Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ελλείψεων φαρμάκων

Δελτία τύπου Ε.Ο.Φ.

Ελλείψεις φαρμάκων


Μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ελλείψεων φαρμάκων
Ο ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αποφάσισε την εφαρμογή των κάτωθι μέτρων ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και αφού έλαβε υπόψη του αρκετές από τις παρατηρήσεις τους.

1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Με την προσθήκη νέας παραγράφου με αρ. 5 στο άρθρο 15 του Ν.3580/ΦΕΚ 134Α/18-6-2007, όπως παρακάτω :
«Ο ΕΟΦ δημιουργεί και θέτει σε λειτουργία Βάση Δεδομένων για την καταχώρηση σε πραγματικό χρόνο (real time on line) των στοιχείων της ταινίας γνησιότητας του φαρμακευτικού προϊόντος που εξάγεται. Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης οφείλουν να καταχωρούν άμεσα τις ταινίες των φαρμάκων που εξαγάγουν.

Με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, μπορούν να καθορίζονται περαιτέρω λεπτομέρειες και διαδικασίες με τις οποίες θα εκπληρώνεται αυτή η υποχρέωση».

Μέχρι την έναρξη ισχύος της παραπάνω παραγράφου, θα ισχύει η μέθοδος της ακύρωσης των ταινιών γνησιότητας δια διαγραφής.

2. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Η προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών θα είναι ορισμένου χρόνου και θα βασίζεται στα εξής:

Δημιουργία ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ για ελλείψεις από τα φαρμακεία στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η οποία θα παρακολουθείται από το ΠΑΚΑΕΠ.
Έλλειψη φαρμάκου από την αγορά θεωρείται όταν ικανός αριθμός φαρμακείων δεν μπορεί να προμηθεύσει το φάρμακο μιας συνταγής (πέραν κάποιας εύλογης άλλης καθυστέρησης) και ενημερώνει σχετικά τον ΕΟΦ.

Όταν ο ΕΟΦ κρίνει ότι οι ελλείψεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εκδίδει απόφαση απαγόρευσης των εξαγωγών.

Όταν εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης των εξαγωγών λόγω ελλείψεων, όλες οι φαρμακαποθήκες υποχρεούνται να δηλώσουν στην Ιστοσελίδα του ΕΟΦ τα αποθέματά τους για τα φάρμακα που απαγορεύεται να εξαχθούν και τα οποία υποχρεούνται να διαθέτουν άμεσα στην αγορά σε πρώτη ζήτηση.

3. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Σε κάθε αναφορά στον ΕΟΦ ελλείψεων θα ενεργοποιούνται και θα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε εταιρείες για την ποσότητα που διαθέτουν στην αγορά, στις φαρμακαποθήκες που πραγματοποιούν εξαγωγές και στα φαρμακεία που συμμετέχουν ή κάνουν εξαγωγές, προκειμένου να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ηλεκτρονική υποβολή στον ΕΟΦ των ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ από τους ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ με αναλυτική αναφορά σε κάθε νοσοκομείο, φαρμακαποθήκη και φαρμακείο-πελάτη τους.

Υποβολή στον ΕΟΦ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ από τους ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ – ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ σε φαρμακεία, άλλες φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία και εξαγωγές.
Έκδοση σχετικών ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ με αναλυτική και σαφή περιγραφή των υποχρεώσεων όλων των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).

4. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΡΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Σε περίπτωση που με τα παραπάνω μέτρα δεν εξασφαλιστεί στο μέλλον η επάρκεια λόγω παράλληλων εξαγωγών, τότε ο ΕΟΦ θα ζητήσει την τροποποίηση της παραγράφου αρ. 2 του άρθρου 15 του Ν.3580/ΦΕΚ 134Α/18-6-2007, όπως παρακάτω:

«2.Μετά την κάλυψη των αναγκών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων δύνανται να εξάγουν φάρμακα ανθρώπινης χρήσης μόνο εφόσον προμηθεύτηκαν τα προς εξαγωγή φάρμακα απευθείας από τους Κατόχους της Άδειας Κυκλοφορίας ή τους Τοπικούς Αντιπροσώπους (για τα κεντρικά εγκεκριμένα προϊόντα).

Για την παρακολούθηση της επάρκειας της αγοράς σε φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, τα σχετικά παραστατικά προμήθειας των εν λόγω φαρμάκων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, φυλάσσονται υποχρεωτικά επί διετία και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα για έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς.»

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ



















Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Σχέδιο Νόμου για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Κατατέθηκε στη Βουλή για επεξεργασία το Σχέδιο Νόμου για την Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία συμπεριλαμβάνονται στις Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που συμμετέχουν στο Σύστημα και οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί συμπεριλαμβάνονται στους υπόχρεους χρήσης του συστήματος.


Το Σχέδιο Νόμου συνοδεύεται από:

(με 'κλικ' πάνω σε κάθε αρχείο το ανοίγεται για επεξεργασία):
  1. Αιτιολογική Έκθεση
  2. Σχέδιο Νόμου
  3. Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
  4. Ειδική Έκθεση
  5. Έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων
  6. Έκθεση αποτελεσμάτων δημόσιας διαβούλευσης



















Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Οδηγίες Διοικητή 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής προς Διοικητές Νοσοκομείων 1ης ΥΠΕ για συντονισμό ενεργειών




















Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ένταξη των νοσοκομειακών Φαρμακοποιών του ΕΣΥ στο Ιατρικό μισθολόγιο

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 15-9-2010
Αρ. Πρωτ. 259

Προς: Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κ. Α. Λοβέρδο


Θέμα : Ένταξη των νοσοκομειακών Φαρμακοποιών του ΕΣΥ στο Ιατρικό μισθολόγιο


Το 1999 το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών, αναγνώρισαν τόσο την υπηρεσιακή κατάσταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών (έχουν ενταχθεί σε ειδικό κλάδο και σε βαθμίδες ΕΣΥ όπως και οι γιατροί) , όσο και τον ιδιαίτερο ρόλο τους στο ΕΣΥ, ρόλος σύνθετος που πραγματεύεται τη διασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης, την αποτελεσματική εφαρμογή φαρμακευτικής πολιτικής, τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την ορθολογική διαχείριση των πόρων των φαρμακευτικών δαπανών στα νοσοκομεία, και αποδέχθηκαν το αίτημα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών για ένταξή τους στο μισθολόγιο των Γιατρών του ΕΣΥ, αίτημα που υποστήριξαν όλα τα κόμματα της Βουλής.

Λόγοι δημοσιονομικοί υποχρέωσαν το Υπουργείο Οικονομικών για σταδιακή ικανοποίηση του αιτήματος και καθιέρωσαν την ειδική αμοιβή του εδαφίου γ, της παραγράφου 2, του άρθρου 13 του Νόμου 2703/1999. Η ειδική αμοιβή δεν αποτελούσε ούτε πάγια αποζημίωση ούτε επίδομα, διότι η καταβολή του ως άνω ποσού εναπόκειτο στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης του νοσοκομείου να το καταβάλει αφού διαπίστωνε αν και κατά πόσο τηρούνται οι όροι της αντίστοιχης Υπουργικής Απόφασης, μόνο τότε ενέκρινε την καταβολή του εφ’ άπαξ κατ’ έτος ποσού των 880,41 €.

Κατά τη διαπραγμάτευση των μισθών και των επιδομάτων του Ν. 3205/2003, η ως άνω ειδική αμοιβή δεν μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (λογικό διότι η ειδική αμοιβή δεν δόθηκε στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου αλλά του ειδικού ιατρικού μισθολογίου) δεν συμπεριελήφθη στις διατάξεις του 3205/2003 και περικόπηκε χωρίς ποτέ να επανέλθει.

Η μη πρόβλεψή της καταβολής του ποσού αυτού στις εξαιρέσεις του Νόμου 3205/2003 δεν αποτέλεσε απλώς μείωση των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών φαρμακοποιών (παρ’ όλο που ήταν μια μικρή αμοιβή σε ετήσια βάση) αλλά την καθολική υποχώρηση στην ένταξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στο μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ.

Η λογική του συμψηφισμού με τα λοιπά επιδόματα (άρα και τα οφέλη από το μισθολόγιο τουΝ.3205/2003) δεν μπορεί να αποτελέσει βάση καμίας συζήτησης διότι την ίδια ακριβώς μισθολογική μεταχείριση είχαν και οι λοιποί Επιστήμονες της Ιατρικής Υπηρεσίας για τους οποίους ουδέποτε συμφωνήθηκε ούτε να ενταχθούν στο Ιατρικό μισθολόγιο ούτε να τους καταβληθεί καμία ειδική αμοιβή για οποιονδήποτε λόγο.

Σας εκθέτουμε αυτό το σύντομο ιστορικό της χαμένης ειδικής αμοιβής (σας έχουμε αποστείλει τότε και τα σχετικά υπομνήματα διαμαρτυρίας) για να σας επιστήσουμε την προσοχή και να υποβάλουμε το ακόλουθο αίτημα :

Στις προσεχείς σας προτάσεις για ένα νέο μισθολόγιο ο κλάδος μας (των νοσοκομειακών Φαρμακοποιών του ΕΣΥ) που αριθμεί μόλις 280 συναδέλφους πανελλαδικά, επανέρχεται στο αίτημά του για ένταξη στο μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ κατά τα 5/6 των συνολικών τους αποδοχών.



Με τιμή
Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...................................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc .......................... ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc





Κοινοποίηση :

Γ.Γ. ΥΥΚΑ κ. ΠΟΛΥΖΟ
ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Υ.Υ.Κ.Α κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ



















Χορήγηση των 89 φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr



Αθήνα 1-10-2010
Αρ. πρωτ.: 261

Προς : τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: Χορήγηση των 89 φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία

Κύριε Υπουργέ,

Με την αριθμ. πρωτ.Φ80000/ΟΙΚ.22101/2493 (ΦΕΚ 1326 Β΄/27-8-2010) απόφαση των Υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι εξωτερικοί ασθενείς ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α. ή οι δικαιούμενοι περίθαλψης δυνάμει ειδικών διατάξεων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, μπορούν πλέον, να προμηθεύονται τα φάρμακα τους, χωρίς συμμετοχή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.3816/2010 τόσο από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Κατά την συνάντηση που είχαμε στις 29 Ιουνίου 2010 με τους Γ.Γ. του ΥΥΚΑ, είχαμε λάβει την διαβεβαίωση ότι τα προαναφερόμενα φάρμακα θα χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πράγμα που μέχρι και σήμερα, δυστυχώς, αν και έχει νομοθετηθεί, δεν έχει εφαρμοστεί.

Εξ όσων γνωρίζουμε, ο Π.Φ.Σ. ενημερώνει τα μέλη του ότι δικαιούνται να μην εκτελούν συνταγές με τους όρους που αναφέρονται στην παραπάνω εγκύκλιο, για οικονομικούς λόγους.

Συνεπώς, τα νοσοκομειακά φαρμακεία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να δέχονται το σύνολο των παραπάνω συνταγών αν και δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί με το επιπλέον προσωπικό που υποσχεθήκατε και το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Πιστεύουμε ότι γνωρίζετε πολύ καλά τον φόρτο εργασίας που προκύπτει από την τήρηση των πρόσφατων εγκυκλίων του ΥΥΚΑ για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εκτέλεση των παραπάνω συνταγών έχει επιβαρύνει αφόρητα το προσωπικό των νοσοκομειακών φαρμακείων της χώρας και έχει ανατρέψει και αποδεκατίσει τους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Παρακαλούμε όπως άμεσα μας απαντήσετε, πώς πρόκειται να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν όρια αντοχής για όλους τους συναδέλφους μας

Με τιμή
Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ............................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ....................... ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:
Γ.Γ. ΥΥΚΑ κ. Νικόλαο Πολύζο
Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο



















Αίτημα της ΠΕΦΝΙ για συνάντηση με τον Υπουργό ΥΥΚΑ

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr



Αθήνα 24/9/2010
Αρ. πρωτ.: 260

Προς : τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κ. Α. Λοβέρδο



Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια των επαφών σας με τους αρμόδιους φορείς των Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. , παρακαλούμε να έχουμε μια άμεση συνάντηση μαζί σας για να εκθέσουμε και προφορικά τις προτάσεις μας, που θα συμβάλουν στην ορθολογικοποίηση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Περίθαλψης .

Σας ενημερώνουμε ότι η σύνθεση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων είναι:

1. Πρόεδρος Δ. Σ. Τσικαλάκη Ειρήνη
2. Αντιπρόεδρος Δ. Σ. Τσιατά Αικατερίνη
3. Γ. Γραμματέας Δ.Σ. Μακριδάκη Δέσποινα
4. Ταμίας Δ.Σ. Βαϊόπουλος Απόστολος
5. Μέλος Δ.Σ. Αυγερινός Νίκος
6. Μέλος Δ.Σ Γεννηματά Δήμητρα
7. Μέλος Δ.Σ Περίκος Νίκος



Με τιμή
Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ............... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ............ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:
Γ.Γ. Υ.Υ.Κ.Α κ. Ν. Πολύζο
Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλο

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα