Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΔΝΤ Αναθεωρημένο Μνημόνιο

ΔΝΤ Αναθεωρημένο Μνημόνιο

Υποχρεώσεις μέχρι τις 31-12-2010

Σελ 2. Μέτρα συμφωνηθέντα

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 500 εκατ. € σε τιμές προ φόρων και στα νοσοκομεία κατά 350 εκατ. € τουλάχιστον.

Σελ. 3 Νέα μέτρα

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ασφαλιστικά Ταμεία 900 εκατ. € , οφειλόμενη σε περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων και σε διαγωνισμούς προμηθειών. Και στα νοσοκομεία τουλάχιστον κατά 350 εκατ. €.

Σελ. 5 στο κεφάλαιο «δομικές αλλαγές¨

Εκσυγχρονισμός συστήματος υγείας

  • Στόχος η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών έως ή και κάτω του 6% του ΑΕΠ, και συγχρόνως να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση και να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Βραχυπρόθεσμα ο κύριος στόχος θα είναι η συμμόρφωση σε μακρο-επίπεδο και ο έλεγχος κόστους .

Σελ. 6 Φάρμακα

Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει σε σχέση με το 2010 2 δις. € από τα οποία το 1 δις μέσα στο 2011. Αυτά τα μέτρα θα κατεβάσουν τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ (στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ) στο τέλος του 2012.

Ειδικότερα τα παρακάτω μέτρα εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2010 :

  • Διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του συστήματος της ενιαίας ηλεκτρονικής συνταγογράφισης σε όλα τα ταμεία της Κοιν. Ασφάλισης με επέκταση του συστήματος που χρησιμοποιείται σήμερα στον ΟΑΕΕ.
  • Οριστικοποίηση (μέσω ΕΟΦ) και έκδοση οδηγιών συνταγογράφισης για γιατρούς στη βάση διεθνών οδηγιών συνταγογράφισης.
  • Τα ταμεία της Κοινωνικής Ασφάλισης καθιερώνουν ένα σύστημα διασταύρωσης της πληροφορίας που παίρνουν από την ηλεκτρονική συνταγή σε αντιστοίχιση με τις οδηγίες συνταγογράφισης. Η εφαρμογή αυτή θα γίνει από ένα κοινό διαπιστευμένο φορέα / μονάδα αρμοδιότητας του ΣΥΣΠΥ.(άρθρο 32, Ν3863/2010). Οι σχετικές επιπτώσεις και ποινές θα ενισχυθούν στη συνεχή παρακολούθηση της εφαρμογής και θα επιτηρούνται από τους ισχύοντες κανόνες και νομοθετικές ρυθμίσεις.
  • Κάθε χρόνο θα εκδίδεται αναφορά για τη συνταγογράφιση φαρμάκων και θα διατίθενται ανατροφοδοτημένα στοιχεία για κάθε γιατρό σε τακτή βάση. (τουλάχιστον μια φορά το χρόνο). Η αναφορά και τα ανατροφοδοτημένα στοιχεία αποτελούν εικόνα της συνταγογραφικής πρακτικής με ιδιαίτερη έμφαση στα ακριβότερα και στα ποιο δημοφιλή φάρμακα.
  • Έκδοση του οριστικού Δελτίου Τιμών φαρμάκων με τη χρήση του νέου μηχανισμού προσδιορισμού των τιμών. Το Δελτίο πρέπει να εκδοθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και αντικαταστήσει αυτό του Σεπτεμβρίου. Το Δελτίο Τιμών θα βγαίνει 4 φορές το χρόνο.
  • Ανακοίνωση ότι οι μειώσεις τιμών του Σεπτεμβρίου θα αρθούν μέχρι το Μάρτη του 2011.
  • Εφαρμογή Αρνητικής Λίστας για φάρμακα που δεν αποζημιώνει η Κοιν. Ασφάλιση και λίστα OTC , που ετοιμάζονται από τον ΕΟΦ.
  • Οριστικοποίηση της Θετικής Λίστας με βάση το νέο σύστημα τιμών αναφοράς .
  • Μείωση του μικτού κέρδους του φαρμακείου, άμεσα με μείωση του ποσοστού σε 15-20% της λιανικής τιμής ή έμμεσα με την καθιέρωση συστήματος επιστροφών (rebate) για πωλήσεις πάνω από καθορισμένο όριο. Ξεκινώντας από το 2012, ο υπολογισμός του μικτού κέρδους του φαρμακείου θα υπολογίζεται είτε ως πάγιο ποσό είτε ως πάγια αμοιβή σε συνδυασμό με ένα μικρό μικτό κέρδος.
  • Μείωση του μικτού κέρδους των Φαρμακαποθηκών κατά τουλάχιστον 1/3 με αφετηρία τον Ιανουάριο του 2011.
  • Κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πληροφοριών της ηλεκτρονικής συνταγής και του scanning συνταγών, η Κυβέρνηση πρέπει να εισπράξει το συμφωνημένο Rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
  • Να καθιερωθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης της φαρμακευτικής δαπάνης σε μηνιαία βάση.

Αν η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων κριθεί ανεπαρκής για την προσέγγιση των στόχων εξοικονόμησης δαπανών, τόσο για το 2011 όσο και μεσοπρόθεσμα, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Μια προσέγγιση του περιεχομένου των μέτρων θα περιληφθεί στο κείμενο του αναθεωρημένου προγράμματος.

Η Κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη καταβολή της υφιστάμενης συμμετοχής στις υπηρεσίες των τακτικών Ιατρείων σε όλα τα Δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ. και θα επεκτείνει τη λειτουργία των νοσοκομείων σε «ολοήμερη» (απογευματινή βάρδια) ώστε να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες Υγείας και να αυξηθούν τα έσοδα.

Η Κυβέρνηση θα αυξήσει τη συμμετοχή των 3 € για τα Τακτικά Ιατρεία σε 5 € και θα επεκτείνει την εφαρμογή σε μη έκτακτα περιστατικά που καταφεύγουν στα ΤΕΠ.

Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει μεγαλύτερη επιτήρηση στον προϋπολογισμό και τα λειτουργικά των δαπανών Υγείας μέσω του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και τη δημοσίευση ισολογισμών νοσοκομείων και Κ.Υ.

Task Force (Ομάδα κρούσης)

Η Κυβέρνηση συγκροτεί μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών στα θέματα πολιτικής Υγείας, της οποίας το έργο είναι να ετοιμάσει μέχρι το τέλος Μαΐου 2011, μια λεπτομερή έκθεση για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας που θα βελτιώσουν την επάρκεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος Υγείας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Αυτή η ομάδα θα έχει πρόσβαση σε κάθε πληροφορία και θα στελεχωθεί κατάλληλα. Θα παρουσιάσει επίσης μια ενδιάμεση αναφορά τον Μάρτη του 2011.

Μέχρι το τέλος 2010 , σελίδα 10 , κλειστά επαγγέλματα

Η Κυβέρνηση προτείνει νομοθετική ρύθμιση για την άρση των εμποδίων του ανταγωνισμού, της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου στα κλειστά επαγγέλματα όπως :
……………………………………
Του επαγγέλματος του φαρμακείου , να προαχθούν περισσότερο ελαστικές ώρες λειτουργίας και να μειωθούν τα μικτά κέρδη (βλέπε κεφάλαιο Εκσυγχρονισμός συστήματος Υγείας) .

Σελίδα 14. Κεφάλαιο 2. Ενέργειες που θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Υγείας

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει τις διατάξεις των άρθρων 31 και 32 του Ν.3863/2010 , ειδικότερα για το ΣΥ.ΣΠΥ:

  • Καθιερώνει νέα κριτήρια και όρους για το περιεχόμενο των συμβολαίων των Ταμείων Κοιν. Ασφάλισης (περιλαμβανομένου και του ΟΠΑΔ) με όλους τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας και εφαρμόζει όλες τις διατάξεις του άρθρου 32, με σκοπό να εξασφαλίσει μείωση δαπανών.
  • Εισάγει κοινές πρακτικές στις φαρμακευτικές υπηρεσίες και προϊόντα , ώστε να εξασφαλίσει μείωση δαπανών (τουλάχιστον κατά 25% λιγότερες σε σύγκριση με το 2010) μέσω συμφωνιών τιμών – ποσοτήτων.


Σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση

Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για τις διαγνωστικές πράξεις που εφαρμόστηκε πιλοτικά στον ΟΠΑΔ, επεκτείνεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφιση επεκτείνεται και στις παραπομπές γιατρών σε άλλους γιατρούς και στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Κάθε ασφαλιστικό ταμείο μαζί με το ΣΥΣΠΥ, καθιερώνει μια λειτουργία τακτικής εκτίμησης της πληροφόρησης που έχει από σύστημα της ηλεκτρ. Συνταγογράφισης και παράγει τακτικές αναφορές (τουλάχιστον ανά εξάμηνο) που απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές των Υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών.

Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων γίνεται από μια εξουσιοδοτημένη κοινή υπηρεσία από το ΣΥΣΠΥ.

Με βάση τη διαθέσιμη πληροφόρηση και την επεξεργασία που έχει επιτευχθεί, εκδίδεται ετήσια αναφορά και παρέχεται ανατροφοδότηση (feed back) της πληροφορίας για κάθε γιατρό. Στη συνέχεια και κατ αναλογία, επιβάλλονται κυρώσει και ποινές.

Μηχανογράφηση στα νοσοκομεία και συστήματα ελέγχου

Το Υπουργείο Υγείας ολοκληρώνει το πρόγραμμα μηχανογράφησης στα νοσοκομεία। Ειδικότερα ολοκληρώνει το πρόγραμμα της ενιαίας κεντρικής συλλογής στοιχείων από όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Στο Υπουργείο Υγείας δημιουργείται μια ειδική υπηρεσία/μονάδα όπου θα συλλέγει δεδομένα και θα παράγει τακτικά τριμηνιαίες αναφορές και μία σε ετήσια βάση. ‘Ένα αντίγραφο αυτών των αναφορών κοινοποιείται και στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την βελτίωση των λογιστικών, την τήρηση βιβλίων και λογαριασμών φαρμάκων και υλικών και τήρηση συστημάτων χρέωσης μέσω :

  • Ολοκλήρωση της εγκατάστασης διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία.
  • Τη χρήση ενιαίου συστήματος κωδικοποίησης και κοινής καταχώρησης για φάρμακα και υλικά , κάνοντας χρήση των διεθνών στάνταρτς κωδικοποίησης και τη δουλειά πού έχει προηγηθεί στην ΕΠΥ και το ΕΚΕΒΥΛ με σκοπό τους διαγωνισμούς προμήθειας.
  • Τον υπολογισμό αποθεμάτων και ροών φαρμάκων και υλικών στα νοσοκομεία με τη χρήση ενιαίας κωδικοποίησης σε όλα τα νοσοκομεία.
  • Την είσπραξη συμμετοχών ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία.
  • Την τακτή τιμολόγηση των νοσηλίων (όχι αργότερα από 2 μήνες) όχι μόνο προς τα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία αλλά και προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις ιδιωτικές ασφ. Εταιρείες για τις υπηρεσίες προς αλλοδαπούς / μη μόνιμους κατοίκους.
  • Χρήση ηλεκτρονικής συνταγής για όλες τις παρεμβάσεις στην υγεία (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικά) σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ.

Αύξηση της χρήσης γενοσήμων

Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 50% σε ποσότητες των φαρμάκων στα νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2011 συνίσταται από γενόσημα και μη προστατευόμενα φάρμακα.

Ειδικότερα θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η συνταγογράφηση με δραστική ουσία σε όλα τα Δημόσια νοσοκομεία.

Τιμές των φαρμάκων

Η Κυβέρνηση μεταφέρει την ευθύνη της τιμολόγησης των φαρμάκων στον ΕΟΦ ώστε να ορθολογικοποιηθεί η αδειοδότηση, η τιμολόγηση και το σύστημα αποζημιώσεων των φαρμάκων.

Task force (ομάδα κρούσης)

Η ανεξάρτητη ομάδα κρούσης από ειδικούς της πολιτικής υγείας, που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2010, εκδίδει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ε.Κ.Τρ. και το ΔΝΤ μια ενδιάμεση αναφορά πολιτικών το Μάρτη του 2011, με συγκεκριμένες υποδείξεις για αναγκαίες αναθεωρήσεις των πολιτικών που έχουν ήδη εφαρμοστεί μέχρι τότε και για βελτιώσεις στα χρόνια που έπονται.

Λογιστικά και έλεγχος

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση αρχίζει την έκδοση μηνιαίων στοιχείων για τις δαπάνες Υγείας από τα κύρια ασφ. Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ) και μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων μετά τη λήξη κάθε τριμήνου.

Στη σελίδα 17, στις Δομικές αλλαγές, υπάρχει περιγραφή για την υποχρέωση νομοθέτησης μιας και μόνης Δημόσια Αρχής για διαγωνισμούς προμηθειών όλου του Δημόσιου Τομέα, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2010.

Ερώτημα : τι γίνεται με τις προμήθειες του τομέα Υγεία που έχουμε ΕΠΥ και έχουμε και τις εξαγγελίες του Υπουργού για ανάθεση σε ιδιώτες του συστήματος τροφοδοσίας του ΕΣΥ ;

Σελίδα 17, παράγραφος για τα κλειστά επαγγέλματα ………..
Η Κυβέρνηση υιοθετεί συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τα φαρμακεία (αναφέρεται σε υποχρέωση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011).

Κεφάλαιο 3ο 2ο τρίμηνο του २०११

Σελίδα 21 Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ

Η Κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα για να προωθήσει τη χρήση γενοσήμων μέσω :

  • Την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφιση με δραστική ουσία.
  • Την υιοθέτηση μιας προτιμησιακής σχέσης στη συμμετοχή γενόσημων φαρμάκων που έχουν τιμή κάτω του 60% της τιμής αναφοράς αξιοποιώντας και την εμπειρία άλλων χωρών της Ε.Ε.
  • Βάζοντας την ανώτερη τιμή των γενοσήμων στο 60% των πρωτότυπων.

Η Κυβέρνηση επεκτείνει το σύστημα αμοιβών των γιατρών κατά κεφαλή, όπως ισχύει στον ΟΑΕΕ, σε όλες τις συμβάσεις γιατρών με τα Ταμεία. Το νέο σύστημα πληρωμών ξεκινάει για κάθε νέα σύμβαση το 2011 και για όλες το 2012. Καθορίζει ένα μίνιμουμ αριθμό ασθενών ανά γιατρό στη βάση της αξιοποίησης της εμπειρίας άλλων χωρών της Ε.Ε.

Η Κυβέρνηση προχωράει προς την ενιαιοποίηση των ταμείων σχετικά με τις συμμετοχές και το ελάχιστο πακέτο παροχών με σκοπό την πλήρη ενιαιοποίηση το 2012 με βάση το Ν.3655/2008.



















Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Θέματα Μνημονίου

Συνάδελφοι,

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η τελευταία εγκύκλιος με αριθ. 151360/2-12-2010 που αφορά οικονομικά και διαχειριστικά θέματα μνημονίου, καταφέραμε να αλλάξει εν μέρει το άρθρο 7.

Ο Γ.Γ. του ΥΥΚΑ μας ενημέρωσε προφορικά ότι το ίδιο ισχύει για το άρθρο 4 που αναφέρεται στις παρακαταθήκες. Δηλαδή: «οι ποσότητες της παρακαταθήκης θα πρέπει να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά σε ειδική διαχείριση του νοσοκομείου, η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί υπό τον έλεγχο του φαρμακείου ή άλλου τμήματος με απόφαση του Διοικητή».

Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομειακά φαρμακεία. Γι’ αυτό όσοι συνάδελφοι έχουν πρόβλημα με τις διοικήσεις τους , θα ήταν σκόπιμο να ενημερώσουν γραπτά την ΠΕΦΝΙ στο φαξ(210-7753104) και εμείς θα επιληφθούμε του θέματος με τη βοήθεια του Γ.Γ.

Ειρήνη Τσικαλάκη



















Διακοπή αποστολής Αποφάσεων Ανάκλησης Προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε οτι διακόπτει την αποστολή Αποφάσεων Ανάκλησης Προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ που αφορούν σε προβλήματα ποιότητας και νόμιμης κυκλοφορίας.

Με επιλογή της εικόνας μπορείτε να δείτε το έγγραφο του ΕΟΦ σε μεγάλο μέγεθος.



















Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ορθή Επανακοινοποίηση της Εγκυκλίου επί οικονομικών και διαχειριστικών θεμάτων Μνημονίου

Μετά από παρεμβάσεις της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης έγινε Ορθή Επανακοινοποίηση της Εγκυκλίου επί οικονομικών και διαχειριστικών θεμάτων Μνημονίου.

Αλλαγές έχουν γίνει στο άρθρο 7 (7. Διαδικασίες ελέγχου στις διαχειρίσεις. Σχετικά με τη λειτουργία του φαρμακείου).

Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται προκειμένου να γίνουν και άλλες αλλαγές στην Εγκύκλιο.

(Επιλέγοντας κάθε σελίδα, μπορείτε να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος και να την τυπώσετε)



























Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Συμπληρωματική κατανομή των εφημεριών του 2010

Υπεγράφει η απόφαση για την συμπληρωματική κατανομή των εφημεριών του 2010.

Προς ενημέρωση των συναδέλφων .

Ειρήνη Τσικαλάκη






















Ενημέρωση για τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικών φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακείου στην 3η Υ.ΠΕ.

Είναι προς υπογραφή η απόφαση για τις προσλήψεις των επικουρικών φαρμακοποιών και των βοηθών φαρμακείου και για την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας.


3Η Υ.ΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ: 2 θέσεις φαρμακοποιών
Ν. ΕΙΔ. ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 1 θέση φαρμακοποιού
Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: 1 θέση φαρμακοποιού
Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ: 1 θέση φαρμακοποιού
Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ: 1 θέση φαρμακοποιού


ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ



















Αντιρετροϊκά σκευάσματα στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία

Τον Ιούνιο μας εστάλη εγκύκλιος του ΥΥΚΑ με αρ. πρωτ. 486/-6-2010, για τα αντιρετροϊκά φάρμακα. Παρόλα αυτά παρατηρούνται προβλήματα στα νοσοκομεία και το ΚΕΕΛΠΝΟ έστειλε την παρακάτω απόφαση.







.



















Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση για τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικών φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακείου

Είναι προς υπογραφή και η απόφαση για τις προσλήψεις των επικουρικών φαρμακοποιών και των βοηθών φαρμακείου και για τις υπόλοιπες ΥΠΕ.


1Η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Γ.Ν.Α «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» : 2θέσεις φαρμακοποιών & 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ» : 1 θέση φαρμακοποιού και 1 θέση βοηθού φαρμακείου
Γ.Ν.Α. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ»: 1 θέση βοηθού φαρμακείου
Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: 1 θέση φαρμακοποιού και 1 θέση βοηθού φαρμακείου
Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»: 2 θέσεις φαρμακοποιών και 3 θέσεις βοηθών φαρμακείου
Ν. ΑΦΡ. ΚΑΙ ΔΕΡΜ. ΝΟΣ. ΑΘ. «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»: 1 θέση βοηθών φαρμακείου
Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ΑΘ. «Π.& Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» : 1 θέση φαρμακοποιού
Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» : 1 θέση φαρμακοποιού και 1 θέση βοηθού φαρμακείου
Γ.Ν.Π. « Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» : 1 θέση φαρμακοποιού 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου.
Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ» : 1 θέση βοηθού φαρμακείου
Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»: 1 θέση φαρμακοποιού και 1 θέση βοηθού φαρμακείου
Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ» : 1 θέση φαρμακοποιού
Γ.Ν. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»: 2 θέσεις φαρμακοποιών και 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
Γ.Ν. ΚΗΦΙΣΙΑΣ « ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»: 1θέση φαρμακοποιού και 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
Γ.Ν. ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»: 1 θέση φαρμακοποιού και 1 θέση βοηθού φαρμακείου.


4Η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ : 2 θέσεις φαρμακοποιών
Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ: 2 θέσεις φαρμακοποιών
Γ.Ν. – Κ.Υ. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ: 1 θέση φαρμακοποιού
Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ : 2 θέσεις φαρμακοποιών
Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: 1 θέση φαρμακοποιού


5Η Υ.ΠΕ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: 2 θέσεις φαρμακοποιών
Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ» : 1 θέση φαρμακοποιού
Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: 1 θέση φαρμακοποιού και 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 1 θέση φαρμακοποιού
Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ: 1 θέση φαρμακοποιού
Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ: 1 θέση φαρμακοποιού

7Η Υ.ΠΕ. ΚΡΗΤΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
Γ.Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΝΕΙΟ»: 1 θέση φαρμακοποιού και 3 θέσεις βοηθών φαρμακείου
Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : 1 θέση βοηθού φαρμακείου
Γ.Ν – Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: 1θέση βοηθού φαρμακείου



















Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Εξατομικευμένη Φαρμακοθεραπεία: Αρχές - εφαρμογές στην Κλινική Πράξη



Με "κλικ" πάνω στις εικόνες, μπορείτε να τις δείτε σε μεγάλο μέγεθος.

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα