Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Διαδικασία διαχείρισης ναρκωτικών ουσιών

5. Διαδικασία διαχείρισης ναρκωτικών ουσιών


1.Σκοπός
Προμήθεια - διάθεση στα τμήματα και διαχείριση ναρκωτικών ουσιών.

2.Κανονισμοί
2.1.Ύπαρξη υπογεγραμμένης ημερήσιας φαρμακευτικής αγωγής από το γιατρό.
2.2.Ύπαρξη υπογεγραμμένης παραγγελίας φαρμάκων από το Διευθυντή του τμήματος.
2.3.Υπόκειται στις Υπουργικές Αποφάσεις και τη Νομοθεσία.

3.Διαδικασίες
3.1. Η παραγγελία γίνεται ανάλογα με το είδος αναγκών σε ναρκωτικές ουσίες, στις φαρμακευτικές εταιρείες ή στην Κρατική Φαρμακαποθήκη (Ναρκωτικών Ουσιών).
3.2. Ο Προϊστάμενος του Φαρμακείου και ο νόμιμος αντικαταστάτης του είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη, τη διάθεση και τη διαχείριση των αποθεμάτων εντός του φαρμακευτικού τμήματος και στα τμήματα, με την αρωγή του κάθε προϊσταμένου του τμήματος της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
3.3. Τα τμήματα, ανάλογα με τις ανάγκες τους, εφοδιάζονται από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου με απόθεμα Ναρκωτικών Ουσιών. Το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής Ναρκωτικών Ουσιών ως απόθεμα είναι τριπλότυπο μπλοκ αριθμημένο. Το πρώτο φύλλο του πρωτοκόλλου φυλάσσεται στο Φαρμακείο, το δεύτερο φύλλο το παραλαμβάνει το τμήμα που χρεώθηκε το απόθεμα και το τρίτο φύλλο παραμένει ως στέλεχος.
3.4. Το προαναφερόμενο πρωτόκολλο καταχωρείται ως ειδική φόρμα στον Η/Υ. Για την υποχρέωση των προς παράδοση από το φαρμακείο ναρκωτικών ως απόθεμα επιλέγεται η ειδική φόρμα ως συνταγολόγιο. Για τη χορήγηση ατομικής συνταγής ναρκωτικών (σχετικά με τα Ναρκωτικά που προμηθεύεται το Νοσοκομείο από την Κρατική Αποθήκη Ναρκωτικών αλλά και με ναρκωτικά που υπάγονται στους ειδικούς πίνακες) στον Η/Υ υπάρχει ειδική φόρμα.
3.5. Τα μπλοκ ατομικών συνταγών είναι τετραπλότυπα και σε αυτά αναγράφονται χειρόγραφα οι χρεώσεις στους ασθενείς ανάλογα με τις ανάγκες για κάλυψη νοσηλείας όχι μεγαλύτερη των τριών ημερών, (Βάσει σχετικών διατάξεων). Τα μπλοκ Ναρκωτικών πινάκων Γ και Β του Ν.1729/87 είναι τετραπλότυπα, αριθμημένα και σφραγισμένα-θεωρημένα από την οικεία Νομαρχία.
3.6. Η καταχώρηση της ατομικής συνταγής Ναρκωτικών Ουσιών στον Η/Υ ακολουθεί την ίδια διαδικασία με την ατομική συνταγή φαρμάκων, εκτός του ότι επιλέγεται η ειδική φόρμα. Τα συνταγολόγια Ναρκωτικών παραδίδονται το αργότερο μέχρι τις 10 πμ. στο Φαρμακείο για να ακολουθηθούν οι διαδικασίες ώστε έγκαιρα να παραδοθούν στα τμήματα τα ναρκωτικά.

4.Συνημμένα Έντυπα / Προτυποποιημένα έντυπα ΥΥΚΑ
4.1.Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής Ναρκωτικών φαρμάκων (έντυπο Φ4 765)
4.2.Ατομική συνταγή ναρκωτικών (πίνακα Β & Γ) (έντυπο Φ4 761)
4.3.Ειδική συνταγή ναρκωτικών (πίνακα Β & Γ - δίγραμμη) (έντυπο Φ4 762)
4.4.Ειδική μονόγραμμα συνταγή ναρκωτικών (Φ4 763)
4.5.Συνταγολόγιο ναρκωτικών για το αναισθησιολογικό (Φ4 764)

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα