Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Η 38η Γενική Σύνοδος της ΕΑΗΡ [European Association of Hospital Pharmacists], Κοπεγχάγη, Δανία, 06-08 Ιουνίου 2008



Εισαγωγικά

Στη Γενική Σύνοδο της ΕΑΗΡ συμμετείχαν εκπρόσωποι 25 χωρών μελών της ΕΑΗΡ και δεν παρέστησαν εκπρόσωποι από τη Σερβία και τη Τουρκία. Επίσης συμμετείχε με την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Former Yugoslav Republic of Macedonia – FYROM).

Στην ΕΑΗΡ μπορούν να γίνουν μέλη όλες οι Οργανώσεις Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών των οποίων οι χώρες είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέλη είναι 47 χώρες (http://www.coe.int/T/E/Com/About_Coe/Member_states/ ).


Το πρόβλημα της Γερμανίας

Η Γερμανία έκλεισε την δικαστική εκκρεμότητα που είχε με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αφορούσε τη διακίνηση και διανομή των φαρμάκων από προμηθευτές εντός και εκτός Γερμανίας. Έχουν πάλι την δυνατότητα να προμηθεύονται φάρμακα τα νοσοκομεία τους από τοπικούς προμηθευτές και δεν έγινε δεκτή η προσφυγή για να προμηθεύονται φάρμακα από οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης. Ο Ειδικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε ότι η Ασφάλεια των Ασθενών είναι υπεράνω της Ελεύθερης διακίνησης αγαθών και ανθρώπων οπότε έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των Γερμανών.


Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής – EurAHP

Έγινε ενημέρωση από τον R. Frontini για το Σεμινάριο της Μάλτας που πραγματοποιήθηκε 3-5 Οκτωβρίου 2007. Το Σεμινάριο είχε πιστοποίηση ACPE που είναι υψηλού βαθμού και παρέχεται και για τα σεμινάρια που διοργανώνει το American Council of Pharmaceutical Education. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν 37 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και δύο από την Ελλάδα, οι συν Ζ. Δέδε και Δ. Γεννηματά.
Το επόμενο Σεμινάριο της Ακαδημίας προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο στο Sheffield Αγγλίας με θέμα “Evidence Base Medicine”

Από 23-25 Μαΐου 2008 έγινε για τα νέα κράτη – μέλη ένα Σεμινάριο στη Κρακοβία – Πολωνία, με θέμα “Ασφάλεια των ασθενών” με 39 συμμετέχοντες από 11 χώρες και συμμετείχαν και 6 ομιλητές.
Ζητήσαμε να υπάρχει δυνατότητα και για τα “παλαιά”μέλη να μπορούν να παρακολουθούν αυτά τα Σεμινάρια. Με την υποστήριξη των Ολλανδών, των Γερμανών και των Άγγλων εκπροσώπων η πρότασή μας έγινε αποδεκτή και το Προεδρείο θα διερευνήσει τα πρακτικά θέματα για να υλοποιηθεί αυτή η δυνατότητα της συμμετοχής.


FYROM – Former Yugoslav Republic of Macedonia – Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Η πρώτη προσπάθεια να καταγραφεί η παρουσία της FYROM σαν “Μακεδονία” ήταν το 1997 και η δεύτερη το 2006. Και τις δύο φορές υπήρξε επιτυχής παρέμβασή μας και δεν έγινε δεκτό να χρησιμοποιείται ο τίτλος “Μακεδονία” για αυτό το κράτος αλλά ο τίτλος FYROM. Με πρόσφατη αλληλογραφία, προκειμένου να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΑΗΡ, χρησιμοποιήθηκε ο όρος “Μακεδονία” στα πρακτικά του Προεδρείου της ΕΑΗΡ και μετά από νέα μας παρέμβαση, μας ζήτησαν συγγνώμη και διόρθωσαν τα Πρακτικά. Η εκπρόσωπος της FΥROM συμμετείχε στη Σύνοδο με την ιδιότητα του Υποψήφιου Μέλους, προσφωνήθηκε από την Πρόεδρο σαν “Εκπρόσωπος της FYROM” και τοποθετήθηκε στη θέση ανάμεσα στη Γαλλία και Γερμανία (France, FYROM, Germany). H FYROM έγινε δεκτή με τον ονομασία Former Yugoslav Republic of Macedonia και από την επόμενη Σύνοδο θα είναι κανονικό μέλος της ΕΑΗΡ.


Το περιοδικό EJHP

To περιοδικό κυκλοφορεί σε 15000 μέλη σε όλη την Ευρώπη με 4-6 τεύχη κάθε χρόνο. Η συμμετοχή με εργασίες δεν είναι η αναμενόμενη και ενθαρρύνονται οι συνάδελφοι να στέλνουν τις εργασίες τους για δημοσίευση στο περιοδικό. Ο στόχος είναι να πάρει πιστοποίηση και να καταχωρείται στις διεθνείς βάσεις δεδομένων (πχ Medline).


Το Συνέδριο του Μάαστριχτ

Το συνέδριο του Μάαστριχτ το παρακολούθησαν 1774 σύνεδροι από 36 χώρες, ανακοινώθηκαν 160 εργασίες και διοργανώθηκαν 12 σεμινάρια και 9 συμπόσια.
Από τα 160 πόστερς τα 106 ήταν από την Ισπανία.
Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη το 2009, 25-27 Μαρτίου με θέμα: “IT & Automation Tools for Better Care”


Η νέα ιστοσελίδα της ΕΑΗΡ και η ΙΗΕ Εurope

Με την ιδιότητα του μέλους του WebGroup EAHP παρουσίασα τη νέα ιστοσελίδα η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία στο τέλος Αυγούστου (http://www.eahp.eu ). Η ιστοσελίδα αναπτύσσεται με την τεχνολογία του Opensource software και υπεύθυνοι είναι οι: Rob Moss (Ολλανδία), Simon Lettelier (Γαλλία), Nino Cossolino (Ιταλία), Λεωνίδας Τζίμης (Ελλάς).
Επίσης παρουσίασα τις δραστηριότητες της Ομάδας Εργασίας για την Διαλειτουργικότητα των Πληροφοριακών Συστημάτων στο τομέα της Υγείας στην Ευρώπη, με την ιδιότητα του μέλους της IHE Pharmacy (Integrating the Healthcare Enterprise, http://www.ihe.net/ ). Η IHE είναι μια πρωτοβουλία από επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης και της βιομηχανίας, με σκοπό να βελτιωθεί ο τρόπος που τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μοιράζονται πληροφορίες. Η IHE προωθεί την χρήση των καθιερωμένων προτύπων όπως το HL7 και DICOM για την αντιμετώπιση ειδικών κλινικών προβλημάτων στην ανάγκη στήριξης για τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς. Συστήματα που αναπτύχθηκαν σύμφωνα με την IHE επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους, είναι ευκολότερο να εφαρμοσθούν από τους παρόχους υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και επιτρέπουν τη χρήση των πληροφοριών περισσότερο αποτελεσματικά.


Οι προτάσεις της ΠΕΦΝΙ

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προτάσεις της ΠΕΦΝΙ οπως καταγράφονται στις επιστολές προς το Προεδρείο της ΕΑΗΡ. Τα μέλη συζήτησαν αναλυτικά το θέμα του κατά πόσον είναι αναγκαίο να τεθούν προδιαγραφές λειτουργίας των νοσοκομειακών φαρμακείων και των αρμοδιοτήτων των νοσοκομειακών φαρμακοποιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανέπτυξα τα επιχειρήματα της ΠΕΦΝΙ όπως ακριβώς περιγράφονται στις επιστολές, οι οποίες έχουν κατατεθεί στο Προεδρείο της ΕΑΗΡ. Οι Ολλανδοί εκπρόσωποι κατέθεσαν τον προβληματισμό τους κατά πόσον minimum προδιαγραφές δεν θα γίνουν αφορμή για τις κυβερνήσεις των προηγμένων χωρών να ελαττώσουν τις δραστηριότητες των φαρμακοποιών που σήμερα είναι σε υψηλό επίπεδο. Οι Εγγλέζοι πρότειναν να γίνει προσπάθεια να καθιερωθούν “Επίπεδα Οργάνωσης” ώστε κάθε κράτος να έχει κίνητρο να ανεβάζει κάθε φορά το επίπεδο οργάνωσής του. Οι Δανοί συμφώνησαν και πρότειναν να καθιερωθούν “Recomentations for Hospital Pharmacy Practice” Συστάσεις για την Άσκηση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής”.

Αποφασίστηκε η υιοθέτηση της πρότασής μας για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετέχουμε εμείς η Ελλάδα, η Αγγλία, η Ολλανδία και η Γερμανία και η οποία υπό την προεδρεία του μέλους του Προεδρείου J. Sykora, θα συλλέξει και θα επεξεργαστεί τις Εθνικές Νομοθεσίες και στην επόμενη Σύνοδο στη Κροατία θα παρουσιάσει τις προτάσεις για να βγει η τελική απόφαση για τις “Recomentations for Hospital Pharmacy Practice” “Συστάσεις για την Άσκηση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής”.

Στον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο, όλες οι χώρες θα στείλουν τις Εθνικές τους Νομοθεσίες, στη γλώσσα τους ή μεταφρασμένες στα Αγγλικά, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων από την οποία θα γίνει η επεξεργασία της “Σύστασης”.


Ειδικότητα Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής – PHARMINE

Υπάρχει συνεργασία μεταξύ ΕΑΗΡ, EAFP (φαρμακοποιοί πανεπιστημιακοί), PGEU (ιδιώτες φαρμακοποιοί), EIPG (φαρμακοποιοί βιομηχανίας), EPSA (φοιτητές φαρμακευτικής) με σκοπό να αναπτύξουν το πρόγραμμα της Bolognia που αναφέρεται στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της φαρμακευτικής. Τα βήματα περιλαμβάνουν ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των προγραμμάτων σπουδών, προ-μετα-πτυχιακών, διάρκεια σπουδών, ειδικότητες. Φαίνεται ότι είναι μια ευκαιρία για να θεσμοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.


EuPasNet

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των ασθενών από τη χρήση των φαρμάκων - EnnetPAS (European network Patients safety, http://ec.europa.eu/health-eu/care_for_me/patient_safety/index_el.htm (η ιστοσελίδα είναι και στην Ελληνική γλώσσα) θεωρείται πολύ σημαντικό και ενθαρρύνονται τα μέλη να ορίσουν εκπροσώπους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.


Η υπόθεση “ΕΕ κατά της Ισπανίας για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων”

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εγκαλέσει την Ισπανία διότι δεν δέχεται την ελεύθερη εργασία νοσοκομειακών φαρμακοποιών στα Ισπανικά Νοσοκομεία αλλά ζητάει επιπλέον να έχουν εκτός από το βασικό πτυχίο και Ειδικότητα Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Το Δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτά τα επιχειρήματα της Ισπανίας και την καταδίκασε. Η Ισπανία υποχρεούται να δέχεται για εργασία στα νοσοκομεία της και πολίτες από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι δεν θα κατέχουν τίτλο ειδικότητας. Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες με πολύ υψηλό επίπεδο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και οι ισπανοί συνάδελφοι είναι πολύ υψηλής στάθμης επιστήμονες. Φοβούνται ότι αυτό θα είναι ένα φρένο στην εξέλιξη της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και εξομοίωση προς τα κάτω.
Η Γαλλία και το Βέλγιο ζητάνε για πρόσληψη στα νοσοκομεία τους φαρμακοποιούς με το βασικό πτυχίο και ζητούν και την ειδικότητα όταν πρόκειται για “εξειδικευμένου επιπέδου” απασχόληση (πχ κλινική φαρμακευτική, φαρμακοκινητική, κλινικές μελέτες κλπ).



Επίσκεψη στο Νοσοκομειακό Φαρμακείο του Κεντρικού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης

Την Κυριακή 8 Ιουνίου έγινε επίσκεψη στο τμήμα Κυτταροστατικών Φαρμάκων του Κεντρικού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης.
Το Κεντρικό Νοσοκομειακό Φαρμακείο είναι υπεύθυνο για όλη την Περιφέρεια της Κοπεγχάγης, παραδίδει φάρμακα και παρέχει νοσοκομειακές φαρμακευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες κλινικής φαρμακευτικής σε 15 νοσοκομεία που εξυπηρετούν 2300 κλίνες και διατηρούν τα δικά τους Νοσοκομειακά Φαρμακεία τα οποία ονομάζουν Δορυφορικά Νοσοκομειακά Φαρμακεία.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του είναι 200 εκατ. Ευρώ, και το προσωπικό είναι 460 άτομα συμπεριλαμβανομένων 75 (εβδομήντα-πέντε) φαρμακοποιών και 230 (διακοσίων-τριάντα) βοηθών φαρμακείου.

Το Νοσοκομειακό Φαρμακείο υποστηρίζει 3 κέντρα υποστήριξης για θεραπεία του καρκίνου και προετοιμάζει περίπου 80.000 ατομικές δόσεις κυτταροστατικών ανά έτος για αυτά τα κέντρα.

Το φαρμακείο διαθέτει παραγωγικές υπηρεσίες και παράγει 2 εκατ. Ατομικές δόσεις παρεντερικών διαλυμάτων, 300.000 ατομικές δόσεις αντιβιοτικών ανά έτος μαζί με 1,4 εκατ. αμπούλες και 13 εκατ. δισκία. Το φαρμακείο είναι πιστοποιημένο για παραγωγή σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό GMP.

Για το Σύστημα Υγείας της Δανίας μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από τις διευθύνσεις: http://www.nationsencyclopedia.com/Europe/Denmark-HEALTH.html
http://www.ess-europe.de/en/denmark.htm


Η Γενική Σύνοδος για το 2009 και το 2010

Η επόμενη Γενική Σύνοδος θα γίνει τον Ιούνιο 2008 στη Κροατία (Ντουμπρόβνικ) και το 2010 στην Ελβετία (Γενεύη).


Δρ Λεωνίδας Τζίμης
Εκπρόσωπος της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης στην ΕΑΗΡ
tzileon@chaniahospital.gr

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα