1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής
1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής
30 Αυγούστου – 31 Αυγούστου 2008
Η FIP -International Pharmaceutical Federation- Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία- http://www.fip.org έχει στους κόλπους της, σε παγκόσμιο επίπεδο, τους Ακαδημαϊκούς Φαρμακοποιούς, τους Ιδιώτες ιδιοκτήτες Φαρμακείων, τους Νοσοκομειακούς, τους Στρατιωτικούς, τους Εργαζόμενους σε κρατικούς φορείς των Εθνικών Οργανισμών Φαρμάκων, τους εργαζόμενους στη Βιομηχανία, το Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ και γενικά όλους τους φαρμακοποιούς οπουδήποτε και εάν αυτοί εργάζονται. Για το λόγο αυτό και έχει οργανώσει τους αντίστοιχους τομείς.
Εφέτος για πρώτη φορά, διοργάνωσε και το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, παράλληλα με το κύριο Συνέδριό της (68ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φαρμακευτικής).
Στο Συνέδριο συμμετείχαν 348 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί από 98 χώρες. Κατά την έναρξη του συνεδρίου βασικοί ομιλιτές ήταν οι Andy Gray (FIP), Henri Manasse (ASHP), Jaqueline Surugue (EAHP), Malebona Matrosso (WHO) και Vermeulen Lee (USA, υπεύθυνος για το Ερωτηματολόγιο).
Το ερωτηματολόγιο απάντησαν 85 χώρες από τις 192 που ανήκουν στον ΟΗΕ και αντιπροσωπεύουν το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μερικά από τα πρώτα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου, όπως τα παρουσίασε ο συντονιστής (όλα τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αρχές του 2009 στο περιοδικό της ASHP -American Society of Health System Pharmacy, http://www.ashp.org), είναι:
την ευθύνη της νοσοκομειακής φαρμακευτικής έχει:
- στο 40% των χωρών το νοσοκομειακό φαρμακείο
- στο 40% των χωρών μερικώς το νοσοκομειακό φαρμακείο
- στο 10% των χωρών εξωτερικός συνεργάτης
- στο 10% των χωρών έχουν άλλοι πλην του φαρμακείου
- Το 52% των χωρών δαπανά κάτω από 10% του προϋπολογισμού για την υγεία και το υπόλοιπο 48% κάτω από 5%
- Σύστημα unit-dose χρησιμοποιούν περισσότερο οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (στις χώρες της Αφρικής, όπου και όταν υπάρχουν φάρμακα, η χορήγηση γίνεται με μεγάλη φειδώ)
- Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αντιπροσωπεύουν παγκοσμίως το 10% των φαρμακοποιών
- Οι περισσότερες χώρες δεν απαιτούν ειδικότητα νοσοκομειακής φαρμακευτικής για να προσλάβουν φαρμακοποιό στα νοσοκομεία τους
- Χρήση Laminar Flow για την ανασύσταση των κυτταροστατικών φαρμάκων στο νοσοκομειακό φαρμακείο εφαρμόζουν λιγότερες από το 3% των χωρών
Στην ομιλία της η κα Rita Shane, Δ/ντρια στη Φαρμακευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Cedars-Sinai Medical Center Los Angeles, ανέφερε ότι:
- το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται έχει 950 κλίνες και στο φαρμακευτικό τμήμα εργάζονται 250 (διακόσιοι πενήντα) εργαζόμενοι
- κατά τη διάρκεια χορήγησης των φαρμάκων στα παιδιά γίνονται λάθη από τους νοσηλευτές σε ποσοστό 14% όταν πρόκειται να μετατραπούν τα mg σε ml
- πολλά λάθη γίνονται στην οδό χορήγησης των φαρμάκων, iv, im, inf, oral
Στο Συνέδριο από το πρωί του Σαββάτου, είχαν τοποθετηθεί οι εκπρόσωποι κάθε χώρας σε Ομάδες Εργασίας (Working Groups). Κάθε Ομάδα Εργασίας είχε σαν αποστολή να ολοκληρώσει μέσα στο Σάββατο (από το πρωί μέχρι το βράδυ) μια σειρά προτάσεων για το Μέλλον της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Οι προτάσεις αυτές είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται καιρό πριν με αλληλογραφία. Εμείς συμμετείχαμε στην Ομάδα Εργασίας που είχε σαν θέμα την Προμήθεια των Φαρμάκων, μαζί με εκπροσώπους από το Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισλανδία, Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Λάος, Κίνα, Βιετνάμ, Ταβαλού, Σουδάν, Σλοβακία, Παραγουάη, Ελβετία, Κένυα και Νότια Αφρική.
Οι προτάσεις αυτές τέθηκαν σε ψηφοφορία το πρωί της Κυριακής στην ολομέλεια του Συνεδρίου. Με προσωπικό ασύρματο πομπό είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε κάθε πρόταση, από όλες τις Ομάδες, επιλέγοντας μεταξύ των <Συμφωνώ απολύτως>, <Συμφωνώ>, <Διαφωνώ>, <Διαφωνώ απολύτως> ή να μην ψηφίσουμε την πρόταση. Για κάθε πρόταση έπρεπε να δεχτεί το σύστημα τουλάχιστον την ψήφο από το 70% των συμμετεχόντων, το δε αποτέλεσμα ήταν άμεσα ορατό στην οθόνη του Συνεδρίου. Το σύνολο των προτάσεων <75> που εγκρίθηκαν αποτελεί μια πρώτη Παγκόσμια Συμφωνία για το τι πρέπει να ισχύει στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου. Είναι αντιληπτό οτι πρόκειται για ιστορικό κείμενο, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, λαμβάνοντας υπόψη οτι σε πολλές χώρες όχι μόνο δεν έχουν φάρμακα αλλά και το πόσιμο νερό είναι πολυτέλεια!
Το κείμενο των Αποφάσεων της Ολομέλειας του Συνεδρίου, μπορείτε να το διαβάσετε στη διεύθυνση:
http://ehpb.blogspot.com/#1650344476726524609
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου εδόθησαν βραβεία σε διακεκριμένους συναδέλφους από διάφορα μέρη του κόσμου.
<< Home