Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η προμήθεια φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου (αφορά συγκεκριμένο κωδικό ΕΟΦ που παραπέμπει σε εμπορικό όνομα δραστικής ουσίας, συγκεκριμένης μορφής και ορισμένης περιεκτικότητας φαρμάκου), σε καθορισμένη νοσοκομειακή τιμή (Ν.Τ.) όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών φαρμάκων (Δ.Τ.Φ.)

Με βάση το ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 380

1 Απριλίου 2010

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Περί τροποποιήσεως ορισμένων άρθρων του Κεφαλαίου 27 «ΦΑΡΜΑΚΑ» της Α.Δ. 7/09 και 8/09». ..

2। Οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς μπορούν να παρέχουν: α) πρόσθετη έκπτωση επί της νοσοκομειακής τιμής προς το Δημόσιο, τα Κρατικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, τα Ιδρύματα που εποπτεύονται από τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τις Ιδιωτικές Κλινικές, β) πρόσθετη έκπτωση μέχρι 5% προς τους φαρμακεμπόρους, τα φαρμακεία και τους συνεταιρισμούς τους, επί της χονδρικής τιμής, με την προϋπόθεση αναγραφής της στο τιμολόγιο πώλησης.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εκπτώσεις προς τα νοσοκομεία, ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών είναι ανύπαρκτος λόγω σταθερών Ν.Τ. και περιορίζεται μόνο στο πεδίο των «παροχών» προς τα φυσικά πρόσωπα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση φαρμάκων.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η έκπτωση επί της Ν.Τ. από τους προμηθευτές φαρμάκων προς τους φορείς τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας προβλέπεται από την ανωτέρω αγορανομική διάταξη…

Προϋποθέσεις

Η ύπαρξη κατάλληλου λογισμικού για την εισαγωγή των προσφορών, για την κατάταξη των προσφορών κατά φθίνουσα τιμή και για την επικύρωση των παραγγελιών.

Κωδικός πρόσβασης του προμηθευτή (υπάρχει και χορηγείται από τον ΕΟΦ μετά από την αξιολόγηση του προμηθευτή).

Κωδικός πρόσβασης του φορέα – νοσοκομείο – φαρμακείο.

Άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ ή ΕΜΕΑ.

Περιγραφή

Το σύστημα λειτουργεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.

Με ανακοίνωση – πρόσκληση το Υπουργείο Υγείας καλεί κάθε προμηθευτή φαρμάκων, ο οποίος διαθέτει τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα να καταθέσει την προσφορά του για συγκεκριμένη δραστική ουσία, μορφής και περιεκτικότητας. Η προσφορά εισάγεται στο σύστημα μόνο εάν έχει τιμή μικρότερη από τη Νοσοκομειακή Τιμή (Ν.Τ.) και σε όποια ποσότητα έχει την δυνατότητα (μονάδες δόσης) να προσφέρει ο προμηθευτής. Όλες οι προσφορές που αντιστοιχούν στην ίδια δραστική ουσία, ίδια μορφή και περιεκτικότητα (π.χ. CIPROFLOXACIN SOL.IV INF. 200 ml 400 mg) κατατάσσονται σε στήλη κατά φθίνουσα τιμή και με την αντίστοιχη διαθέσιμη ποσότητα σε διπλανή στήλη. Το σύνολο των προσφορών οι οποίες εμφανίζονται στο σύστημα έχουν την εξής μορφή .

ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΣ

CIPROFLOXACIN SOL IV INF 200 ml 400 mg 5000 20,55

CIPROFLOXACIN SOL IV INF 200 ml 400 mg 10000 19,50

CIPROFLOXACIN SOL IV INF 200 ml 400 mg 3000 19,00

CIPROFLOXACIN SOL IV INF 200 ml 400 mg 30000 18,00

CIPROFLOXACIN SOL IV INF 200 ml 400 mg 8000 15,30

CIPROFLOXACIN SOL IV INF 200 ml 400 mg 2000 12,10

CIPROFLOXACIN SOL IV INF 200 ml 400 mg 1500 10,35

Ο εξουσιοδοτημένος φαρμακοποιός του φορέα βλέπει την διαθεσιμότητα που υπάρχει στο συγκεκριμένο φάρμακο (δραστική ουσία – μορφή – περιεκτικότητα) και είναι υποχρεωμένος πλέον να παραγγείλει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο επικυρώνει την παραγγελία μόνο στην χαμηλότερη τιμή με την οποία διατίθεται το φάρμακο την εκάστοτε στιγμή. Το σύστημα είναι ανοικτό και ανά πάσα στιγμή είναι δυνατή η προσθήκη προσφορών και η αλλαγή της σειράς κατάταξης. Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος η επικύρωση της παραγγελίας μπορεί να γίνει μόνο για το είδος με τη χαμηλότερη τιμή.

Η προσφορά του προμηθευτή είναι δεσμευτική για τιμή και ποσότητα για ορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 15 ημέρες) και δεν μπορεί να αποσυρθεί. Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος μπορεί να αποσύρει την προσφορά του εφόσον επιθυμεί και να επανέλθει με νέα (εάν δεν μπορεί να πουλήσει μπορεί να χαμηλώσει τη τιμή). Ο προμηθευτής δεσμεύεται από εγγυήσεις και ρήτρες για την εκτέλεση της προμήθειας.

Εκτίμηση – πρόβλεψη

Το σύστημα είναι ταχύ, ευέλικτο, δυναμικό και μπορεί να επεκταθεί καθολικά σε όλες τις δραστικές ουσίες και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Ενισχύει τον ανταγωνισμό, θα υπάρχει σημαντική μείωση τιμών και το όφελος θα είναι άμεσο.

Θα υπάρχει άμεση καταγραφή και επεξεργασία όλων των στοιχείων για τις αγορές οι οποίες γίνονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

Δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες είναι απλές. Πρόκειται για πρόσκληση προσφοράς εκπτώσεων επί της Νοσοκομειακής Τιμής όπως προβλέπεται από την αγορανομική διάταξη.

Δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση θέμα ενστάσεων (όπως στην κλασική διαγωνιστική διαδικασία).

Δεν υπάρχει θέμα δεσμεύσεων για αγορά συγκεκριμένων ποσοτήτων εκ μέρους των νοσοκομείων.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ η προσφυγή στη διαδικασία των κλασικών διαγωνισμών έχει τα μειονεκτήματα ότι:

Το θεσμικό – νομικό πλαίσιο δεν είναι ευέλικτο και θα οδηγήσει σε πλήθος ενστάσεων με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι διαγωνισμοί θα αφορούν ένα μεγάλο αριθμό δραστικών ουσιών(1000) όπου θα προκύπτει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνδυασμών περιεκτικότητας – μορφής – συσκευασίας.

Η καθολική του εφαρμογή θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια).

Παρατήρηση 1. Η επιλογή της διαδικασίας του rebate για εξοικονόμηση πόρων και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, νομιμοποιεί το υπάρχον σύστημα διακίνησης φαρμάκων, με ότι συνεπάγεται. Έτσι εξηγείται γιατί απέναντι σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία, οι προμηθευτές – και διάφοροι άλλοι παράγοντες, αντιτάσσουν το rebate.

Παρατήρηση 2. Οι σημαντικότερες εγχώριες βιομηχανίες φαρμάκων μετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ν. Λάκκας

9/4/2011

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα