Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Διαδικασία καθορισμού σταθερού αποθέματος φαρμάκων

8. Διαδικασία καθορισμού σταθερού αποθέματος φαρμάκων

1.Σκοπός
Η ύπαρξη σταθερού αποθέματος προφυλάσσει από τυχόν ελλείψεις αλλά και από την ύπαρξη μεγάλου stock (συνολικά και ανά είδος).

2.Κανονισμοί
2.1 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 31/3/2010 ΥΥΚΑ. Βάσει θεσμικού πλαισίου καθορίζεται η ύπαρξη ορίου ασφάλειας και επιθυμητής ποσότητας φαρμάκου και υλικών στην αποθήκη του Φαρμακείου ώστε να ελέγχονται, βάσει των κινήσεων, τα αποθέματα τα οποία συνολικά πρέπει να υπολείπονται του ενός (1) μηνός. Στα νοσοκομεία Β & Γ Ζώνης τα αποθέματα καλύπτουν ανάγκες 30 ημερών. Στα Νοσοκομεία Α ζώνης τα αποθέματα καλύπτουν ανάγκες 20 ημερών.

3.Διαδικασίες
3.1. Η εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος υποστηρίζει την ύπαρξη του ορίου ασφάλειας και τήρηση του αρχείου δραστικών ουσιών των φάρμακων ώστε σε περίπτωση έλλειψης να αντικατασταθεί το αιτηθέν με άλλο ίδιας δραστικής ουσίας και αποτελεσματικότητας. Ο ανώτατος αριθμός φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία που θα υπάρχει στο φαρμακείο δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4).
3.2. Μετά την καταχώρηση στον Η/Υ του Δελτίου Αποστολής ή του Τιμολογίου Αγοράς ενημερώνονται τα υπόλοιπα των αποθεμάτων.
3.3. Ο Προϊστάμενος του Φαρμακείου υποχρεούται να ελέγχει και να παρακολουθεί τις εκτυπωμένες καταστάσεις ορίων ασφάλειας για να διενεργήσει τις παραγγελιές και να αναπληρώσει τα αποθέματα.
3.4. Ο Διευθυντής του Φαρμακείου ενημερώνει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου κάθε τρίμηνο για το ύψος του λογιστικού αποθέματος.

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα