Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Διαδικασία συνταγογράφησης αντιβιοτικών (υπό περιορισμό)

4. Διαδικασία συνταγογράφησης αντιβιοτικών (υπό περιορισμό)


1.Σκοπός
Η ορθή χρήση των αντιβιοτικών υπό περιορισμό.

2.Κανονισμοί
2.1 Σύμφωνα με εντολή του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, στα Νοσοκομεία εφαρμόζεται η πολιτική της χρήσης των αντιβιοτικών. Ο κανονισμός αυτός ισχύει για να υπάρξει ενδονοσοκομειακή πολιτική ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών. Η χρήση τους ελέγχεται από την Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων, τον Εθνικό Οργανισμό Φάρμακων (Ε.Ο.Φ.) και τελικά από το Υπουργείο με απόφαση του Υ1/Γ.Π./ΟΙΚ.127449/ 30-12-2002 του Υπουργείου, Γενική Διεύθυνση Υγείας, Τμήμα Επιδημιολογίας.
2.2. Η Επιτροπή Λοιμώξεων ορίζει υπεύθυνο ιατρό (λοιμωξιολόγο ή παθολόγο αν δεν υπάρχει) για την έγκριση χορήγησης αντιβιοτικών φαρμάκων σε συνεργασία με το Φαρμακείο.

3.Διαδικασίες
3.1. Ο ιατρός γράφει την ιατρική εντολή στο φάκελο του ασθενή, υπογράφει και σφραγίζει.
3.2. Συγχρόνως συμπληρώνει το ειδικό τετραπλότυπο έντυπο για θεραπεία όχι ανώτερη των πέντε ημερών. Αν δεν υπάρχει αντιβιόγραμμα συμπληρώνεται το ειδικό έντυπο για χρονική διάρκεια θεραπείας μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα, όποτε και τακτοποιείται η εκκρεμότητα.
3.3. Στο ειδικό τετραπλότυπο έντυπο συμπληρώνονται οι σχετικοί παράγραφοι: ονοματεπώνυμο ασθενή, ηλικία, τμήμα, είδος λοίμωξης, υποκείμενα νοσήματα, παθογόνους μικροοργανισμούς, προδιαθεσιακούς παράγοντες, ευαισθησία στα αντιβιοτικά, προηγηθείσα λήψη αντιβιοτικών, το είδος του επιλεχθέντος υπό περιορισμό αντιβιοτικού, ακριβή αιτιολόγηση του συγκεκριμένου φάρμακου, ημερήσια δοσολογία, προβλεπόμενη συνολικά διάρκεια θεραπείας. Ο ιατρός υπογράφει σε κάθε σελίδα και σφραγίζει κάθε σελίδα του τετραπλότυπου. Συνυπογράφει ο Διευθυντής της κλινικής ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.
3.4. Το έντυπο προσκομίζεται προς έλεγχο και υπογραφή Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Υπογράφεται και σφραγίζεται από το λοιμωξιολογο ιατρό.
3.5. Το Φαρμακείο δεν εκτελεί τη συνταγή χωρίς να συνυπογράφει ο εξουσιοδοτημένος ιατρός μέλος.
3.6. Από το τετραπλότυπο μπλοκ: το πρώτο αντίτυπο δίδεται για αξιολόγηση στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, το δεύτερο συνοδεύει την ατομική συνταγή του ασθενούς και παραμένει στο Φαρμακείο, το τρίτο αποστέλλεται στον Ε.Ο.Φ. κάθε τρίμηνο. Το τέταρτο αντίτυπο μένει ως στέλεχος στο βιβλίο για το αρχείο του νοσηλευτικού τμήματος.
3.7. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση συγκρότησης Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων τα ειδικά έντυπα παροχής αντιβιοτικών από το Φαρμακείο θα αποστέλλονται συμπληρωμένα με φροντίδα Διοικητικού Διευθυντού στο Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Κ.Ε.Ε.Λ. ανά τρίμηνο.

4.Χρησιμοποιούμενα Έντυπα / Προτυποποιημένα έντυπα ΥΥΚΑ
4.1.Έντυπο Θεραπείας

<= Developed by tzileon

<= Επιστροφή στην αρχική σελίδα