Τρίτη 15 Μαΐου 2007

Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με την εφαρμογή του Ν. 3457/8-5-06

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα 9 /5 /2007
Αρ. Πρωτ. 78


Προς : Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο


Θέμα : : Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με την εφαρμογή του Ν. 3457/8-5-06

Σχετ. 1) Το υπ’αριθμ. πρωτ. 57440/16-5-06 εγγραφό μας προς τον Υπουργό Υγείας
2) Το υπ’αριθμ. πρωτ.118398/5-10-06 εγγραφό μας προς το Υπουργείο Υγείας

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή κατά την εφαρμογή του Ν. 3457/06 παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα τα οποία απαιτούν την παροχή διευκρινήσεων εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας , αλλά την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, επανερχόμεθα για τρίτη φορά με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπισθούν με την δέουσα προσοχή τα θέματα τα οποία σας θέτουμε στη συνέχεια:

1.Εάν η κατάργηση της θεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 6 του Ν. 3457/06, έχει εφαρμογή και στις συνταγές των Προνοιακών βιβλιαρίων που συνταγογραφούνται και εκτελούνται στο Δημόσια Νοσοκομεία.

2.Σύμφωνα με την παρ 8 του άρθρου 4 του Ν. 3457/06, απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση εκτός συγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν τέτοιες συνταγές, εσωτερικών αλλά και εξωτερικών ασθενών, οι φαρμακοποιοί θα εκτελούν αυτές τις συνταγές (με ευθύνη του θεράποντος ιατρού); Και εάν ναι, ποιος είναι υπόλογος στην περίπτωση που περικόπτεται η δαπάνη από τα ασφαλιστικά ταμεία;

3.Σε τι τιμές χρεώνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν νοσηλευόμενους ασθενείς ( φάρμακα εκτός κλειστού νοσηλίου) και εξωτερικούς ασθενείς στους οποίους χορηγούνται φάρμακα υψηλού κόστους από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και ποιες είναι ακριβώς οι νόμιμες επιβαρύνσεις; Σημειωτέον ότι σε πολλές περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά χρεώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία με τιμές μικρότερες κατά 4% από αυτές πού αγοράστηκαν από τα νοσοκομεία, λόγω ακριβώς της ασάφειας η οποία υπάρχει στο σχετικό νόμο, αλλά και λόγω της αδυναμίας να απαντήσουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Υπουργείο, ΔΥΠΕ, Νοσοκομεία) παρά τα συνεχή ερωτήματα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

4.Τέλος θεωρούμε ότι μετά τη παρέλευση ενός ακριβώς έτους από την ψήφιση του Ν. 3457/8-5-06 θα έπρεπε να έχει ήδη εκδοθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 9 Κ.Υ.Α. για την χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους, στους ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων, και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλο
Γ. Γραμματέα υπ. Υγείας κ. Α. Καλογερόπουλο
Γ. Δ/νση Υγείας
Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας
Δ/νση Φαρμάκων Φαρμακείων
Υπευθ. Τ. Υγείας Πολ. Κομμάτων

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα