Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Πρόσκληση συνάντησης στο ΥΥΚΑ 3 Μαΐου 2011

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr




Αθήνα 29-4-2011

Αρ. πρωτ.: 302



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Συνάδελφοι,


Είναι γνωστό σε όλους ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί στήριξαν και στηρίζουν όλες τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όμως έφτασε ο Μάιος και εφημερίες έχουμε να πληρωθούμε από τον προηγούμενο χρόνο.

Επειδή η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο όσον αφορά τα οικονομικά μας, σας καλούμε στο ΥΥΚΑ ( Αριστοτέλους 17), την Τρίτη 3 Μαΐου 2011 στις 13.30 , ώστε να ζητήσουμε διευκρινίσεις για τη καθυστέρηση της πληρωμής μας.


Η παρουσία όλων είναι αναγκαία.




Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc

























Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Απάντηση της ΠΕΦΝΙ προς την Φαρμακευτική Διεύθυνση του ΙΚΑ

Απάντηση της ΠΕΦΝΙ προς την Φαρμακευτική Διεύθυνση του ΙΚΑ για την εγκύκλιο σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων που χορηγούνται κατά τη διάρκεια βραχείας νοσηλείας σε Κρατικά Νοσοκομεία.



(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr



Αθήνα 15-4-2011
Αρ. πρωτ.: 301

Προς : Γενική Διεύθυνση
Υπηρεσιών Υγείας
Δ/νση Φαρμακευτική
(Υπόψη κας Π. Λίτσα)

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων που χορηγούνται κατά τη διάρκεια βραχείας νοσηλείας σε Κρατικά Νοσοκομεία»

Σχετικά: Έγγραφο ΙΚΑ με αρ. πρωτ. : Γ55/837/21-3-2011

Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου σας , θέλουμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:

  • Τα φαρμακευτικά τμήματα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα φάρμακα των νοσηλευόμενων και μη ασθενών τους.
  • Στις περιπτώσεις που παρατηρούνται ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα, αυτό προκύπτει κυρίως από μη εκτέλεση παραγγελιών από τις προμηθεύτριες εταιρείες λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχουν με τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  • Δεδομένου του κλειστού προϋπολογισμού που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη για κάθε Νοσοκομείο πιστέύουμε ότι το κόστος για την αγορά των ακριβών φαρμάκων (89 φάρμακα , AIDS, κ.λ.π) θα πρέπει να εξαιρείται του κλειστού προϋπολογισμού ώστε να μπορεί να γίνεται ομαλά η προμήθεια των φαρμάκων αυτών για την εξυπηρέτηση των ασθενών μας.
  • Εξίσου σημαντική είναι η άμεση καταβολή της σχετικής δαπάνης από τους ασφαλιστικούς φορείς προς τα Κρατικά Νοσοκομεία (ΦΕΚ Β΄ 2326/27-8-2011), προς αποφυγή οικονομικής αιμορραγίας αυτών.

Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ..................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc .............. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:
- Υπουργό Υ.Κ.Α κ. Λοβέρδο
- Υφυπουργό Υ.Κ.Α κ. Τιμοσίδη
- Γ. Γ. Υ.Υ.ΚΑ κ Πολύζο
- Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Δημόπουλο
- Διοικητή ΙΚΑ



















Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο ΣΦΕΕ προσφεύγει στο ΣτΕ για τα κριτήρια της λίστας φαρμάκων

Χαλάνδρι, 11 Απριλίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο ΣΦΕΕ προσφεύγει στο ΣτΕ
για τα κριτήρια της λίστας φαρμάκων


Ο ΣΦΕΕ ανακοινώνει ότι κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας Αίτηση Ακυρώσεως της κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια κατάρτισης της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η πράξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη για τρεις κυρίως λόγους με δεδομένο ότι η προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3α/οικ.2466/2010):
1. Βρίσκεται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης από τη στιγμή που μειώνει περαιτέρω τις τιμές των φαρμάκων κατά παράβαση του Ν.Δ. 96/73, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
2. Καθιερώνει ενιαία κατηγορία φαρμάκων αποτελούμενη από πρωτότυπα και αντίγραφα, ενώ ο εξουσιοδοτικός νόμος διαχωρίζει σαφώς τις δύο κατηγορίες.
3. Προσκρούει και παραβιάζει στην Κοινοτική Οδηγία 89/105, η οποία προβλέπει ότι κάθε απόφαση αποκλεισμού ενός φαρμάκου από τον κατάλογο, που καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να αιτιολογείται με βάση αντικειμενικά και επαληθεύσιμα κριτήρια.

Ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει ότι τα κριτήρια που θεσπίζονται από την Υπουργική Απόφαση είναι ασαφή, υποκειμενικά, πυροδοτούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προάγουν την αδιαφάνεια και διαμορφώνουν κλίμα αντιπαράθεσης.

Για το λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαία η αίτηση ακύρωσής της ενώπιον του ΣτΕ.

Σημειώνουμε ότι ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις με γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα φάρμακα, οι οποίες διασφαλίζουν την επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση εξοικονόμηση πόρων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η δαπάνη είναι να προχωρήσει άμεσα η πλήρης μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό αρχείο του ασθενούς και να εφαρμοστούν άμεσα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ο ΣΦΕΕ τονίζει για μία ακόμη φορά ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, στερείται αντικειμενικότητας και διαφάνειας, εγείρει ανισότητες και παρουσιάζει σοβαρά νομικά προβλήματα.

Ακόμη, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα προκαλέσει εκρηκτική αναστάτωση και κλίμα θεραπευτικής ανασφάλειας, αφού θα οδηγήσει σε απόσυρση βασικών αναντικατάστατων θεραπειών και θα αποτρέψει την κυκλοφορία νέων σημαντικών καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα.


Λ. Κηφισίας 280 & Αγρινίου 3 - 152 32, ΧαλάνδριΑθήνα

Τηλ: 210 68 91 101,

Fax: 210 68 91 060

sfee@sfee.gr
http://www.sfee.gr



















Ενημέρωση και προώθηση φαρμάκων στους επαγγελματίες υγείας από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Χολαργός, 08. 04. 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ. πρωτ.:

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός

Διεύθυνση: Πληροφόρησης & Δημοσίων Σχέσεων

Πληροφορίες: Μ. Γυπάκη, τηλ. 213 2040363

Προς: Πίνακα αποδεκτών


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ


Ενημέρωση και προώθηση φαρμάκων στους επαγγελματίες υγείας από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις



Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του Ν. 1316/83 (ΦΕΚ Α’3) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

  2. Το Ν.Δ. 96/73 (ΦΕΚ Α’172)

  3. Την ΚΥΑ ΔΥΓ3(α)/83657/2005 (ΦΕΚ Β’59/2006) και ιδίως τις διατάξεις των άρθρων 106 έως 120

  4. Την Υπ. Απόφαση Υ6α/οικ. 22261/2002 (ΦΕΚ Β’284)

  5. Την Υπ. Απόφαση Υ6α/οικ. 28403/01/2002 (ΦΕΚ Β’684)

  6. Την Υπ. Απόφαση Α6/10983/84 (ΦΕΚ Β’37/1985) κατά το μέρος που δεν καταργήθηκε με την ΚΥΑ ΔΥΓ3 α)83657/2005 (ΦΕΚ Β’59/2006)

  7. Την υπ’ αριθμό 0-314/6η συνεδρίαση/17-04-2008 Απόφαση ΔΣ/ΕΟΦ

  8. Την με αρ. πρωτ. 38280/2.6.2008 εγκύκλιο του ΕΟΦ

  9. Την από 7/4/2011 γνωμοδότηση της Επιτροπής του ΕΟΦ, Ελέγχου Εντύπων Ιατρικής Ενημέρωσης και Διαφήμισης από Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις


Εκδίδουμε την ακόλουθη εγκύκλιο:



A. Διαφημιστικές καταχωρήσεις στον ιατρικό- φαρμακευτικό τύπο και προώθηση σε επιστημονικά συνέδρια μη εγκεκριμένων φαρμάκων

Φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί στην Ελλάδα ή έχουν υποβληθεί για έγκριση στον ΕΟΦ και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασής τους, απαγορεύεται να διαφημίζονται στον ιατρικό τύπο ή να προωθούνται σε επιστημονικά συνέδρια.

Το ίδιο ισχύει για εγκεκριμένα φάρμακα τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμα τιμή.



B. Ιατρική ενημέρωση για ουσιωδώς όμοια φάρμακα

Στα έντυπα ιατρικής ενημέρωσης των ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων, στα οποία περιλαμβάνονται σχεδιαγράμματα κλινικών μελετών που έχουν διεξαχθεί με το πρωτότυπο φάρμακο, θα αναγράφεται η ακριβής ονομασία της δραστικής ουσίας όπως αυτή αναφέρεται στις εν λόγω μελέτες και όχι η ονομασία του ουσιωδώς ομοίου φαρμάκου.



Γ. Κάρτες υπενθύμισης, τσάντες συνεδρίων, ημερολόγια, αφίσες

Γ1 Κάρτες υπενθύμισης, τσάντες συνεδρίων, ημερολόγια

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον στόχος είναι η υπενθύμιση, είναι δυνατόν να αναγράφεται στο υλικό προώθησης μόνο το όνομα του φαρμάκου και η διεθνής κοινόχρηστη ονομασία του. Σε κάθε περίπτωση αναγραφής επιπλέον στοιχείων, όπως π.χ. της φαρμακολογικής δράσης, των ενδείξεων ή της δοσολογίας, θα αναγράφονται στο έντυπο και όλα τα ουσιώδη στοιχεία ασφάλειας της ΠΧΠ.

Διευκρινίζεται ότι οι κάρτες συνιστούν αυτοτελή έντυπα τα οποία μπορούν να επιδίδονται στους γιατρούς ανεξάρτητα και σε άλλο χρόνο από τα έντυπα ιατρικής ενημέρωσης και δεν θεωρούνται τμήμα των εντύπων ιατρικής ενημέρωσης.

Γ2 Αφίσες

Θα αναγράφεται μόνο το όνομα του φαρμάκου και η διεθνής κοινόχρηστη ονομασία του. Σε κάθε περίπτωση αναγραφής επιπλέον στοιχείων, θα περιλαμβάνεται ευανάγνωστα η φράση: «Πριν τη συνταγογράφηση συμβουλευθείτε την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος που διατίθεται στο εκθετήριο».

Το κείμενο της ΠΧΠ θα είναι διαθέσιμο στο εκθετήριο σε επαρκή αριθμό έντυπων αντιτύπων ή cd.



Δ. Ξενόγλωσσα έντυπα ιατρικής ενημέρωσης

Έντυπο ιατρικής ενημέρωσης απευθυνόμενο σε ιατρό στην Ελλάδα, με ΠΧΠ σε ξένη γλώσσα ή εγκεκριμένη από άλλο κράτος-μέλος με εθνική διαδικασία, ισοδυναμεί με έντυπο χωρίς τα στοιχεία της εγκεκριμένης από τον ΕΟΦ ΠΧΠ και απαγορεύεται από τις ισχύουσες διατάξεις



Ε. Εικονικά δείγματα (placebo)

Δεν επιτρέπεται η διάθεση εικονικών δειγμάτων (placebo) στους γιατρούς, φαρμακοποιούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας με εξαίρεση τα εικονικά δείγματα τα οποία χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς όταν υπάρχει πολυπλοκότητα στην διαδικασία χορήγησης, π.χ. συσκευές εισπνοών, πένες ινσουλινών, κλπ., όπου είναι αναγκαία η επίδειξη του τρόπου χρήσης του μηχανισμού από το γιατρό προς τον ασθενή για λόγους συμμόρφωσης στην προτεινόμενη θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή, η διάθεση εικονικών δειγμάτων στους επαγγελματίες υγείας προϋποθέτει έγκριση του ΕΟΦ.



ΣΤ. Δώρα προς τους γιατρούς

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαγορεύεται η προσφορά ή κλήρωση από Φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς τους γιατρούς, δώρων μη αμελητέας αξίας.




Χρόνος γνωστοποίησης στον ΕΟΦ του υλικού ενημέρωσης και προώθησης φαρμάκων προς τους επαγγελματίες υγείας.

Ο ΕΟΦ ασκεί κατασταλτικό έλεγχο του υλικού ενημέρωσης και προώθησης φαρμάκων προς τους επαγγελματίες υγείας.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να γνωστοποιούν στον ΕΟΦ κάθε ενημερωτικό ή προωθητικό υλικό που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας καθώς επίσης τους παραλήπτες, τον τρόπο μετάδοσης, καταχώρησης ή κυκλοφορίας και την ημερομηνία της πρώτης μετάδοσης, καταχώρησης ή κυκλοφορίας. Η γνωστοποίηση του εν λόγω υλικού στον ΕΟΦ πρέπει να γίνεται εντός χρονικού διαστήματος 8 εργασίμων ημερών μετά τη μετάδοση, καταχώρηση ή κυκλοφορία του.




Εκστρατείες εμβολιασμού

Η απαγόρευση διαφήμισης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο κοινό, δεν εφαρμόζεται στις εκστρατείες εμβολιασμού που διενεργούνται από τη βιομηχανία και έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ. Ο λόγος εξαίρεσης των εμβολίων από την απαγόρευση, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού με αποτέλεσμα την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Κύριος και προέχον χαρακτήρας της διαφημιστικής προβολής δεν είναι το εμβόλιο, αλλά ο εμβολιασμός. Τα κριτήρια για την έγκριση μιας εκστρατείας εμβολιασμού από τον ΕΟΦ, περιλαμβάνουν, εκτός από τη σκοπιμότητα του είδους του εμβολιασμού, τον αυστηρό έλεγχο του διαφημιστικού κειμένου και εικόνας, ώστε η διαφήμιση του εμβολίου να έχει δευτερεύουσα ή παρεμπίπτουσα θέση σε σχέση με την εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα ορίζουν τη χρονική διάρκεια της εκστρατείας και την ενδεχόμενη επανάληψή της ανά συγκεκριμένα διαστήματα.



Ειδική Πληροφόρηση ασθενών

Η διάθεση πληροφοριακών εντύπων για συνταγογραφούμενα φάρμακα από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς τον ασθενή, μέσω ιατρείου ή φαρμακείου, απαγορεύεται από τη νομοθεσία, καθότι θεωρείται διαφήμιση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο κοινό. Για την ενημέρωση του ασθενή προβλέπεται μόνο το Φύλλο Οδηγιών για το Χρήστη (ΦΟΧ)

Κατ΄εξαίρεση, επιτρέπεται η διάθεση πληροφοριακών εντύπων στο κοινό για συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν εγκριθεί με κεντρική διαδικασία και για τα οποία προβλέπεται από τη CHMP επιπλέον έντυπα πληροφόρησης πέραν των εγκεκριμένων ΠΧΠ & ΦΟΧ.

Για τα εν λόγω επιπλέον έντυπα για τον ασθενή ισχύουν τα εξής:

α) Δεν θα είναι άλλα πέραν των προβλεπομένων από τη CHMP. Αν π.χ. για συγκεκριμένο φάρμακο προβλέπεται η έκδοση «κάρτα προειδοποίησης ασθενούς »,δεν θα εκδίδεται επιπλέον και «πρόγραμμα υποστήριξης του ασθενούς» το οποίο δεν προβλέπεται από τη CHMP με εξαίρεση τα προγράμματα υποστήριξης ασθενών (για τα φάρμακα όπου τεκμηριωμένα είναι αυτό αναγκαίο) μετά από έγκριση του ΕΟΦ.

β) Η διάθεση των ενημερωτικών εντύπων στον ασθενή μέσω ιατρείων δεν δικαιολογεί τη συνύπαρξη στο ίδιο έντυπο των πληροφοριών για τον ασθενή και για το γιατρό. Οι πληροφορίες για το γιατρό και τον ασθενή θα περιλαμβάνονται σε χωριστά έντυπα.

γ) Δεν θα παραλείπονται από τα έντυπα τα εγκεκριμένα στοιχεία ασφάλειας του φαρμάκου (αντενδείξεων, ανεπιθύμητων ενεργειών, προφυλάξεων).

δ) Δεν θα περιλαμβάνονται στα έντυπα στοιχεία διαφήμισης του φαρμάκου, ήτοι φράσεις όπως π.χ. «το κλειδί για την επιτυχία» κ.ά., οι οποίες δεν συνάδουν με τις γνωματεύσεις της CHMP για καλύτερη ενημέρωση των ασθενών για τους κινδύνους από τη χρήση του φαρμάκου.


Ενημέρωση του κοινού για ασθένειες

Η ενημέρωση του κοινού για οποιαδήποτε ασθένεια ή κατάσταση που συνδέεται με την υγεία (π.χ. αντισύλληψη, κάπνισμα), με οποιοδήποτε μέσο, μπορεί να γίνεται μόνο από ιατρικούς επιστημονικούς φορείς (ιατρικές εταιρείες ή ιδρύματα, κλπ) ή από μεμονωμένους ιατρούς που δεν σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με φαρμακευτικές επιχειρήσεις.


Σε περίπτωση που μία φαρμακευτική επιχείρηση επιθυμεί να χορηγήσει το έντυπο ή άλλο υλικό της ανωτέρω ενημέρωσης του κοινού, τότε θα πρέπει στα υλικά αυτά να μη γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά σε συγκεκριμένα φάρμακα ή στη φαρμακευτική εταιρεία.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι χορηγοί φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταθέτουν για έγκριση στον ΕΟΦ το υλικό ενημέρωσης του κοινού πριν από τη μετάδοση, καταχώρηση ή κυκλοφορία του, καθώς επίσης τον τρόπο μετάδοσης, καταχώρησης ή κυκλοφορίας και την ημερομηνία της πρώτης μετάδοσης, καταχώρησης ή κυκλοφορίας.



Τα άρθρα της εγκυκλίου με αρ. πρωτ. 38280/2.6.2008 που αφορούν σε προώθηση φαρμάκων στους επαγγελματίες υγείας από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αντικαθίστανται από την παρούσα.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ /ΕΟΦ




Καθηγητής Ιωάννης Τούντας

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ

1) Γραφείο Προέδρου

2) Γραφείο Αντιπροέδρων

3) Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων

4) Διεύθυνση Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων

5) Διεύθυνση Αξιολόγησης

6) Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ


1) Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)

Λ. Κηφισίας 280 & Αγρινίου 3, 152 32 Χαλάνδρι, Αθήνα

fax: 210 6891060, Υπόψη κας Μελά


2) Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.)

Λάμψα 7, 115 24 Αθήνα,

fax: 210 5247139, Υπόψη κας Πορτοκάλη


3) Σύλλογος Αντιπροσώπων φαρμ. ειδών και ειδικοτήτων

Τατοϊου, 146 71 Ν. Ερυθραία

Τ.Θ.52894, 14610 Ν. Ερυθραία, fax: 210 8071573

4) E.Φ.E

Αγ. Κωσταντίνου 40, 151 24 Μαρούσι

Εμπορικό Κέντρο «Αίθριο», Γρ. Α53

fax: 210 6197141, Υπόψη κου Δόκιου


5) Μη μέλη Συλλόγων


6) Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Με την παράκληση να ενημερώσει τα μέλη του και τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες)

Πλουτάρχου 3, 106 75 Αθήνα, fax: 2107258663


7) Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Πειραιώς 134 & Αγαθημέρου, 118 54 Αθήνα, fax: 210 3459324


8) Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών

Κορύζη 6, 117 43 Αθήνα, fax: 210 9232964


9) Ε.Σ.Η.Ε.Α

Ακαδημίας 20, 106 71 Αθήνα, fax:210 3632608


10) Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Πανεπιστημίου & Αμερικής 5, 105 64 Αθήνα fax: 210 3319881



















Εφημερίες Φαρμακοποιών

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr




Αθήνα 15 /4 /2011

Αρ. πρωτ.: 299


Προς : τους Διοικητές όλων των Υ.ΠΕ


Θέμα : Εφημερίες Φαρμακοποιών


Σχετικά:

  1. Απόφαση Υ10β/ΓΠ 155687/10/24-1-11

  2. Απόφαση Υ10β/ΓΠ 14943/28-2-11

  3. Αρ. πρ. ΔΥ5α/οικ.39405/6-4-11

  4. Αρ. πρ. ΔΥ5α/οικ. 39409/6-4-11



Κε Διοικητά,


Με αφορμή τα ανωτέρω σχετικά θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Οι υπουργικές αποφάσεις (1 & 2) που αφορούν τις εφημερίες λοιπών –πλην ιατρών- επιστημόνων της ιατρικής υπηρεσίας αναφέρονται σε συγκεκριμένα ποσά και απευθύνονται σε συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ( φαρμακοποιοί, βιοχημικοί, βιολόγοι χημικοί, ακτινοφυσικοί, ψυχολόγοι).

Τυχούσα παρερμηνεία ή συμψηφισμός ή άλλος τρόπος υπολογισμού της κατανομής των εφημεριών μας πρέπει να αποφευχθεί.

Η σχετική απόφαση είναι ρητή και αφορά επιστήμονες που καλύπτουν εφημερίες.


Με αφορμή τη παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τη σημαντική συμβολή των Νοσοκομειακών φαρμακοποιών στην εξοικονόμηση δαπανών η οποία είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης.



Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ............ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ............... ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργός Υ.Κ.Α κ Λοβέρδος

  2. Υφυπουργός Υ.Κ.Α κος Τιμοσίδης

  3. Γ.Γ. Υ.Κ.Α. κος Πολύζος

  4. Γ.Γ Δημόσιας Υγείας. κος Δημόπουλος

5. Διοικητές Νοσοκομείων ΥΠΕ



















Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 13-4-11

Από την ιστοσελίδα του ΕΟΦ βρήκαμε τον κατάλογο γενόσημων φαρμάκων. Πιστεύουμε ότι είναι ο τελικός.

2oPrototAntigrMarch2011


Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο από τη διεύθυνση:

http://dl.dropbox.com/u/10587602/2oPrototAntigrMarch2011.xls



















Κατάλογος φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τους Φορείς κοινωνικής ασφάλισης

ΦΕΚ559-8,4,11



















Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Συγκρότηση Ενδεκαμελούς Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 11-4-11



















ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΚΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΒΡΑΧΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ 21-3-11

I.K.A.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 16, 10241‐ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Χ.Κανή
Αριθ. Τηλ.: 210‐5213669
Aριθ. FAX: 210‐5221649
ΑΔΑ: 4Α124691ΩΓ‐ΤΚ
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2011
Αριθ. Πρωτ.
Γ55/837
ΠΡΟΣ
‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐
1 Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ
2। Περιφερειακά και Τοπικά Υποκ/τα ΙΚΑ‐ΕΤΑΜΣημεία Υποβολής Συνταγών (βλ। συνημμένοπίνακα)
3. Νοσοκομεία ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ
4. Υγειονομικές Περιφέρειες, Υ.Π.Ε.
5. ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., Σταδίου 29, 101 10 Αθήνα
6। Τους Διοικητές των ΝοσηλευτικώνΙδρυμάτων: ‐ Στρατιωτικό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών
(401 Γ.Σ.Ν.Α.) Μεσογείων και Κανελλοπούλου 1,11525 Αθήνα
‐ Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ‐ 251 (Γ.Ν.Α.), Κανελλοπούλου 3,
11 525 Αθήνα
‐ Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Ν.Ν.Α.),Δεινοκράτους 70, 11 521, Αθήνα
‐ Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου
Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), Μονής Πετράκη 10, 11 ५२१ Αθήνα
‐ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Νοσημάτων
Θώρακος 414, Ταξιάρχου Βέλλιου 6, 15 २३६ Παλαιά Πεντέλη
7. Διοικητές ΟΠΑΔ & ΟΑΕΕ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων που χορηγούνται κατά τη διάρκεια βραχείας νοσηλείας σε Κρατικά Νοσοκομεία»


Σχετικά:
1. Το Γ55/797/15.09.2010 έγγραφο με τίτλο «Έγκριση καταλόγου χορηγούμενων
φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων βάσει των διατάξεων της παρ.2 του άρθρου 12
του Ν.3816/2010 (Α΄, 6)».
2. Το Γ55/507/03.11.2005 έγγραφο με τίτλο «Συνταγογράφηση κυτταροστατικών
φαρμάκων»
3. Το Γ55/674/21.01.2009 έγγραφο με τίτλο «Χορήγηση Ερυθροποιητικών Παραγόντων
σε Νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, αυξητικής ορμόνης και παραγόντων αποσιδήρωσης από φαρμακεία Κρατικών Νοσοκομείων σε
ασφαλισμένους ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ.»

Καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί περιστατικά ασφαλισμένων του
ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ στους οποίους δεν χορηγούνται φάρμακα κατά τη διάρκεια βραχείας
νοσηλείας σε Κρατικά Νοσοκομεία λόγω ελλείψεων διευκρινίζονται τα κάτωθι:
Στις περιπτώσεις που το φαρμακείο του Κρατικού Νοσοκομείου αδυνατεί λόγω
ελλείψεων να καλύψει ασφαλισμένους του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ με φάρμακο που χορηγείται
κατά τη διάρκεια βραχείας νοσηλείας προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία
των ασφαλισμένων θα πρέπει να αναγράφεται επί της γνωμάτευσης του
θεράποντα ιατρού από το φαρμακείο του Κρατικού Νοσοκομείου ότι δεν διαθέτει
το φάρμακο. Μόνο σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ μπορούν να
εκδώσουν χειρόγραφη συνταγή και να παραπέμψουν τον ασφαλισμένο σε Ιδιωτικό
Φαρμακείο.

Με το σχετικό 1 κοινοποιήθηκαν τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΕΚ
Β’1326/27.08.2010) στο οποίο αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ τα
προμηθεύονται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος και σε περίπτωση που εκείνο δεν
τα διαθέτει από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων (εξαίρεση αποτελεί το
φάρμακο Revlimid, του οποίου ο τρόπος διάθεσης είναι Νοσοκομειακή
Παραγγελία και κατά συνέπεια διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία των κρατικών
νοσοκομείων/ή του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ όπου παρακολουθείται ο ασφαλισμένος).
Κατόπιν των ανωτέρω τα Ιδιωτικά Φαρμακεία θα εκτελούν συνταγές για
ασφαλισμένους του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ με:

- φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται κατά τη διάρκεια βραχείας
νοσηλείας (π.χ. που χορηγούνται με ενδοφλέβια έγχυση) υποβάλλοντας
συνημμένη γνωμάτευση του Κρατικού Νοσοκομείου που να αναφέρει το
Φαρμακείο του Κρατικού Νοσοκομείου ότι δεν διαθέτει το φάρμακο καθώς
και συνταγή γιατρού ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ.

- φάρμακα υψηλού κόστους για τα οποία δεν απαιτείται βραχεία νοσηλεία
(π.χ. p.os χορηγούμενα φάρμακα), τα Ιδιωτικά Φαρμακεία εκτελούν
συνταγές του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ που φέρουν την ένδειξη «ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ» από το
φαρμακείο του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ και να επισυνάπτουν γνωμάτευση γιατρού
ειδικότητας ή/και έντυπο διάθεσης όπου απαιτείται.
Η χρέωση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία στο ΙΚΑ‐
ΕΤΑΜ θα γίνεται όπως και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς δηλ. στη
νοσοκομειακή τιμή προσαυξημένη κατά 2,5% ως ποσοστό κέρδους του
χονδρεμπόρου και επί της τιμής που προκύπτει προσαυξημένης κατά 18% ως
κέρδος φαρμακοποιού. Στην τελική τιμή προστίθεται και ο προβλεπόμενος Φ.Π.Α.
Ως ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος ορίζεται η 15η
Απριλίου 2011.

Επισημαίνεται ότι κατά την υποβολή των λογαριασμών των φαρμακείων οι
συνταγές με φάρμακα υψηλού κόστους θα εκτελούνται μόνο χειρόγραφα. Η
αρίθμηση τους θα γίνεται κανονικά (ανά ημέρα εκτέλεσης μαζί με τις άλλες
συνταγές) και δεν θα υποβάλλονται σε ξεχωριστή συγκεντρωτική κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι θα υποβάλλεται ένα και μόνο τιμολόγιο.
Τέλος, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ Β’ 1326/27.08.2010 τα κρατικά νοσοκομεία
οφείλουν να προγραμματίζουν και να διαθέτουν επαρκή αποθέματα για την
εξυπηρέτηση των ασθενών τους και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων γιατρών του
Νοσοκομείου τους.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
& ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Π.ΛΙΤΣΑ
Δ.ΠΡΟΕΣΤΑΚΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
1. Γρ. Διοικητή
2. Γρ. Υποδιοικητή κου Κ.Νικόλη
3. Γρ. Υποδιοικητή κου Δ.Πατσούρη
4. Γρ. Υποδιοικητή κου
Γ.Σαριβουγιούκα
5. Γρ. Γεν. Δ/ντη Υπ/σιών Υγείας
6. Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας
7. Υπουργείο Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης
8. Συντονιστές Διοίκησης
9. Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας
Συνταγών Λογαριασμών
Φαρμακείων
10. Διευθύνσεις Επιθεώρησης

11. Συντονιστές Υγείας και
Ασφάλισης
12. Πανελλήνιο Φαρμακευτικό
Σύλλογο
13. Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής
14. Τοπικούς Φαρμακευτικούς
Συλλόγους
15. ΗΔΙΚΑ
16. Στο συντάξαν Τμήμα (10)



















Διαφήμιση στο κοινό των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΗ. ΣΥ.ΦΑ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Χολαργός, 06. 04. 2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ. πρωτ.:
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός
Διεύθυνση: Πληροφόρησης & Δημοσίων Σχέσεων
Πληροφορίες: Μ. Γυπάκη, τηλ. 213 2040363


Προς: Πίνακα αποδεκτών


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Διαφήμιση στο κοινό των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΗ. ΣΥ.ΦΑ)

Έχοντας υπόψη:
1) Τις διατάξεις του Ν. 1316/83 (ΦΕΚ Α’3) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
2) Το Ν.Δ. 96/73 (ΦΕΚ Α’172)
3) Την ΚΥΑ ΔΥΓ3(α)/83657/2005 (ΦΕΚ Β’59/2006) και ιδίως τις διατάξεις των άρθρων 106 έως 120
4) Την Υπ. Απόφαση Υ6α/οικ. 22261/2002 (ΦΕΚ Β’284)
5) Την Υπ. Απόφαση Υ6α/οικ. 28403/01/2002 (ΦΕΚ Β’684)
6) Την Υπ. Απόφαση Α6/10983/84 (ΦΕΚ Β’37/1985) κατά το μέρος που δεν καταργήθηκε με την ΚΥΑ ΔΥΓ3 α)83657/2005 (ΦΕΚ Β’59/2006)
7) Την υπ’ αριθμό 0-314/6η συνεδρίαση/17-04-2008 Απόφαση ΔΣ/ΕΟΦ
8) Την με αρ. πρωτ. 38280/2.6.2008 εγκύκλιο του ΕΟΦ
9) Την από 7/4/20011 γνωμοδότηση της Επιτροπής του ΕΟΦ για τον Έλεγχο Εντύπων Ιατρικής Ενημέρωσης και Διαφήμισης από Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις


Εκδίδουμε την ακόλουθη εγκύκλιο:


Α. Κάθε διαφήμιση μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου η οποία απευθύνεται στο κοινό, πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής τρία είδη πληροφοριών :
Ι-την εμπορική ονομασία του φαρμάκου και την κοινόχρηστη ονομασία (αν είναι μόνο μία η δραστική ουσία που περιέχεται στο φάρμακο)
ΙΙ.-τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή χρήση του φαρμάκου δηλαδή, την κύρια ένδειξη, τους κύριους περιορισμούς στη χορήγηση (ενδεικτικά: κύρια αντένδειξη, κύρια προειδοποίηση, κύρια προφύλαξη, κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες). Ειδικά για τη διαφήμιση των ΜΗ. ΣΥ.ΦΑ σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ως απαραίτητες πληροφορίες νοούνται οι πληροφορίες η μη λήψη υπόψη των οποίων από τον καταναλωτή, μπορεί να συνεπάγεται κίνδυνο για την υγεία του. Το ακριβές περιεχόμενο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για τη σωστή χρήση του φαρμάκου εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλούς χρήσης του εκάστοτε φαρμάκου. Όταν π.χ. μια ιατρική διάγνωση είναι απαραίτητη πριν την αυτοθεραπεία, ή όταν προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι η συνεχής χρήση του φαρμάκου, οι εν λόγω συνθήκες θα πρέπει να αποτυπώνονται με σαφήνεια στο υλικό της διαφήμισης.
ΙΙΙ- ρητή και ευανάγνωστη προτροπή να διαβαστούν προσεκτικά οι οδηγίες που αναγράφονται στο εσώκλειστο φυλλάδιο ή στην εξωτερική συσκευασία, ανάλογα με την περίπτωση. Οι πληροφορίες ΙΙ πρέπει να περιλαμβάνονται στη διαφήμιση και δεν καλύπτονται από τις πληροφορίες ΙΙΙ.


Β. Όλα τα στοιχεία της διαφήμισης ενός φαρμάκου πρέπει να ανταποκρίνονται στις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος. Η διαφήμιση πρέπει να προάγει την ορθολογική χρήση του φαρμάκου, χωρίς να υπερβάλλονται οι ιδιότητές του.
Στη διαφήμιση δεν θα περιλαμβάνονται στοιχεία (φράσεις ή εικόνες) που είναι δυνατόν:
1) να δώσουν στο κοινό την εντύπωση ότι πρόκειται μάλλον για θαυματουργό και αθώο προϊόν και όχι για φάρμακο, όπως οι φράσεις: «το maximum αναλγητικό», «κάνει θαύματα», «ασφαλές και αποτελεσματικό», «δρα μόνο εκεί που πρέπει», «δρα στο κέντρο του πόνου», «βοήθημα».
2) να οδηγήσουν στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι ο ασθενής πρέπει να προσφύγει άμεσα στο διαφημιζόμενο φάρμακο για τη λύση του προβλήματος ενώ σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία το εν λόγω φάρμακο δεν πρέπει να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής
3) να αποδίδουν ανύπαρκτες φαρμακολογικές ιδιότητες στο διαφημιζόμενο φάρμακο (π.χ. ένα βλεννολυτικό σιρόπι δεν θα εμφανίζεται ως αντιβηχικό) ή να υπερβάλουν τις φαρμακολογικές του ιδιότητες (π.χ. ένα βιταμινούχο φάρμακο το οποίο ενδείκνυται μόνο για την ανάκτηση των σωματικών δυνάμεων λόγω ανεπαρκούς σίτισης δεν θα παρουσιάζεται ως το κατάλληλο για την ανάκτηση των πνευματικών δυνάμεων και την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών της καθημερινότητας).
Οι παραπάνω αναφορές είναι ενδεικτικές.


Γ.Η διαφήμιση φαρμάκων που απευθύνεται στο κοινό δεν μπορεί να γίνεται σε ιατρεία, νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ. και εν γένει σε οποιοδήποτε χώρο παρέχονται υπηρεσίες υγείας.
Ειδικά στα φαρμακεία, τα οποία αποτελούν αφενός μεν χώρο όπου παρέχονται υγειονομικές υπηρεσίες, αφετέρου δε χώρο λιανικής πώλησης φαρμάκων στο κοινό, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η διαφήμιση φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, με τους όρους που αναφέρθηκαν στα λήμματα Α και Β. Η εν λόγω διαφήμιση μπορεί να λάβει τη μορφή stand πάγκου ή δαπέδου, οθόνης, διαφημιστικού φυλλαδίου, υλικού βιτρίνας, με υλικά καθαρά διαφημιστικού χαρακτήρα, στα οποία θα περιλαμβάνονται τα απαραίτητα για την σωστή χρήση του φαρμάκου στοιχεία.
Σε καμιά περίπτωση, η διαφήμιση στο φαρμακείο δεν μπορεί να συνδεθεί με παροχή ωφελημάτων προς το κοινό, έστω και ευτελούς αξίας, μη εξαιρουμένων των εικονικών δειγμάτων φαρμάκων.


Δ. Έγκριση από τον ΕΟΦ των διαφημιστικών μηνυμάτων προς το κοινό.
Λαμβάνοντας υπόψη την αποκτηθείσα εμπειρία από την εφαρμογή της νομοθεσίας για τον έλεγχο της διαφήμισης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο κοινό και προκειμένου να αποτραπούν τα προβλήματα που κατ’ επανάληψη έχουν διαπιστωθεί, με αποτέλεσμα αφενός μεν την πλημμελή διαφήμιση στο κοινό και αφετέρου την επιβολή κυρώσεων αλλά και την επιπλέον επιβάρυνση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων με το κόστος αναθεώρησης του περιεχομένου της διαφήμισης, εφεξής οποιαδήποτε διαφήμιση μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου προς το κοινό, με οποιοδήποτε μέσον, θα υποβάλλεται στον ΕΟΦ για έγκριση πριν από την πραγματοποίησή της.


Τα άρθρα της εγκυκλίου με αρ. πρωτ. 38280/2.6.2008 που αφορούν σε ΜΗ. ΣΥ.ΦΑ αντικαθίστανται από την παρούσα.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ /ΕΟΦ



Καθηγητής Ιωάννης Τούντας





ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
1) Γραφείο Προέδρου
2) Γραφείο Αντιπροέδρων
3) Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων
4) Διεύθυνση Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων
5) Διεύθυνση Αξιολόγησης
6) Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

1) Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)
Λ. Κηφισίας 280 & Αγρινίου 3, 152 32 Χαλάνδρι, Αθήνα
fax: 210 6891060, Υπόψη κας Μελά

2) Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.)
Λάμψα 7, 115 24 Αθήνα,
fax: 210 5247139, Υπόψη κας Πορτοκάλη

3) Σύλλογος Αντιπροσώπων φαρμ. ειδών και ειδικοτήτων
Τατοϊου, 146 71 Ν. Ερυθραία
Τ.Θ.52894, 14610 Ν. Ερυθραία, fax: 210 8071573

4) E.Φ.E.Χ
Αγ. Κωσταντίνου 40, 151 24 Μαρούσι
Εμπορικό Κέντρο «Αίθριο», Γρ. Α53
fax: 210 6197141, Υπόψη κου Δόκιου

5) Μη μέλη Συλλόγων

6) Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Με την παράκληση να ενημερώσει τα μέλη του και τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες)
Πλουτάρχου 3, 106 75 Αθήνα, fax: 2107258663

7) Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Πειραιώς 134 & Αγαθημέρου, 118 54 Αθήνα, fax: 210 3459324

8) Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών
Κορύζη 6, 117 43 Αθήνα, fax: 210 9232964

9) Ε.Σ.Η.Ε.Α
Ακαδημίας 20, 106 71 Αθήνα, fax:210 3632608

10) Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Πανεπιστημίου & Αμερικής 5, 105 64 Αθήνα fax: 210 3319881



















Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Αναστολή παραδόσεων ειδών από Προμηθευτές



















Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Σεμινάριο Θεσσαλονίκης 2011 – Επιστολή προς συναδέλφους

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα 28-3-2011
Αρ. πρωτ.: 294

Θέμα: Σεμινάριο Θεσσαλονίκης 2011 – Επιστολή προς συναδέλφους

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η ΠΕΦΝΙ ΕΝΩΣΗ , στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων, διοργανώνει το 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα :

« Μνημόνιο και Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί»

που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 17 έως και τις 19 Ιουνίου 2011.

Το Σεμινάριο αυτό διοργανώνεται εξ ολοκλήρου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦΝΙ κατά τα πρότυπα οργάνωσης των Σεμιναρίων του Βόλου, της Κέρκυρας & της Πάτρας. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διευκολύνετε τον προγραμματισμό μας, παρακαλούμε, όσοι εκ των συναδέλφων επιθυμούν να συμμετάσχουν, να το δηλώσουν εγγράφως και ενυπογράφως στα γραφεία της ΠΕΦΝΙ μέχρι την Παρασκευή 13 Μαΐου. Πρόγραμμα θα σας αποσταλεί στη συνέχεια.

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ .......... .... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ....... ............ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα