Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΣΕΠ: Αναμένονται ελλείψεις υλικών στα Κρατικά Νοσοκομεία αν δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Νόμου


Πολλά Νοσοκομεία δεν τηρούν το σχετικό ΠΔ113/2010 με αποτέλεσμα την ακυρότητα της δαπάνης και την αδυναμία εξόφλησης του προμηθευτή ενημερώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας.

Ιατρικός Τύπος: 
22/02/2011
Πηγή: 
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ανθή Αγγελοπούλου

Οι εταιρείες Διαγνωστικών Αντιδραστηρίων και Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας επισημαίνουν και εφιστούν την προσοχή στους αρμόδιους φορείς ότι αναπόφευκτες θα είναι οι ελλείψεις υλικών στα Δημόσια Νοσοκομεία, το προσεχές διάστημα, εφόσον αυτά δεν εφαρμόσουν άμεσα τις διαδικασίες που θεσπίζονται με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ)113/2010 περί έγκρισης κάθε δαπάνης στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Η διαδικασία έγκρισης των δαπανών στο ΠΔ113/2010 για την «Ανάληψη Υποχρεώσεων από τους Διατάκτες», είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα τα Νοσοκομεία δεν την τηρούν και ως εκ τούτου κάθε παραγγελία που δεν πληροί τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης θεωρείται άκυρη και συνακόλουθα δεν είναι δυνατή η εξόφληση του προμηθευτή.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας δια του εκπροσώπου της προέδρου κ. Παναγιώτη Στραβόλαιμου απέστειλε επιστολή προς τους Διοικητές των Υ.ΠΕ. με κοινοποίηση προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζο και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτη, ενημερώνοντας τους για τα εξής:

Θέμα: «Εφαρμογή ΠΔ113/2010 στις παραγγελίες των Νοσοκομείων

Αξιότιμοι,
Με το ΠΔ 113/2010 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους Διατάκτες» θεσπίζονται κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, παρακολούθησης και ελέγχου όλων των δαπανών των Νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και οι δαπάνες για τις προμήθειες υλικών και υπηρεσιών, οι οποίες γίνονται κατόπιν εγγράφων παραγγελιών, μετά από διαπραγμάτευση ή με απευθείας ανάθεση.

Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ΠΔ113/10, όχι μόνο απαιτείται να τηρηθεί η προβλεπόμενη δημοσιονομική και νομική διαδικασία από πλευράς του Νοσοκομείου, αλλά και να μνημονεύονται υποχρεωτικά στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές (α) η απόφαση της ανάληψης της υποχρέωσης και (β) ο αριθμός καταχώρησής της στο βιβλίο εγκρίσεων και εντολών πληρωμής του Νοσοκομείου, διαφορετικά οι δαπάνες αυτές είναι άκυρες και δεν εκτελείται η πληρωμή τους.
Λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των ΠΠΥΥ 2010 και 2011 με τακτικούς διαγωνισμούς, τα περισσότερα Δημόσια Νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες τους εξακολουθούν να καταφεύγουν στο σύστημα των προμηθειών εκτός διαγωνισμού, που ταλανίζει το κλάδο μας επί σειρά ετών και τον έχει καταστήσει όμηρο «νομοθετικών ρυθμίσεων», οι οποίες δεν γίνονται
ευθέως αποδεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και συνοδεύονται συνήθως με «κούρεμα» των οφειλών.

Το ΠΔ 113/2010 αποτελεί βάση επίλυσης του προβλήματος και εγγύηση της τελικής εξόφλησης των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν τα Νοσοκομεία, αφού επιβάλει προληπτικό έλεγχο ύπαρξης των απαραίτητων πιστώσεων και καταχώρηση των παραγγελιών στο Βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής του Νοσοκομείου.

Όμως αν και το ΠΔ εφαρμόζεται από 1.1.2011 μέχρι σήμερα κανένα Νοσοκομείο δεν έχει συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του για την εξασφάλιση της νομιμότητας των προμηθειών.

Κατόπιν αυτών

Ο Σύνδεσμος μας ζητά την άμεση εφαρμογή του ΠΔ 113/2010 στο σύστημα παραγγελιών των Νοσοκομείων, οι οποίες πρέπει να συντάσσονται σύμφωνα με το Υπόδειγμα του Παραρτήματος Α της εγκυκλίου 2/91118/0026 από 29/12/2010, να συμπεριλαμβάνουν την απόφαση της ανάληψης της υποχρέωσης και τον αριθμό καταχώρησης της στο βιβλίο εγκρίσεων και εντολών πληρωμής και να κοινοποιούνται υποχρεωτικώς στους προμηθευτές με τα παραπάνω στοιχεία.

Σε αντίθετη περίπτωση η παραγγελία καθίσταται άκυρη και επομένως αδύνατη η εκτέλεση της από τα μέλη μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων.

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα