Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Διαδικασία χορήγησης φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς

6. Διαδικασία χορήγησης φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς


1.Σκοπός
Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε οικονομικά αδύνατους ασθενείς (άπορους, πολιτικούς πρόσφυγες, ομογενείς) και σε ασφαλισμένους ασθενείς σε Ασφαλιστικά Ταμεία (εκτός Ι.Κ.Α.)

2.Κανονισμοί
2.1. Βάσει εγκυκλίων και θεσμικών πλαισίων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξυπηρετούνται οι ως άνω ασθενείς.
1) ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Υ.Υ.Π. α) 21-7-2000 Υ4α/ΟΙΚ. 9407
β) 23-8-1999 Α78/5048
2) ΕΦΗΜ. ΚΥΒΕΡΝ. Τεύχος 2, αριθμός φύλλου 1227/16-6-1999.
3) ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 31/3/2010 ΥΥΚΑ
2.2. Συνταγές στις οποίες δεν αναγράφεται διάγνωση και ημερήσια δοσολογία δεν εκτελούνται, όπως επίσης και συνταγές που υπογράφονται από γιατρό και περιέχουν φάρμακα εκτός συγκεκριμένης ειδικότητας.
2.3. Φάρμακα εξωτερικών ασθενών που συνταγογραφούνται σε Νοσοκομείο, χορηγούνται από το φαρμακείο του ιδίου νοσοκομείου (εκτός και εάν ο ασθενής προέρχεται από διαφορετική πόλη ή νομό). Σε περίπτωση που το φάρμακο δεν διατίθεται από το νοσοκομείο, ο ασθενής απευθύνεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

3.Διαδικασίες
3.1. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με τον Διευθυντή Φαρμακείου καθορίζει τις ημέρες και ώρες χορήγησης φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς και η απόφαση αυτή αναρτάται σε εμφανές σημείο των Εξωτερικών Ιατρείων και έξω από το Φαρμακείο.
3.2. Οι γιατροί ανάλογα με την ειδικότητά τους συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με τη νόσο του ασθενούς ακολουθώντας τη «ΛΙΣΤΑ», δηλαδή κατάλογο ιδιοσκευασμάτων επιτρεπόμενης συνταγογράφησης. Σε περίπτωση που συνταγογραφηθεί φάρμακο το οποίο δεν αναφέρεται στη «ΛΙΣΤΑ», πρέπει να συνοδεύεται από την ειδική γνωμάτευση του ιατρού που το δικαιολογεί ως «Αναντικατάστατο».
3.3. Οι ιατροί νοσοκομείων ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων και οι Αγροτικοί Ιατροί, αναγράφουν τον Α.Μ.Κ.Α. ιατρού και τον Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένου, στα συνταγολόγια των ασφαλισμένων κοινωνικής ασφάλισης.
3.4. Ο χρόνος φαρμακευτικής κάλυψης δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα, εκτός εάν πρόκειται για ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
3.5. Ορίζεται ελεγκτής ιατρός, με απόφαση Δ.Σ. και γνώμη Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας σε όλα τα βιβλιάρια εξωτερικών ασθενών, εκτός των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ο ιατρός ελέγχει και θεωρεί τη συνταγή όταν αυτή υπερβαίνει τα 60 Euro.
3.6. Η συνταγή πρέπει να εκτελεστεί πέντε (5) ημέρες από την έκδοση.
3.7. Προσερχόμενος ο δικαιούχος στο φαρμακείο ελέγχεται το βιβλιάριο "Απορίας" ως προς την ημερομηνία έκδοσης του, την τρέχουσα ισχύ του και αν καλύπτει όλα τα παραπάνω. Επίσης:
Α) Ο ασθενής με βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας (άπορος) πρέπει να κατέχει δημόσιο έγγραφο για να ελέγχεται η ταυτοπροσωπία.
Β) Ο ασθενής με βιβλιάριο άπορου, αν είναι ομογενής, φέρει απαραιτήτως το δελτίο ταυτότητας ομογενούς.
Γ) Ο ασθενής, πολιτικός πρόσφυγας, δεν έχει το βιβλιάριο αλλά η συνταγογράφηση γίνεται σε μεμονωμένα έντυπα ιατρικών συνταγών, ενώ πρέπει να κατέχει δελτίο ταυτότητας πρόσφυγα, δελτίο παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Δ) Οι ασθενείς με βιβλιάρια διάφορων Ασφαλιστικών Ταμείων (εκτός Ι.Κ.Α.) εξυπηρετούνται από το νοσοκομειακό φαρμακείο ΔΩΡΕΑΝ για ιδιοσκευάσματα εγκεκριμένα από Ε.Ο.Φ. για συγκεκριμένες ενδείξεις.
3.8. Η εκτέλεση συνταγών των βιβλιαρίων των οικονομικά αδυνάτων είναι υποχρεωτική στα νοσοκομεία στα οποία συνταγογραφούνται και όχι σε άλλα νοσοκομεία. Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνονται για τα φάρμακα που διαθέτει το φαρμακείο του νοσοκομείου τους και να συνταγογραφούν μόνο αυτά, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών.
3.9. Στην περίπτωση των μεμονωμένων συνταγών των πολιτικών προσφύγων, αν το φαρμακείο δεν έχει το συνταγογραφημένο φάρμακο, η συνταγή υπογράφεται και σφραγίζεται από τον Προϊστάμενο Φαρμακείου ή το νόμιμο αναπληρωτή του και αναγράφεται το «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ». Κατόπιν ο ασθενής παραπέμπεται σε άλλο Δημόσιο Νοσοκομείο για να εξυπηρετηθεί.
3.10. Το «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ», στην περίπτωση Ασφαλιστικών Ταμείων σημειώνεται ενυπόγραφα από τον Προϊστάμενο Φαρμακείου ή το νόμιμο αναπληρωτή του και αυτό δικαιολογείται μόνο σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και εξυπηρετείται σε ιδιωτικό φαρμακείο.
3.11. Αν ο ασθενής εξυπηρετηθεί στο νοσοκομειακό φαρμακείο, η γραμματειακή υποστήριξη του φαρμακείου καταχωρεί τη συνταγή στο πληροφορικό σύστημα, το οποίο έχει συγκεκριμένη φόρμα συνταγής συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία του ασθενούς καθώς και τον Αριθμό Μητρώου με βάση την ατομική κάρτα, με την οποία έχει τακτοποιηθεί το ραντεβού και έχει επισκεφθεί το γιατρό.
3.12. Ακολουθεί εκτύπωση της καταχωρημένης συνταγής και το ένα αντίτυπο της εκτύπωσης επισυνάπτεται με το πρωτότυπο φύλλο της συνταγής, το δε άλλο αντίτυπο παραδίδεται στον ασθενή, ο οποίος και υπογράφει ότι παρέλαβε τα φάρμακα.
3.13. Κάθε 3 μήνες υποβάλλεται στο Υ.Υ.Κ.Α., από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, ΤΕΧΝIKO ΔΕΛΤΙΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ σε εξωτερικούς ασθενείς, βάσει καθορισμένης φόρμας από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υ.Υ.Κ.Α.

4.Χρησιμοποιούμενα Έντυπα / Προτυποποιημένα έντυπα ΥΥΚΑ
4.1.Φόρμα Συνταγής για Εξωτερικούς ασθενείς.

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα