



................. ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ................ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc



















Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Επιτροπή Φαρμάκων (Ε.Φ.)


(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr



Αθήνα 4/5/2010

Αρ. πρωτ.: 232


Προς την

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου


ΘΕΜΑ: Επιτροπή Φαρμάκων (Ε.Φ.)


Κυρία Υπουργέ,

Με βάση την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου σας σχετικά με τον έλεγχο της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία και τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που προσδίδετε στην Επιτροπή Φαρμάκων , σας ενημερώνουμε ότι :

  1. Η Επιτροπή Φαρμάκων μέχρι σήμερα δεν είχε θεσμοθετημένο ρόλο με αποτέλεσμα είτε να μην έχει συγκροτηθεί είτε να μην λειτουργεί με κανόνες

  2. Ως εκ τούτου δεν έχει ούτε στοιχειώδη κανονισμό λειτουργίας, απαραίτητο σήμερα για να εφαρμοστεί η εγκύκλιος.

Σας προτείνουμε την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με έναν απλό κανονισμό λειτουργίας, ως εξής :

1. Σε κάθε νοσοκομείο Ε.Σ.Υ.Κ.Α. συνιστάται τριμελής ή πενταμελής (ανάλογα με τις κλίνες του νοσοκομείου) Επιτροπή Φαρμάκων με απόφαση του Διοικητή μετά από πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου, που αποτελείται από :

α) Από τον Δ/ντή του φαρμακευτικού τμήματος ή άλλο νοσοκομειακό φαρμακοποιό στη θέση του Προέδρου της Ε.Φ, με τον αναπληρωτή του.

β) Τα υπόλοιπα 2-4 μέλη μπορεί να είναι ιατροί διαφορετικής ειδικότητας, ή φαρμακοποιοί με τους αναπληρωτές τους.

γ) Κατά περίπτωση μπορεί να συμμετέχει (μετά από πρόσκληση) και γιατρός ειδικότητας πέραν αυτών που μετέχουν στην σύνθεση της ΕΦ , αν εξετάζονται φάρμακα της ειδικότητάς του.

2. Η Ε.Φ. συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο για να εξετάσει περιπτώσεις εισαγωγής νέων φαρμάκων και πάντως όχι πάνω από 4 φορές ετησίως σε συνδυασμό με την έκδοση δελτίου τιμών.

Η θητεία της Ε.Φ. είναι διετής όπως και του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Στις συνεδριάσεις της Ε.Φ. τηρούνται πρακτικά σε ειδικό βιβλίο χειρόγραφα ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γραμματειακή υποστήριξη ανατίθεται στη γραμματεία του Επιστημονικού Συμβουλίου.

3. Η Ε.Φ. γνωμοδοτεί για κάθε θέμα που σχετίζεται με την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στους νοσηλευόμενους και τους εξωτερικούς ασθενείς του Νοσοκομείου. Στις αρμοδιότητες της Ε.Φ. περιλαμβάνονται:

α) Η εξέταση και η εισήγηση προς το Διοικητή του Νοσοκομείου των αιτημάτων εισαγωγής ή διαγραφής φαρμάκων από το νοσοκομειακό συνταγολόγιο. Στην περίπτωση εισαγωγής το αίτημα υποβάλλεται από Δ/ντή κλινικής ή το φαρμακοποιό αφού συμπληρωθεί η συγκεκριμένη φόρμα. Για την περίπτωση διαγραφής αρκεί η εισήγηση του φαρμακοποιού.

β) Η δημιουργία νοσοκομειακού συνταγολογίου φροντίζοντας για την τακτική ανανέωση του με κριτήριο την κλινική αποτελεσματικότητα , την ασφάλεια και το κόστος.

γ) Η εισήγηση και κατάρτιση κανόνων ορθής συνταγογράφησης εντός του νοσοκομείου.

δ) Η εισήγηση της επωφελέστερης για τον ασθενή και οικονομικά συμφέρουσας φαρμακευτικής πολιτικής για το νοσοκομείο.

ε) Η οργάνωση επιστημονικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για θέματα νοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης και νοσοκομειακής φαρμακευτικής πολιτικής.

Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ειρήνη Τσικαλάκη MSc Δέσποινα Μακριδάκη MSc


Κοινοποίηση:

- Γ.Γρ. Υ.Υ.Κ.Α κ. Δ. Πολύζο

- Γ.Γρ. Δημόσιας Υγείας κ. Δημόπουλο

- Δ/νση Φαρμάκων και Φαρμακείων

- Όλες τις Υ.ΠΕ της χώρας.


























Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Έγκριση καταλόγου χορηγουμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων βάσει των διατάξεων της παρ.2 του άρθρου 12 του Ν.3816/2010 (Α’ , 6)

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ/ΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜ.ΚΟΙΝ/ΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑ/ΣΗΣ ΑΣΘ. & ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑ 30-4-2010
Αρ.Πρωτ. Φ80000/οικ.11385/1394



ΘΕΜΑ : «ΈΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΙΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡ.2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12 ΤΟΥ Ν.3816/2010 (Α’ , 6)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Οι Εξωτερικοί Ασθενείς ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α., ή οι δικαιούμενοι περίθαλψης δυνάμει ειδικών διατάξεων , για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών τους, μπορούν να προμηθεύονται χωρίς συμμετοχή από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία τα κατωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ως εξής :

A/A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

1.

ALIMTA

PEMETREXED DISODIUM

2.

ANZEMET

DOLASETRON MESILATE

3.

ARANESP

DARBEPOETIN ALFA

4.

AVASTIN

BEVACIZUMAB

5.

AVONEX

INTERFERON BETA 1A

6.

BEROMUN

TASONERMIN

7.

BETAFERON

INTERFERON BETA 1B RECOMBINANT

8.

CAELYX

DOXORUBICIN

9.

CAMPTO

IRINOTECAN

10.

CERTICAN

EVEROLIMUS

11.

COPAXONE

GLATIRAMER ACETATE

12.

CYMEVENE

GANCICLOVIR SODIUM

13.

ENBREL

ETANERCEPT

14.

EPREX

EPOETINUM ALFA

15.

ETHYOL

AMIFOSTINE TRIHYDRATE

16.

FLEBOGAMMA

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

17.

GAMMAGARD SD

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

18.

GRANOCYTE

LENOGRASTIM

19.

GRANULOKINE

FILGRASTIM

20.

HEPSERA

ADEFOVIR DIPIVOXIL

21.

HERCEPTIN

TRASTUZUMAB

22.

HUMIRA

ADALIMUMAB

23.

HYCAMTIN

TOPOTECAN HYDROCHLORIDE

24.

INTRAGLOBIN F

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

25.

INTRATECT

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

26.

INTRONA

INTERFERON ALFA 2B

27.

KEPIVANCE

PALIFERMIN

28.

KINERET

ANANKIRA

29.

KIOVIG

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

30.

LEUSTATIN

CLADRIBINE

31.

LUCENTIS

RANIBIZUMAB

32.

MABCAMPATH

ALEMTUZUMAB

33.

MABTHERA

RITUXIMAB

34.

MACUGEN

PEGAPTANIB SODIUM

35.

MIRCERA

METHOXY POLYETHYLENE GLYCOL – EPOETIN BETA

36.

MYFORTIC

MYCOPHENOLIC ACID

37.

MYOCET

DOXORUBICIN

38.

NAVELBINE

VINORELBINE DITARTATE

39.

NEORECORMON

EPOETIN BETA

40.

NEULASTA

PEGFILGRASTIM

41.

NEXAVAR

SOPAFENIB

42.

OCTAGAM

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

43.

ORENCIA

ABATACEPT

44.

OVAPAC

PACLITAXEL

45.

PACLITAXEL / GENERICS

PACLITAXEL

46.

PACLITAXEL / HOSPIRA

PACLITAXEL

47.

PACLITOL

PACLITAXEL

48.

PACLIXEL

PACLITAXEL

49.

PATAXEL

PACLITAXEL

50.

PAXENE

PACLITAXEL

51.

PAXENE PACLITAXEL

PACLITAXEL

52.

PEGASYS

PEGINTERFERONE ALFA 2 A

53.

PEGINTRON

PEGINTERFERON ALFA – 2B

54.

PENTAGLOBIN

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

55.

PROGRAF

TACROLIMUS

56.

RAPAMUNE

SIROLIMUS

57.

REBIF

INTERFERON BETA 1A

58.

REMICADE

INFLIXIMAB

59.

REMODULIN

TREPROSTINIL SODIUM

60.

RETACRIT

EPOETIN ZETA

61.

REVATIO

SILDENAFIL

62.

REVLIMID

LENALIDOMIDE

63.

RILUTEK

RILUZOLE

64.

ROFERON – A

INTERFERON ALFA 2A RECOMBINANT

65.

SANDOGLOBULIN

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

66.

SANDOSTATIN LAR

OCTREOTIDE ACETATE

67.

SIMULECT

BASILIXIMAB

68.

SPRYCEL

DASATINIB

69.

SUBCUVIA

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

70.

SUTENT

SUNITINIB

71.

TARCEVA

ERLOTINIB

72.

TASIGNA

NILOTINIB

73.

TAXOL

PACLITAXEL

74.

TAXOPROL

PACLITAXEL

75.

TAXOTERE

DOCETAXEL

76.

TEMODAL

TEMOZOLOMID

77.

THELIN

SITAXENTAN SODIUM

78.

TORISEL

TEMSIROLIMUS

79.

TRACLEER

BOSENTAN

80.

TRISENOX

ARSENIC TRIOXIDE

81.

TYSABRI

NATALIZUMAB

82.

TYVERB

LAPATINIBE

83.

VECTIBIX

PANITUMUMAB

84.

VELCADE

BORTEZOMIB

85.

VENTAVIS

ILOPROST

86.

VIVAGLOBIN

IMMUNOGLOBULIN HUMAN NORMAL

87.

VOLIBRIS

AMBRISENTAN

88.

YONDELIS

TRABECTEDIN

89.

ZAVESCA

MIGLUSTAT



Όλα τα παραπάνω ιδιοσκευάσματα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή και μόνο για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις , σε κάθε μορφή και περιεκτικότητα της δραστικής τους ουσίας, καθώς και σε οποιαδήποτε συσκευασία κυκλοφορούν από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων.

Το νοσοκομείο υποβάλλει στον αρμόδιο ασφαλιστικό οργανισμό και τον ΟΠΑΔ τις εκτελεσθείσες συνταγές των ιδιοσκευασμάτων, με συγκεντρωτική κατάσταση ανά ασφαλιστικό ταμείο και με το σύνολο της δαπάνης.

Η συνταγή συνοδεύεται από γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που έκανε την διάγνωση σε Κρατικό νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική και όπου απαιτείται συμπληρωμένο το ειδικό έντυπο διάθεσής του, από την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου.

Η χρέωση των πιο πάνω φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στον ΟΠΑΔ και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την κάλυψη της δαπάνης αγοράς τους από τα νοσοκομεία γίνεται στην επίσημη χονδρική τιμή προσαυξημένη κατά 3% πλέον των νομίμων επιβαρύνσεων. Ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται στην άμεση καταβολή της δαπάνης και στην συνέχεια, εάν προκύψουν διαφορές από τον έλεγχο των συνταγών , εκκαθαρίζονται στον επόμενο λογαριασμό.

Σε περίπτωση μη δυνατότητας χορήγησης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων του ως άνω καταλόγου από το φαρμακείο του Νοσοκομείου , τίθεται επί της συνταγής η ένδειξη «στερείται» με την υπογραφή και τη σφραγίδα του Φαρμακοποιού του Νοσοκομείου που απευθύνεται ο ασθενής καθώς και την σφραγίδα του Κρατικού Νοσοκομείου και στη συνέχεια η συνταγή εκτελείται σε ιδιωτικό φαρμακείο συνοδευόμενη υποχρεωτικά από τα ως άνω δικαιολογητικά, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου ασφαλισμένου.

Τα ιδιωτικά φαρμακεία που εκτελούν συνταγές με την ένδειξη «στερείται» , χρεώνουν στον ΟΠΑΔ και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα του καταλόγου με την τιμή προμήθειας τους (νοσοκομειακή τιμή) προσαυξημένη κατά το θεσμοθετημένο ποσοστό κέρδους τους πλέον του ΦΠΑ. Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλλουν στους αρμόδιους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον ΟΠΑΔ τις εκτελεσθείσες συνταγές με επικολλημένες τις αντίστοιχες ταινίες γνησιότητας των ιδιοσκευασμάτων, με συγκεντρωτική κατάσταση των ασθενών - ασφαλισμένων ανά ασφαλιστικό ταμείο και με το σύνολο της δαπάνης.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προμηθεύονται τα φάρμακα που αναφέρονται στον κατάλογο από το Φαρμακείο του Ιδρύματος. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διάθεση των φαρμάκων αυτών από το φαρμακείο του Ιδρύματος, τα προμηθεύονται από τα Κρατικά Νοσοκομεία της περιοχής του ασφαλισμένου, με τη διαδικασία που αναφέρθηκε.

Θεωρημένα ακριβή αντίγραφα των εν λόγω συνταγών φυλάσσουν τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων για τη διαχείριση τους για διάστημα δύο (2) ετών.

Τα κρατικά νοσοκομεία οφείλουν να προγραμματίζουν και να διαθέτουν επαρκή αποθέματα για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων των γιατρών του Νοσοκομείου τους.

Η παρούσα ισχύει από την επόμενη της δημοσίευσης της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αθήνα 30 Απριλίου 2010.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


ΛΟΥΚΙΑ-ΤΑΡΤΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα